Nejste přihlášen/a.
Změření zraku a brýle z internetu?
Potřebuji brýle (špatně vidím na dálku). Nějaké mám staré ale nikdy jsem je nenosil, nevím kde je mám a od té doby se mi zrak 100% zhoršil. Potřebuji přeměřit zrak. Oční má termíny až buh ví kdy. Chci se zeptat:
1) Můžu si přeměřit zrak u jakkéhokoliv optometristy v rámci jakkékoliv optiky aniž bych pak u nich kupoval brýle..? Tzn. jen si nechat přeměřit zrak a aby mi dali nějaký papír (kolik diopitrí atd. a co mám s očima) aniž bych si u nich přímo kupoval brýle...? Kolik by tak cca stálo jen přeměření zraku bez koupě brýlí...?
2) Četl jsem totiž že brýle koupím o dost levněji online (snad až o -50% nebo i -70%) než v kamenné optice... Je to pravda? Ale online by oči nepřeměří že... a já nevím co přesně s mám očima, kolik dioptrií na které oko atd...
Takže mě napadlo si to nechat fyzicky přeměřit v nějaké kamenné optice, ale brýle potom koupit online a při zadávání údajů online (dioptrie) použít "papír" od optometristy... Jde to takto...?
Zdá se mi, že spíš hledáte výmluvy. Oči jsou velice důležitý orgán a zaslouží si péči. Zavažte si je šátkem a projděte se po bytě. A hned si jich začnete víc vážit.
Vaše "oční má termíny až buh ví kdy" nejsou pravdivé. V letošním roce jsem se objednávala na oční, termín byl za 18 dnů. A když jste vydržel doteď, těch pár dní už vydržíte. Je to asi všude trochu jinak, ale myslím si, že na vyšetření déle než měsíc určitě čekat nebudete.
Oční lékař Vám oči změří. S papírkem jdete do optiky, vyberete si rámečky, skla...a za týden si jdete pro brýle. Je to lepší, než online. Brýle si v optice vyzkoušíte, optik je může ještě doupravit, aby Vám dobře seděly, nesjížděly...
Pokud si u optika dáte změřit oči, je jasné, že počítá se zakázkou. Proč by to dělal zadarmo? Já ale opravdu nejvíc věřím očnímu lékaři. Objednejte se tam. Jaga.
V Polsku mají brýle za slušné ceny. Známá tam jela vlakem až od Chrudimi. A je prý spokojená. Záleží, jak to tam máte daleko. Jaga.
Pokud se pak s optikem dohodnete, že nemáte moc peněz, jistě Vám nabídce něco v levnějších variacích, abyste tolik neplatil. Ale ty brýle jsou potom na dlouhý čas, šetří Vaše oči a tak není opravdu na místě zbytečná šetrnost.
Také bych byl pro vyšetření zraku a určení síly brýli očním lékařem. Tomu měření zraku v optice bych příliš nedůvěřoval. Také nejsem pro kupování brýli přes internet kde to sice může být levnější, ale nemám si je možnost předem vyzkoušet.
Pokud jde o termíny objednávání u očních lékařů tak je to asi jak kde. Loni jsem měl žádanku na oční vyšetření od lékaře a u oční doktorky mne objednali až za více jak měsíc a nepomohlo ani to, že bych to potřeboval dříve.
Tak to pozor, samozřejmě se vším souhlasím, až na toho optometristu. Mám osobní zkušenost která je čerstvá. Jenom 3 týdny. A to mám multifokální skla, tudíž měření dioptrií, musí být naprosto perfektní. Jenom za ta skla jsem dala 9 tisíc a to jsem měla kliku, protože byla zrovna nějaká akce. Rámečky jsem si donesla vlastní, protože jsem docela náročná a ty, co se mi líbily, stály přes 5 tisíc. Tak jsem si velmi podobné objednala na AliExpressu a vyšly mne asi na 7 stovek. Takže vyšetření optometristou bylo velmi důkladné a precizní. Trvalo to určitě víc, než půl hodiny. Slečna byla velmi důkladná a trpělivá a to se nakonec také ukázalo na konečném výsledku. Nemám tento druh skel poprvé, už je užívám skoro 30 let a vždycky bylo nutné ještě doopravit a jaksi "dopilovat" a přesto jsem si první týden musela vždycky zvykat. Tentokrát jsem brýle nasadila a s obrovským překvapením zjistila, že není nutné vůbec žádné další seřizování. Jenom mi trochu přihnuli ta brýlová ramínka co drží na uších, aby mi brýle neklouzaly z nosu. Ihned jsem s nima mohla jet bez obav i na kole. Takže podle mne je vyšetření optometristou důkladnější, než u očního lékaře, který mi teda tolik času nevěnoval ani náhodou. Ale pozor, možná, že to pojišťovna neplatí. Já jsem u VZP a když jsem se optometristky zeptala, jestli chce kartičku pojištěnce, řekla mi, že tohle vyšetření pojišťovna neplatí. Ale nevím, jak je to u jiných pojišťoven, nebo v jiných optikách.
