Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zbraně na Ukrajinu

Od: boomer odpovědí: 15 změna:

Zdravím všechny, omlouvám se za další dotaz ohledně věčného (a vděčnému) tématu války na Ukrajině, ale tentokrát jde o konkrétní a právní záležitost. Ukrajinci chtějí zbraně, naše vláda by jim je strašně ráda dodala, ale žádné nemáme. Jak je s otázkou práva v případě možnosti darování osobní zbraně, které jedinci vlastní na ZP? Prostě máte bouchačku, bez které se obejdete a chcete ji darovat pro tento účel. Romak to sice není, ale náboje z ní vylétávající také dokážou udělat díru, která se obtížně léčí. Nemůžete ovšem jen tak zajít na UA ambasádu, dát jim hračku a na policii pak oznámit - hoši, jdu odepsat železo, dal jsem ho Ukrajincům. Jak to tedy je? Kdo to schválí, kdo to převezme, atd., jde to vůbec...Dík.

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x
Tak nevim jestli s tohoto dotazu mam bejt smutnej nebo sprostej?

Souhlas. Krátké a výstižné. Nic jiného se odpovědět nedá.

nick7378
Co chcete? Množíme se jako krysy a abych byl přesný a konkrétní tady v ČR už není typické 5-6 dětí na rodinu ale Čínu jsem myslel ti jsou jak mravenci ale šikovní nevím proč na ně Češi nadávají asi závist? Dá se tam objednat HROMADA levných šmejdů a zároveň HROMADA kvalitní elektroniky/oděvů/obuvi nojo poděkujte panu Havlovi za znárodnění dnes už nic nevyrábíme pouze jsme montovna pro cizí majitele jsme taková "bohatší" Indie nojo co jste si vyznovili to máte... Jinak k té naši přelidněnosti nepůjde to tak donekonečna zároveň lidé si stěžují na nekvalitní potraviny ale platit za kvalitu to už ne jo my Češi jsme krásný příklad toho jak umíme si vzájemně nasrat do huby sliby popřípadě výkaly
Já jsem si vyzvonil to, že můžu rudé sv*ně poslat střemhlav do haj*lu a nebudu za to sedět v kriminále. Ve škole nikdo nezjišťoval kádrový profil mých rodičů a tak jsem se mohl vzdělávat a nemusím pracovat v montovně.

hodnocení

3x

tak tu máme už 3 odpovědi, jednu debilnější než druhou (a třetí), u ďábla se teda nedá určit, jak to myslel, ale koneckonců i jeho neodpověď je debilní už z principu (toho neodpovídání)

z vojensko logistickýho hlediska je naprostá zoufalost a nesmysl bejt zavalenej hafem nejrůznějších zbraní, u některejch jen několika kusech, to je fakt k hovnu; dokážu si eště představit smysluplnost odchodu na bojiště s vlastní (dlouhou) zbraní, ale i to by měla bejt jen nouzovka pro kratší dobu než se situace nějak stabilizuje (nic takovýho jako odchod na Ukrajinu i se zbraní ovšem jistě nebude možný); i jestli máte nějakou dobrou odstřelovačskou pušku, takhle po jednotlivejch kusech se to řešit nedá, a na nějakej hromadnej odběr a třídění vhodnejch zbraní od jednotlivců určitě nedojde; takže ne, takhle to určitě neni a ani nebude možný
(jen taková poznámečka - upřímně řečeno, naivitou, jakou tazatel - boomer předvedl, tak nějak podpořil můj rezervovaný postoj k dle mě častému typu lidí, co vlastní ZP a zbraně)

se svou zbraní z hlediska materiální vojenský podpory můžete udělat 2 věci
- buď ji prodat, a peníze za ní poslat na účet určenej pro nákup armádních potřeb (měl by bejt uvedej na ukr. velvyslanectví, já se k němu eště nějak nedostal...), samozřejmě ty peníze poslat ideálně s předstihem před uskutečněnim prodeje podle odhadnutý částky (tipuju, že bazarový, zvlášť dlouhý zbraně teď výrazně podraží, resp. už podražily);
- anebo jí můžete nabídnout k bleskovýmu výcviku lidem, hlavně Ukrajincům, co teď odcházej bojovat na Ukrajinu - nakolik se do takovýho (ve vašem případě neoficiálního) výcviku máte zapojit i vy (ve spolupráci se střelnicí), anebo jestli zkusíte zbraň jen nabídnout k dočasnýmu převzetí nějaký střelnici, spolku co pořádaj podobný mikrokurzy, by už bylo na vás; samozřejmě tahle druhá varianta přichází v úvahu, pokud je ta vaše zbraň aspoň dlouhá, kulová a asi i samonabíjecí (krátký zbraně, opakovačky, malorážky, brokovnice (krom speciálnějších kousků) nejenže by nebyly moc užitečný pro ten výcvik (leda snad nějaká ta pistol doplňkově), ale troufám si tvrdit, že je ani nepotřebuje Ukrajina (doufám, že ty naše slavný pistole si Ukrajinci výslovně vyžádali coby doplňkovou zbraň, pokud to byly vz.52, dávalo by to snad eště smysl))
- obojí se teoreticky dá i skloubit - teď pošlete peníze, na pár tejdnů můžete zkusit dát zbraň k dispozici na výcvik, a koncem měsíce ji prodat a peníze použít na svoje odložený platby

