Nejste přihlášen/a.
1) Jak moc se mezi sebou míchají třídy nebo se lze seznámit? Jde mi o to, že se hlásím na techniký obor, kde bude nejspíš více kluků než dívek a já bych si kromě kamarádů našla ráda i kamarádky. Jsou velké možnosti i mimo vlastní třídní skupiny? Našli jste si na VŠ nějaké přátelé?
2) Jak často jste chodili na přednášky? Vím, že se to odvijí podle náročnosti studia a student medicíny to bude mít asi jiný než student ruštiny, ale zajímá mě, jak jste to měli vy.
3) Pracovali jste pak ve vystudovaném oboru?
Stav ČVUT FS před nějakými 25 lety
1) Ročník se rozdělí na tzv. kruhy (ekvivalent třídy). Kruh má v prváku cca 20-30 lidí. V průběhu mého studia se měnil způsob rozřazování lidí do kruhů, ale až na výjimky šlo o kruhy smíšené, tedy kluci + holky dohromady. Výjimkou byl experiment s náběhem nového SW cca v roce 1993, kdy "náhodné" třídění probíhalo dle rodných čísel a programátor algoritmu jaksi zapomněl, že rodné číslo muže a ženy se výrazně liší. Výsledkem byly asi 4 kruhy holek v ročníku. Následky na sebe nenechaly dlouho čekat. Ten rok se úmrtnost studentek v prvním ročníku pohybovala okolo 90%. Kruhy se sdružují do tzv. paralelek. Paralelka má několik set studentů. Tuším 4 paralelky na ročník, tedy 250 -300 studentů v paralelce. Velikost paralelky je dána kapacitou poslucháren, které jsou k dispozici. Tedy jedna paralelka v jedné místnosti. Dost příležitostí k vítanému seznámení i příležitostí být si blíž, než je milo. A pozor na blízká setkání jistého druhu, spousta studentek technických oborů končí studium dřív, než původně chtěly .
2) Na technice, zejména v prvních dvou ročnících je záhodno přednášky absolvovat pokud možno všechny. Pak už to není takové drama, počty studentů klesají, stává se z toho v podstatě rodinné prostředí a vyučující jsou víc tolerantní. Taky máte víc zkušeností, víte na co se vy... a před čím se po... A taky máte vybudované kamarádské vazby, takže víte, na koho se můžete obrátit o zápisky.
3) Otázka trochu bokem, ale odpověď zní ANO. Tedy v širším oboru. Posledních pár let i ve smyslu konkrétního oboru, který jsem kdysi studoval. Co se týká úzké specializace, tedy oboru v kterém jsem dělal diplomku, tak ne, ani minutu. Téma bylo tak na hraně stojařiny, že většina lidí v tomto oboru má spíš VŠCHT.
Na přednášky zpočátku na všechny. Později na většinu. Někde ty přednášky byly tak zajímavé, že se člověk těšil. Jindy to pro nás nepřítomné zapisovali kamarádi přes kopírák. Třeba, když ses tradičně nedostal z technic.důvodů - dojíždělo se z bazénu po plavání.
Důležité bylo, zda přednášejícího budeš mít i u zkoušek. Oni jsou vesměs ješitní a vyžadují znalost právě těch svých teorií a příkladů, i když se jedná třeba jen o ruskou syntax. Taky mají přednášející paměť a vybaví si u zápočtů, koho tam vídali často a koho skoro vůbec, a u zkoušky Ti to mohou dát pocítit. Ano pracovala ve svém oboru, ale se vstupem do důchodu jsem šla dělat na půl úvazku něco jiného - svého koníčka.
A seznámení a kámoše jsme měli často i na koleji.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.