Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co se jedlo dřív?

Od: lentilka* odpovědí: 24 změna:
Co se jedlo třeba před 40-50 lety? Snídaně? Oběd? Večeře? Asi to nebylo podobné jako dnes...v dnešní době je hodně zeleniny, ryb, masa...

24 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Snídaně bílé kafe, někdo dokonce nalamany krajíc chleba v polivkovem talíři, někdo totéž ale v "kafáči", jinak běžné spíše chleba s máslem, sádlem ... čaj...Svátečni pak třeba kakao a k tomu loupák, doma upečená buchta - vánočka, mazanec...

Obědy asi brambory ,dost často třeba jen posypane červenou cibulkou a podmáslí,nebo volské oko, hodně jsme mívali čočku na kyselo, kapustu, ale jinak víceméně totéž co dnes akorát s asi menšími porcemi masa.Pže jsme měli králíky, tak dost králíčí v různé úpravě...

Večeře chleba (pečivo) čaj, sýr, občas párek,

break
hodnocení

4x

Ve městě koně, na vesnici psi...

pokud tu dobu nepamatujete tak nepište hlouposti, nebo je to nějaký apríl?

Jiři50kdyz to nevíte nekritizujte.Ještě do devadesátých bylo běžné, třeba na stavbě min 1x měsíčně čmáchnout psa a upéci či udělat guláš.
Taková rarita to vůbec nebyla a konina? Když se dostala (koňský salám, kabanos...) do masny byla pryč dříve než jiné maso jatečnich zvířat!
break

Jiřík: ještě tak před 15 lety na vesnici byly běžný psí zabijačky. Konina je normální...

ale no tak, taky jsem za mlada jedl psí klobásy, ale že by to bylo běžné?

hodnocení

3x

Před padesáti roky? To je nedavno, nevidím žádný velký rozdíl, celý život vařím českou klasiku, to, co vařila moje mamka. Vlastně častěji připravuji ryby, z dětství si pamatuji jen kapra na vánoce a fille během roku.

smode2
hodnocení

3x
To stejné co dnes, jen většinou nebyly "západní" jídla jako např. burger, pizza, hranolky a tak. A stejně jako se i tehdy učili kuchaři jak uvařit například čočku s párkem nebo hrachovku, doslova to stejné se dnes učí i dnešní "supermoderní" kuchaři. S tím rozdílem že dnes když kuchař končí, umí maximálně tak oloupat brambory. Na konvetomat nikdy nesáhl. Dříve protože neexistoval, dnes protože nesmí*smich*
doplněno 01.04.22 16:49: Jo a ve školních jídelnách to byly ještě i v 90. letech blivajzy na pozvracení. Univerzální hnědá omáčka 100x jinak - vždy se žvejkacím hovězím, na flaxy aby měl člověk motorovku, k tomu jednou brambor, jindy rýže, pak knedlíky, knedlíky a zase knedlíky..ač sladká jídla nesnáším, když byly buchtičky s krémem nebo koláče, bylo to vykoupení a už od rána jsem měl dobrou náladu. Nejhorší to bylo v MŠ - tam se jedlo pod dohledem a prdelatý straničky to do mě rvaly násilím až jsem se naučil to maso ukrýt v puse aby na to nepřišly a po O to pokaždé vyplivl na wc. Ale co jsem slyšel poměry se dnes rozhodně zlepšily - k žáčkovu prospěchu nutno dodat :)
tomaso
A kdo jedl pomalu polévku, dostal do ní druhé jidlo...
Ale jinak se měli za komouse všichni samozřejmě skvělé, ne jako teď...

Zatímco dnes nemá 100 000 dětí na obědy ..

tomaso
Rodice, NE děti nemaji 25kc na oběd.v 99% nezodpovedni rodiče. Ale na cigára televizi a mobil obvykle mají, zajímavé...
A Správně, nenech si zkazit příspěvek nějakými správnými čísly. *smich*

Rodiče demogradycky vychovaní, že ..

tomaso
Vždyť je vychovali rodice, co žili v tom životním ráji,ne? Ti ještě správně vychování, ne jako ti dnešní EU rodice..

hodnocení

3x

Vzpomínám. V té době jsem chodila do školy. K snídani nám babička dávala chleba namazaný máslem a marmeládou. Domácí, rybízovou. Neměla jsem ji moc ráda. Proto mamka občas koupila v krámě meruňkovou. To bylo o něčem jiném. :-P Jindy byl chleba s máslem a medem, máslem a taveným sýrem, paštikou. Nebo 2 vajíčka naměkko.