--
a mimochodem, neni pravda, že naše vláda nic nedává, a to kvůli tomu, že nic nemá, pravda je, že zatímní oznámený (dvě) dodávky jsou žalostně málo (to už je spíš urážka než podpora), s některejma západníma zeměma (na který tupej českej maloměšťáček tak rád pořád plive a nadává) se to ani nedá srovnávat, zrovna tak EU jako celek, co se dodávek zbraní tejče, jedná vzorně - viz speciální fond na nákup zbraní (je ovšem taky pravda, že třeba Orbán je eště mnohem horší než my, nejenže nedá vůbec nic, ale eště kolaborantsky blokuje transport (což může bejt za nějakej čas pro Ukrajinu pěknej průser));
dávat by i naše slavná AČR (resp. teda vláda) mohla spoustu (včetně těžký, a pro nás i zbytečný techniky - Dany, Mi-24, KUBy, blbý BVPčka..., toho by bylo...), navíc bych klidně celou AČR svlíknul do naha - po našich útvarech a skladech sou (i nám) zbraně a výstroj naprosto k hovnu, sou potřeba na Ukrajině, tam je teď válka (i naše válka pochopitelně), a nás stejně chrání přisunutý kontingenty US, materiál bysme mohli zas dokoupit (a u spousty starejch křápů z dob Varšavský smlouvy a vůbec i veškerý techniky sovětskýho původu to musíme udělat tak jako tak), ale to už je jen poznámka pod čarou...

inspa*
Klobouk dolů, takhle obsáhlou odpověď a očividně víte o čem mluvíte, to se tu jen tak nevidí. Díky
boomer
hodnocení

Můj motiv je ještě horší, než se rádcové domnívají, ale to nic nemění na právním pojetí dotazu. Pro pána níže - charakteristiku boomera nesplňuji ani věkem, natožpak obsahem toho blábolu z wikipedie. Odpověď "O. K., boomer" bývá častou reakcí na urážky toho typu, že by mládenec (děvče) mohl(o) s počínajícím čtvrtým křížkem pomalu zvažovat separaci od zlých a nepřejícných boomerů a někteří odvážlivci dokonce vůči mládeži vysloví urážku nejtěžší - doporučení zahájit samostatný výdělečný proces. To už hraničí bezmála s nacismem a právem to pak boomeři schytají. *vtip*

hodnocení

1x
Romak to sice není, ale náboje z ní vylétávající také dokážou udělat díru, která se obtížně léčí.Terdy nevím,ale osobně neznám ŽÁDNOU zbraň (upřesním palnou zbraň) ze které by létali naboje, které dokáží udělat díru co se obtížně léčí! Výdy přece ze zbraně vyletí jen prázdná nábojnice do strany-ta neubližuje, a z hlavně vyletí střela-brok-broky-"kulka"ty umí udělat díru, která mnohdy ani nejde vyléčit!Jinak nevím jaké množství ale cz.stát na pomoc ukrajině údajně poslal určité množství samopalů co nejsou údajně samopaly-tedy SaVZ58 + munici k nim
doplněno 05.03.22 08:20:

Ještě doplnění co je náboj náboj je to co se vkládá ručně )např u brokovnice...) automaticky (SaVz58 po prvotním natažení ...) do nábojové komory-z toho pak létá dopřžedu jen střela -projektil či broky, zbytek -nábojnice vyletí do strany,nebo se musí vyjmout ručně (brokovnice) viz : cs.wikipedia.org/...

A to další počty a skutečnost NESLEDUJI a je mi úplně jedno kolik čeho se odeslalo. To o Sa.Vz.58 mám od kolegy který totmuto docela rozumí a sleduje děná v oné oblasti.

no, já o zbraních skoro nic nevim (ani si nechci ověřovat definici náboje), ale neexistujou náhodou palný zbraně, ze kterejch náboje lítaj? (-: , viz třeba en.wikipedia.org/... en.wikipedia.org/... (k obojímu se daj najít i český články (i sem je čet), ale sem línej je hledat)

