Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak byste vyvrátili teorii o kauzálním determinismu

Od: tomasd* odpovědí: 9 změna:

Zdravím, čím byste vyvrátili teorii o kauzálním determinismu?

Osobně mi připadá, že je čím dál víc pravděpodobnější..

Pokud třeba od této sekundy to úplně stejné doby předchozí den, existuje právě jedna možná varianta toho, co se kdy a kde stalo a zítra budu moci říct to samé, neznamená to, že už to existuje i teď? :)

Nebo na wiipedii se píše, že pokud by teorie byla pravdivá, pak by jakákoliv argumentac mohla být zbytečná vzhledem k už pevně daným názorům. S různými hodně iracionálními názory se setkávám každý den...

Pokud si někdo myslí, že žijeme v simulaci, tak determinismus je tak 100x pravděpodobnější

Co si o tom myslíte?

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Tady se někdo nudí...

tomasd*
hodnocení

Škoda, že vaše odpověď nejde ohodnotit deseti body, hned bych to dal.

break
hodnocení

0x

Vezmeš si modrou nebo červenou pilulku?

liska5
hodnocení

0x

Asi teorií nahodilosti :-D. Zákonitý důsledek odpadá...

hodnocení

0x

Tohle hodně souvisí i s vírou v Boha a tak. Bůh může prostě všechno. A ty odpovědi tady - můžou se ti zdát hloupé- ale zenovej buddhista by tě za takový dotaz vzal třeba holí přes záda a považoval by to za odpověď.

hodnocení

0x
O těchto otázkách se podle mého názoru špatně mluví. Protože se dají těžko pochopit. Jak jsem pochopila, události se dějí postupně s ohledem na to, jak ubíhá čas. Také je možný ale jiný pohled na čas, kdy se události zobrazí jinak. Podle mne to pak nelze promýšlet hlavou, ale trochu pochopit formou procítění. Pokud by člověk rozuměl, myslím, že by se už nepokoušel nic takového nikomu vyvracet. Protože zároveň s tím pochopí vlastně i existenci více úhlů pohledu na jednu věc. A každý se smí dívat na stejnou věc z jiného úhlu pohledu. Kdy platí, že jiný úhel pohledu, než má teď, ale neumí zatím pochopit. Vyvrácení něčeho by nemělo smysl.
Já jsem přesvědčená, že třeba hororový film Nezvratný osud, není pravdivý. Teda teorie, že když uniknete smrti, stejně si Vás znovu hned smrt najde. A na to důkazy, myslím jsou, že když poslechnete svou intuici, nasměrujete se do lepšího bodu, ne na stejně nebezpečné místo.
Podle mne platí to, že lidem se přání plní. A to zase tvoří naší realitu. Takže myšlenka a energie tvoří svět, který známe. To se asi oklikou blíží k tomu, co tvrdíte Vy.
A při teorii, že každá otázka má už v sobě ukrytou odpověď, to možná nějak Vaše tvrzení podporuje zase.
Přesto bych nerada tvrdila, že je jen jedna možná varianta toho, co se stane, protože už malé vychýlení a pohnutí světem vytvoří postupně větší změnu, ale zase bude dopředu jasné, kam ta změna asi bude směřovat. Bude ale záležet asi i na časovém úseku, ve kterém události člověk posuzuje.

oiugifofzol
hodnocení

0x

Existuje-li bůh, který dokáže vrátit čas a zapamatovat si, co provedl. Pak je to vyvráceno.

hodnocení

0x

Podle mne jediny zpusob jak toto potvrdit nebo vyvratit je prvne rozklicovat, jak funguje vule. Zda jde o pouhy klam - v hluboke realite dosledek determinismu a nebo, zda je vule skutecna a nezavisla na fyzikalni realite a naopak by pak vule mohla tok reality ovlivnovat.

Vzhledem k faktu, ze o mysli stale vime kulovy to v nejblizsi dobe asi nerozlouskneme. Jestli to vubec nekdy bude mozne.

Pokud prijmeme, ze mysl je tvorena fyzickym mozkem, zda se nepravdepodobne, ze by vule byla skutecna. Ale jiste se to vedet neda. Celek neni vzdy pouhy soubor svych jednotlivych casti a je zcela mozne, ze deterministicky rizeny shluk castic muze generovat nedeterministicke projevy.*nevi*

tebi

Já chtěla nějak reagovat, chtěla jsem se přidat k chytrým, no jo, ale já vám vůbec nerozumím. O jeeee:)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]