Pokud by se stala tato situace, kdo nese odpovědnost?
Od:jenseptamodpovědí:9změna:
Poslední dobou hnutí za 3 stupně pro Ukrajinu pořádá kampaň, kdy se jeho zástupci rozhodnou blokovat silnici (lehnou si na silnici). Pokud by došlo k fatální situaci, že by nemohla projet sanitka, hasičské auto, kde jde fakticky o minuty, kdo nese odpovědnost za lidskou a materiální škodu? Osobně jsem přispěl na pomoc Ukrajině, ale tohle mi spíše přijde jako hotová antikampaň na pomoc a negativní ohlasy toto potvrzují i ze strany těch, co mají na profilu ukrajinskou vlajku. Myšlenka, že to může způsobit fatální újmu kvůli takovému sobeckému jednání, mi probleskla hned. Přemýšlejí lidé o důsledcích svého jednání? Nebo egoismus a sledování jen vlastních zájmů převládá i nad elementárním racionálním uvažováním?
Každý odpovídá za škodu, kterou způsobil porušením právní povinnosti. Tak pravi §420 Obcanskeho zakoniku. Nebo kdo by mel, dle Vas, tu odpovednost nest? Putin?
jenseptam
Trochu zcestné ohledně odpovědnosti. Pokud by sanitka nebo hasičské auto nemohlo projet kvůli blokování vozovky, tak by za škodu odpovídali ti protestující, ne?
k2
Co je na tom zcestneho? Odpovednost ma ten, kdo zpusobil skodu, tedy konkretni osoba/osoby blokujici prujezd.
jenseptam
To byla narážka na Putina. Čekal jsem odpověď konkrétního rázu v rámci popsaného scénaře, který je v popisku. Tady si myslím, že odpovědnost je opravdu na straně blokujícího. Pak by mě zajímal i ten morální aspekt jednání hnutí.
Netuším co jsou nějaké stupně. Ale blázna ležícího na silnici nejspíše něco přejede a jeho ostatky odstraní pohřebáci, zbytek dočistí technické služby. Nebo první takto zastavený řidič zavolá PČR a ti už za doprovodné gumoléčby překážku v dopravě odklidí. Vznik nějakých škod způsobených třetím stranám je málo pravděpodobný.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.