---
a k těm našim dosavadnim dodávkám zbraní (poslední doby, ale dřív jsme Ukrajině asi nedali nic, a možná ani celkem nic neprodali, to sem nesledoval)
- ještě předválečná (která byla dík něčí debilitě, dle nás ukrajinský, vyexpedovaná pozdě, až spol. s 1. válečnou):
4000 granátů 152 mm (to je např. do těch našich Dan, samozřejmě i do jinejch zbraní)
- 1. válečná:
30 150 kusů pistolí ráže 9mm vzor 82 (takže ne, nebyly to vz. 52, jak jsem předpokládal, tim je to eště podivnější)
5 000 kusů útočných pušek vzor 58 ráže 7,62
500 000 nábojů NB 7,62-43
125 000 nábojů NB 7,62-SV 43
2 085 kusů 7,65mm samopalů vzor 61 Škorpion
1 000 000 nábojů NB 7,65-Browning
3 200 kusů univerzálních kulometů vzor 59 ráže 7,62mm
12 odstřelovacích pušek Dragunov ráže 7,62 mm
1 000 000 nábojů NB 7,62-59
1 000 000 nábojů NB 7,62-SV 59
150 000 nábojů NB 7,62-PZ 59
19 odstřelovacích pušek Falcon ráže 12,7 mm
- 2 válečná:
tajemný obsah, snad "ne lehký zbraně", jediný, na co sem narazil (já se ovšem ve voj. problem. prakticky neorientuju) -
160 PLŘS S-2 (Strela 2, "ruční"protivrlulníková, dneska pěkně zastaralá střela, teda komplet se střelou jménem Igla)
v kačkách to dělalo tak desetinu objemu, zbylejch cca 360 mil. teda zůstává tajemnej (je to asi dost malá částka na nějaký ty Dany, o vrtulnících nemluvě)
shrnuto - bída, bída, bída..., ve srovnání s dodávkama někt. západních států opravdu směšně málo - s našim příspěvkem si Ukrajina zřejmě nijak strategicky nepolepšila, dodávkama Švédska, Británie, Německa, USA (možná i dalších) už ano, je to bída i ve srovnání s tím, co bysme (a celkem klidně, prakticky to nepotřebujem) dát mohli...;
i ten objem v korunách je směšnej - přes 600 miliónů - kristepane, jakákoliv částka je pro nás zadarmo - buď Putinovo Rusko vyhraje, v tom případě nás politický i hospodářský následky přijdou na ekvivalent aspoň stovek miliard, a pokud nevyhraje, ale podaří se mu v delšim konfliktu rozšvihat Ukrajinu, zas nás to nakonec nepřímo příjde i na stovky miliard - rozšvihanou Ukrajinu bude muset zaplatit EU, protože by byl nesmysl ji nezaplatit, a přitom s ní chtít udržovat co nejtěsnější vztahy (to by se nakonec frustrovaná Ukrajina obrátila proti nám), a pokud nenacpe do Ukrajiny prachy EU, udělá to Čína, a mít z Ukrajiny jakejsi ekonomickej satelit Číny, je to poslední, o co bysme měli stát... (to samý platí i o Rusku, opět bude pro nás katastrofa, jestli ho (zbídačený válkou a sankcema) ekonomicky ovládne Čína)

P.S. vláda schválila další dar zbraní ve výši závratných 17 milionů korun... - to už si snad z těch Ukrajinců (a ze sebe samejch taky) děláme prdel...

(P.P.S. odvolávám tu ruskou Vosu - to sem si poplet, pointa je, že náboj funguje i jako hlaveň (jestli sem to zas nesplet), ne že lílá celej (ale ten gyrojet mi zůstává))

hafhafhaf

P.P.P.S. s tim poslednim darem je to taky trochu jinak - to je dar našich zbrojařskejch firem (moc se přes kapsu neplácly), vláda ho jen schválila (a samotná ČR zatim žádnou třetí dodávku nevytvořila...)

hodnocení

0x

Taky Tě zdravím.

Boomer je typický především nenávistí ke všemu novému, k mladým lidem a jejich způsobům života. Je přesvědčený, že v době svého mládí se on sám choval lépe, než současní mladí lidé a zároveň o tom, že jeho doba byla ve všech ohledech lepší. Pokud může, dá tento názor najevo v internetových diskusích, kde opakuje stereotypní, mnohokrát řečené fráze, na základě kterých se zrodil další internetový mem – OK Boomer, který slouží jako univerzální odpověď mladých lidí na tyto urážky. Zmíněný Boomer většinou neovládá sociální sítě, které používá a dostává se tak do nepříjemných, trapných situací, které ohrožují jeho sociální statut mezi mladými lidmi, čímž on sám získává další důvody pro svou nenávist k mladým lidem.

Zdroj: cs.wikipedia.org/...

K Tvé otázce: zbraně zabíjejí.

rggjvx
hodnocení

0x
Ukrajina je partner NATO, tož to je právni rámec. Ve válce dó ale práva stranó.

hodnocení

0x

Jestli se nutně chcete zbavit zbraně, tak ji vezmu.

Budete z toho mít menší problémy, než kdybyste ji posílal na Ukrajinu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]