Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak funguje bazuka

Od: makk odpovědí: 8 změna:

Zajímá mě jak proběhne odpálení. Na google jsem se dozvěděl, že elektricky, ale jak se ta elektrika připojí k té střele? Znám to jen z filmu a tam střelu prostě jen strčí do hlavně a odpálí, to jsou v hlavni nějaké konektory, nebo jak se ten signál dostane od spouště k roznětce?

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Klasická bazooka ( rocket launcher m1) se odpalovala elektricky, ve zbrani byla baterie a spouští byl spínač. Chce to dva lidi, střelec drží zbraň a helfr mu ji zezadu nabije. Zasune raketu a spojí elektrický obvod rakety s pouzdrem. Na Vašem obrázku vzadu u "košíku" je kontaktní místo na pružině. Stlačí pružinu, vsune drát, pustí pružinu a odklepne střelce. Střelec stiskne spínač - spoušť, obvod uzavřen, bum. Problém byla výdrž baterie, slušně se vybíjela.

doplněno 20.04.22 08:23:

Ten Váš obrázek - úplně vzadu na hlavni je západka, nabíječ ji zvedne a částečně zasune střelu, západku pustí. Na střele uprostřed je péro, asi pojistka, tu odstraní a střelu zasune po křidýlka. Mezi křidýlky je smotaný drát, ten vytáhne a připojí k hlavni. Nevím proč, na Vašem obrázku ten šroub s pružinou není vidět, měly by tam být dva, na každé straně západky jeden.

makk

Takže jeden pól byla kostra a druhý drátek? To právě nikdy ve filmu a pod. není vidět, že by ze střely koukal nějaký drát, nebo že by tam ten pomocník něco připojoval. Oni tu baterku později nahradili indukčním generátorem, to jsem se na netu dočetl, ale neveděl jsem, jak tu elektriku dostanou k té střele. Takže děkuji za vysvětlení.

19.04.22 12:51
hodnocení

0x
makk
hodnocení

To je RPG, to je trochu něco jiného, bazuka se nabíjí zezadu a prostě se do trubky strčí ta "raketka".

Jak funguje bazuka

hodnocení

0x

já se teda ve zbraních nevyznám, ale přesto bych si tipnul, že bazuka se dá chápat v užšim slova smyslu jako to, co se tak přímo menuje (resp. aspoň neoficielně označuje), a v širšim slova smyslu se za ní dá považovat cokoliv, co je příruční (přenosnej) odpalovač granátů na raketovej pohon, neboli mj. i to RPGčko, samozřejmě je otázka, jestli sofistikovanější systémy typu Javelin (samostatný navádění po výrazný křivce) se dají označovat za bazuku (asi ne, ale nevim);
taky netušim, jestli se tyhle zbraně vždycky musej odpalovat elektricky (původní bazuky takto označovaný skoro jistě ano), ale že při elektrickym odpálení muselo / dodneška musí dojít ke spojení kontaktů mezi odpalovačem a střelou, jsem si byť jako naprostej laik jistej...

hodnocení

0x

Tady to máte s popisem i obrázky. English výhodou...

modernfirearms.net/...

English výhodou... или по-русски (-:

makk

Děkuji, už to chápu. Právě, že ve filmech je jen vidět, jak to tam jeden strčí a druhý to odpálí, žádné připojování drátku, proto mi nebylo jasné, jak se ten el. signál dostane do roznětky.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]