K pití nám babička vařila kakao. Občas přijela na návštěvu teta. Ta měla doma krávu, přivezla vždycky bandasku mléka. To kakao bylo potom o 100 % lepší. Babička sama ale snídala pokaždé jen bílou kávu, do které si nalámala krajíc chleba. A lovila to lžící. Byla tak zvyklá.

Vařily se husté polévky: hrachová, čočková, fazolová, bramboračka, gulášovka, jindy zase vývary s nudlemi či rýží. Nebo s krupicí a puštěným vajíčkem.

Druhé jídlo bývalo občas sladké, to jsme my, děti, měly rády. Lívance, palačinky, smažené vdolky, rýžový nákyp, balené buchty, žemlovka, ovocné knedlíky, kucmoch... Z masa býval obvykle králík, chovali jsme je doma. Maso se ale kupovalo také, i když se špatně shánělo. Milovala jsem rajskou, svíčkovou či knedlo zelo vepřo.

Ze slaných jídel dělávala babička dobrou koprovku s vajíčkem a bramborem, brambory na paprice, bramboráky, kterým říkala "kramfleky", nebo nádivku na celý plech, která se pak krájela na čtverce a jedla se s kyselou okurkou.

Masa bylo méně, než dnes, přesto se jedlo chutně a myslím si, že i zdravě. Na babiččinu kuchyni ráda vzpomínám, bala to vdova po pekaři, uměla vynikající koblihy, vánočky, domácí rohlíčky a houstičky. A i méně známé amprecle, nebo boží milosti. Hlad jsme neměli nikdy. Jaga.

ddfwefe
hodnocení

2x

Belo to podobny jako fčeléši jidlo.

Snidaňa: Namazané krajic, posepané šnitlichem nebo na vrcho plátek séra če šonke.

Oběd: Stařenka dávala do polifke nakrájenó omeleto. Na Ostatke se ledi nadžgale domácich kobleh. Svatomartinská hosa prakticke nebela.

Večeřa: Lehči jidlo, napřéklad řizek od oběda.

joudic*
hodnocení

2x
to same, jinak jestli jste si vsimla, zeleninu a ryby drtiva vetsina cechu vubec neji, a maso bylo vzdycky

Z dětství si vůbec nevzpomínám na brokolici, kupovali nebo pěstovali jste v padesátých letech brokolici? Děda pěstoval mrkev, celer, petržel, okurky, kopr ale brokolici ne. Ani zřejmě nebyla na prodejnách.

joudic*
ja jsem mladoch, ale brokolice se v jidelne objevila az v devadesatkach a v ovoci-zelenine nebylo nic, jen klasika cz zaklad rajce, okurka, kvetak, a korenove a kopr sel koupit cerstvy

Zeleninu a ryby většina Čechů moc není, neb jsou v porovnání k výživové hodnotě příšeně drahé.

mnd®
hodnocení

1x

Chleba + sádlo nebo máslo + cibule.Někdy kousek špeku.Kopřivová polévka.Obrok.Když bylo tak chycená ryba načerno.Brambory a kyska byl základ.Knedlíky - švestkové/meruňkové/borůvkové/malinové apod + např čočková polévka.Držkovka,domácí tlačenka...Nebo když to šlo,tak domácí nudle a byla polévka kuřecí.Když se umělo,tak i srnka nebo čuník nebo divoký prasátko.Pejsek,kočka,veverka.Neumřel jsem a žiji dodnes.

hodnocení

0x
Příspěvky od @mnd, @diesel a @babajaga si vytisknu a přichytím magnetem na lednici.
Až se mne žena opět zeptá, co navařit...
Díky
02.04.22 20:55
Děkujeme!
Měl jsem velké podezření, že do tohoto vlákna přispělo pár mých sourozenců! Anonymně. Zesílilo, když jsem přečetl i některé příspěvky v odkazu od uživatele s nickem nov, výše... (zase budu tisknout)
Tolik sester a bratrů přece nemám! Jak to moje babička a máma pro všechny stihly navařit? A sehnat? Pár let po válce!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]