Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kolik platí za jízdenky průvodčí

Od: alen odpovědí: 9 změna:
Ahoj,
docela by mě zajímalo kolik platí za jízdenky vlakoví průvodčí.
Slyšel jsem, že např. průvodčí u ČD mají levnější jízdné jako benefit.
Pokud někdo pracujete u ČD nebo tam máte známého, kolik pro vás stojí jízdenka např. z Prahy do Brna?
Napadlo mě to v souvislosti se snížením slevy na jízdné pro studenty a seniory

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Vnuk je výpravčí. Pracuje prostě na železnici a je tedy na tom stejně, jako průvodčí. Neplatí nic, kamkoliv chce jet vlakem, je to zdarma. Ale myslím, že si jednou ročně hradí nějakou kartu, která jej pak opravňuje k tomu cestování zdarma. Kolik to stojí, nevím, nemluvili jsme o tom. Mám něco v hlavě, že je to 1500 Kč na rok, ale přísahat na to nemohu.

Ti studenti a senioři - to je dost neštěstí. Jak ti mladí, tak ti staří jsou lidé, kteří si nemohou moc vyskakovat. Někteří senioři slev nevyužijí vůbec /můj manžel/, já jezdím na výlety s turisty a sleva byla příjemná. Je jasné, že jsou postiženi ti nejzranitelnější, kteří se neumí bránit. Jako tomu bylo vždycky. Líp se kopne do starého, než namachrovaného týpka.

Chápala bych to, kdyby stát skutečně musel šetřit. A taky šetřil. Všude. Ale když vidím, jak vyhazuje milióny a miliardy za kdeco, myslím si, že ti důchodci byli jen jako kapka v moři. Tak proč právě oni? /asi byli nejblíž a bylo to nejjednodušší/. Jaga.

Za peníze za "umělecké" fotky paní Schillerové bychom mohli jezdit po republice určitě nejen rok, ale i víc. Jenže je to pryč. A tak je to se vším.

k2

Za peníze za "umělecké" fotky paní Schillerové bychom mohli jezdit po republice určitě nejen rok, ale i víc.
Jak jste na tuto perlu prisla? Tusite vubec, na kolik tyto slevy celkem vysly?

@k2: samozřejmě, že vím, na kolik ty slevy na jízdném přišly. Kolem 6 miliard ročně. Paní Schillerová pročundračila "jenom" 2 milióny. Napsala jsem to jen proto, jako takový vzor, aby bylo vidět, kam všude odtékají státní peníze. Že někde se škrtí a jinde rozhazuje. Ale z pohledu těch 6 miliard je to opravdu jen málo. Přesto to jsou peníze vyhozené naprosto zbytečně. Jaga.

k2

Za peníze za "umělecké" fotky paní Schillerové bychom mohli jezdit po republice určitě nejen rok, ale i víc.
Toto je tedy vzor ceho? Nesmyslneho tvrzeni? Zbytecny sponzoring dopravy vybranych skupin stal stat (danove poplatniky) 15milionu DENNE! Za penize, ktere padly na prezentaci Schillerove, tedy nemuzete jezdit vice nez rok, ale cca 3,5hodiny/rok. Mimochodem Vase 6mld kapka v mori je cca rocni rozpocet Plzne. Je ale zajimave pozorovat, co vnimaji nekteri duchodci jako malo, ci kapku v mori...

Člověče, už se vzpamatujte, vím přece, že fotky paní Schillerové jsou pakatel proti slevám na jízdném. Už to píši podruhé, že to bylo jen takové přirovnání, kam všude peníze odtékají a co by za ně mohlo být. Tak si přestaňte vést svou. Rozdíl mezi oběmi částkami NAPROSTO CHÁPU. Tak přestaňte chytat za slovo.*bzum* Tak moc pitomá snad zase nejsem.

Ovšem, vzhledem k výši mého důchodu a důchodům mých ostatních známých mi i ty 2 milióny připadají jako "strašně moc." Kdyby byly, pořídila bych si tepelné čerpadlo, abych se mohla vybodnout na Putinův plyn. To mi připadá využité daleko lépe, než se nechat fotit s ptákem. Jaga.

Tímto jsem domluvila: HOWHG!

k2

Prirovnani, kam vsude penize odtekaji a co za ne mohlo byt? To se Vam prirovnani ale moc nepovedlo, neb je cele od zakladu nesmyslne a ted se to jen snazite kamuflovat "omackou".

Nejvetsi cast Vaseho prispevku je o tom, jak nebohou a nejzranitelnejsi skupinu, co si nemuze moc vyskakovat, potkalo nestesti, kdyz jim vlada zkrouhla prispevky na vylety, i kdyz je to jen blbych 6mld/rok.

A nechytam Vas za slovo, pouze vyvracim Vase ocividne LZIVE tvrzeni, ci prirovnani, jak to nazyvate Vy.

id

@k2 - odpovědí jste napsal dost, ale postrádám odpověď na danou otázku tazatelce.

K dotazu - asi před 5ti lety to byl roční poplatek 1 200,- Kč.

k2

@id: To mate nejake popletene. Ja jsem nenapsal ani jednu odpoved na otazku, ja pouze pridaval komentar.

hodnocení

0x
Dřív byly průkazky na vlak pro zaměstnance za hubičku. Byl to jediný pořádný benefit. Pak se do toho začal srát Kalousek že jiné podniky takové benefity nemají ( to že mají třeba ve škodovce 14 platů a ještě jim přidávají desutky tisíc na dovolenou mu nevadilo). Potom aby se mu zavřela huba se tak nějak vyčíslilo kolik asi takový zaměstnanec projezdi a stanovila se částka cca 1500 za roční známku. Jenomže pak nějaký génius rozhodl rozbit dráhu na x organizací které si vzájemně posílají faktury (asi bylo potřeba vytvořit milion managerských pozic pro jednotlivé podorganizace). A aby to nebylo všechno převedla se osobní doprava na krajské úřady takže kraje vpisují výběrová řízení na zajištění osobní dopravy a to málo kdy vyhrají ČD. Tam kde vyhraje jiný dopravce drážní průkazky neplatí. Dálkovou dopravu si stát nechal aby si jednotlivé kraje navzájem nemusely posílat faktury za " svoje" vlaky ale vyvázal ty vlaky z nějakých dohod o uznávání režijních výhod takže když je nádražák chce používat se svou průkazkou, musí si ke známce, kterou už zaplatil doplatit dalších asi 600.-
Pokud bych jezdil vlakem do práce asi bych jim to dal ale teď už mám průkazku roky zmrazenou a vůbec mi nechybí.
Osobně bych přivítal původní systém který na dráze fungoval od války. Člověk měl nárok na pár volných zpátecnich jízdenek ročně podle toho jak dlouho je na dráze a ostatní si kupoval ta režijní jízdné ve výši 20 % běžného tarifu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]