Nejste přihlášen/a.
Tradice je to určitě. Já v ní však nenacházím smysl a proto ji neslavím. Už jako dítěti mi to přišlo hloupé ve smyslu takovém, že má vše již daný scénář a ten se navíc opakuje s počtem návštěv pořád dokola (a že těch návštěv jako dítě pamatuji "milion"): zazvoníte, žena otevře celá "překvapená", dostane pár dobře i špatně mířených na zadek během toho, co se otáčí a dělá, že jí to bolí. Během toho vás všichni zúčastnění vyzkouší z koledy jako ve škole u tabule. Následuje zalití hlavy "oběti" tím nejhorším smradem, co doma máte (mnohdy právě jen pro tyto účely). Pak následuje odměna a "hurá" o dům dál, kde se vše až na drobné detaily opakuje znova. Než dělat slepě něco, co všichni dělají "protože se to dělá", raději budu hledat důvod, proč to začít dělat. Jako dítě byl důvod ten, že jsem musel. Jako dospělý již nic nemusím a tedy to nedělám. Nikomu však důvod slavení tohoto svátku neberu. Každý to zřejmě máme jinak. Nedivil bych se však, kdyby nás mladých, co to neslaví, bylo víc, než "kdysi" - tedy třeba 20-30 let zpátky. Jediné plus na tomhle svátku vidím v tom, že se člověk zbaví nepoužitelných voňavek (pokud je mu líto je vyhodit rovnou), zadarmo se nažere či ožere a možná si udrží vzdálené vztahy, když se alespoň jednou za rok ukáže. Nic víc.
A z hlediska psychologie v tom vidím jistou možnost, jak jednou za rok legálně realizovat své násilné (velké užití síly při koledování), či zákeřné sklony (použití opravdu smradlavé voňavky). Na jednu stranu zajímavý svátek z různých úhlů pohledu, na druhou stranu - být já žena, asi bych tyhle lidi vyháněl z pozemku pepřákem a možná bych byl pořád v právu.
Tyler, souhlasím. Rvou se mi do baráku lidi, které jsem ani nikdy neviděl. Ale byl jsem hodnej, chtěl jsem je pozvat dál, ale přes vrčící a štěkající smečku ani nechtěli...
To s tou smradlavou voňavkou vůbec neznám, mohla bych se zeptat, proč se to dělá? Jinak souhlas, mně se to nelíbilo už ani jako malé holce, protože kluci byli zlí a třískali nás hlava nehlava a nikdo nezakročil. V ten den jsem já byla zalezlá na půdě a venku se raději vůbec neukazovala, protože po vesnici chodili kluci a jakmile uviděli nějakou holku, tak ji nemilosrdně zbili. A to je to jediné, co si pamatuji. Že by chodili do baráku dospělí, tak to si nepamatuji. Kluci přišli, babička jim každému dala nějaké barevné vajíčko a koláč a zase šli, protože zmlátit babičku se báli a já byla schovaná.
Pro "id": vytáhl/a jste jednu větu z kontextu a k ní si domyslel/a zbytek - Vánoce slavím, vč. dárků (a taky třeba chodím po schodech, i když "to dělá každý" - tedy neskáču z oken do kotoulu, jen abych se odlišil)
Pro "berger": z textu to vypadá, jako byste střežil barák plný ženských, že tam máte takový frmol. Zatím však nejdiplomatičtější způsob, jak ty koledníky odehnat :D
Pro "suzymon": já si pamatuji, že děda i táta vždy používali "vyřazené" voňavky. Vzpomínám si dokonce větu ,,fuj to smrdí, nech to na "šmigrust" - jiný název pro koledování. Dost možná to bude co rodina, to jiný zvyk a bude se to lišit i oblast od oblasti, ale zalévání žen, aby nám rozkvetly do krásy, to je věta, která mi k Velikonocím zkrátka sedí a podle mě tak byla původní tradice i zamýšlena. Moc bych se ale nedivil, kdyby se tehdy k zalévání používala spíše březová voda, než nějaké pančované a jedovaté parfémy. Vsadím se, že to je jen moderní úprava kdysi možná opravdu pěkné tradice.
Na rozdíl od kouzelných Vánoc jsem nikdy Velikonoce moc ráda neměla. Snad jen proto, že po nich už přichází opravdoové jaro.
Jako holčička jsem se cítila hrozně ponížená, když kluci rajtovali okolo mě a pomlázkami zpracovávali můj zadeček. A já musela držet jako hluchý vrata. Připadalo mi to děvčete nedůstojné. Proto jsem se bránila, občas některému vytrhla pomlázku a zpracovala klučičí zadky. Tím jsem ovšem píchla do vosího hnízda a dostala daleko víc. A ještě za to rozdávat vejce?
Jako dospělá jsem zdobila několikabarevná vejce voskem. Dalo to moc práce. Proto mě pak mrzelo, když si kluci nabrali vajec a venku je začali třískat o kamenný sousedovic plot. Kromě té práce s barvením to byla dobrá potravina a oni s ní takto nakládají?
Jako další problém ten alkohol. Všude něco nalili, všude něco jiného. Nebylo pak divu, že známé koledníci pozvraceli obývák, jeden se zamotal a strhl se stolu ubrus i s drahým památečním porcelánem.
Proto sice mám výzdobu uvnitř i venku, ale v pondělí ráno odjíždíme a vracíme se večer. Letos třeba 458 km vlaky za 12 hodin. Krásná krajina, kolem Labe, Sázavy, Berounky, Vltavy...Nejde mi o pár vajec, ale vadí mi jejich ničení. A pak ti ožralové. Je to prostě tak. Jaga.
Otázka "slavíte" je zvláštní. Neboucháme šampus, nenaléváme si štamprličky, ani nepřiťukáváme litry jiného alkoholu. Netančíme, nejucháme. Ale Velikonoce držíme, některé tradice dodržujeme, zdaleka ne všechny. Obarvíme vejce a pečeme mazance, na misce se zelená oseníčko, protože to máme rádi.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.