Levnější to je, ale kvalitní brýle potřebují krom dioptrií i zaměření ohniska oka na konkrétní kombinaci čoček a obruček, a nejsem si úplně jistý jestli tohle jde udělat přes internet
I když dnes úplně " na pojišťovnu" nedostanete ani nejlevnější brýle, doporučoval bych návštěvuo odborného očního lékaře, který je schopen udělat komplexnější vyšetření neř zvládnou v optice a dostanete recept který ZP alespoň u malé části proplácí.
"300 na obroučky nikoho nevytrhnou a pojišťovny to ročně stoji miliony." Je vidět jak jsou někteří lidí bohatí, že pohrdají penězmi a starají se o to aby pojišťovna náhodou nezubožela nebo nezkrachovala kvůli tomu, že by některým lidém něco proplácela na co by snad mohli mít nárok. Zdravotní pojištění v této zemi máme snad každý a tak bychom mohli mít nárok na proplácení alespoň části za zdravotní pomůcky které mnozí lidí často nutně potřebují a které jim předepíše lékař. Netvrdím, že by se mělo v plné výši proplácet nějaké luxusní brýle a to ještě několikrát ročně, ale alespoň něco by na brýle pojišťovny přispívat mohly těm kdo je nutně potřebují. Ano, nějakých třeba +/- 300 Kč jednou za několik let které by pojišťovny některým lidém oprávněně proplácely mnohé z nich nevytrhne, ale proč jim to závidět? Jsou i lidí (někteří důchodci, invalidi atp.) pro které třeba i těch +/- 300 Kč může být dobré, ale to ti bohatí asi těžko pochopí a ještě jsou schopní se jim posmívat.
Těm co spoustu peněz prokouří, propiji nebo utrati za nějaké zcela zbytečné blbosti bych také nebyl pro to aby se jim na brýle přispívalo a byl bych i pro omezení jim zdrabvotního pojištění. Jak nebo podle čeho bychom ale měli takové lidi určovat? Nemůžeme přece jen tak házet všechny do jednoho pytle. Ano, těm co si kupují hodně drahé luxusní obroučky bych také nebyl pro to aby se jim na to ještě něco přispívalo. To by ale šlo asi řešit jednoduše tak, že by se přispívalo na obroučky v určité maximální ceně a na ty dražší už nic. To by se ale pak muselo nějak zajistit aby optiky měly v nabídce povinně i ty levnější obroučky a ne tak jako nyní, že většinou mají v nabídce a lidém vnucují ty moderní drahé které často ani tolik nevydrží co nějaké obyčejné levnější. Mám dojem, že optika je některými lidmi považována za docela dobrý byznys na kterým se dá vydělat docela dobré peníze a proto je všude tolik optik.
Tak tohle je pravda. Ty "bifokály", nebo i multifokální skla, se dají na AliExpressu pořídit tak kolem 3 tisíc, i s velmi kvalitníma obroučkama. Sama jsem po tom pokukovala, ale nakonec jsem si to rozmyslela a objednala si jenom obroučky, protože chtěli naprosto přesný popis dioptrií a ten jsem neměla k dispozici. A u multifokálních skel, je to nanejvýš nutné. A kdyby to potřebovalo "seřídit", tak by mi to u nás nikdo samozřejmě neudělal.
V podstatě to, co hledáte, jde. Akorát musíte mít papír od očaře se svýma hodnotama a pak můžete zkusit objednat na e-shopu. Už jsem si tak brýle objednával a v pohodě. Můžete popřemýšlet optikdodomu.cz/...
A abych odpověděla na otázku, tak já podle posledních vlastních zkušeností, bych se šla osobně do nějaké optiky zeptat, jestli by mi jejich optometrista mohl jenom změřit zrak, že bych si to zaplatila. A jestli nejde o žádné komplikované brýlové čočky, tak byste to mohl pak zkusit s tím internetovým obchodem. Ale je docela možné, že to vyšetření nebude nic levného a že na tom možná nic nevyděláte. Já bych Vám poradila koupit si obroučky jinde a nechat si udělat brýle u optika. Je to přece jenom jistější. Ty dioptrie jsou totiž hodně důležité, když nebudou správné, může se Vám motat hlava, nebo bolet hlava a můžete klidně i upadnout. Já jsem jednou měla špatné brýle a pořád se mi chtělo zvracet a trvalo to docela dlouho, než se přišlo na to, že to je kvůli brýlím. Já jsem si to toiž neuvědomovala a neměla jsem pocit, že nějak špatně vidím.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.