Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Oblečení na Ukrajinu

Od: prispevatel odpovědí: 21 změna:

Zdravím, ve škole máme sbírku nefinančních darů na Ukrajinu. Chtěl bych se zeptat, jestli si myslíte, zda je v pořádku do balíčku s hygienou a léky zabalit i "použité" ponožky? Nejsou samozřejmě nijak roztrhané a jsou vyprané, ale přesto použité. Dost nad tím váhám.

21 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

007cz
hodnocení

3x
Klidně pošlete, potřebují všechno. Já bych rád poslal Putinovi bačkory, možná by si je zkusil natáhnout.

hodnocení

3x

Jsem člověk, který vyrostl na poděděných starších věcech, po sestřenicích apod. Jako dívce se mi to v 60. letech moc nelíbilo, nebylo to prostě nejmodernější, ale jelikož nebylo na výběr, držela jsem pusu. Nic jiného mi ani nezbývalo. A značkové oblečení tehdy nebylo. A kdyby i bylo, neměla bych ho. Matka byla šetrná a využila všechno.

Proto by mi starší ponožky po někom vůbec nevadily. Když má člověk své rozmáchané, sáhne po jiných, suchých, byť i nošených. Nevadily by mi třeba ani kalhotky. Pokud bych si to sama znovu vyprala. Ukrajinci nejsou žádná honorace. Nenabízela bych jim hadry, to je jasné, roztrhané, flekaté, špinavé, ale starší pěkné oblečení použít mohou. Vždyť na hranicích mají pro ně sekondhandy, kde si lidé vybírají. A hrabali se tam o stošest. A nové oblečení to není.

Loni v létě jsme šli na výšlap, asi 18 km. Zvolila jsem špatné ponožky. Volná gumička, sjížděly mi do bot a tam dělaly boule. Známá vytáhla z batohu jiné. To byla úleva! Hned se mi jinak šlapalo. A věřte, vůbec mi nevadilo, že ty ponožky nejsou nové. Hlavně, že splnily svůj účel a do cíle jsem došla.

Takže, nehrajme si na "hogofogo", v nouzi se hodí všechno. Hlavně, když je to od srdce.

A kdo mi nevěří, přečtěte si román E. M. Remarqua: Jiskra života. A rázem uvěříte. Jaga.

jiofa
hodnocení

2x

Je li to darované od srdce, přibal. Balíček zřejmě stejně zkontrolují a bude- li to pro organizátora nepřijatelné, dají je stranou.

hodnocení

2x

Podle historie si myslím, že vždy před válkou se vyprodalo - mouka, cukr, petrolej, svíčky, zápalky. Ty zápalky - dnes jsou nekvalitní, tak je pro jistotu všechny zkuste, jestli zapalují, ať nepošlete zmetek. Ponožky se hodí, namočené v mazutu a naplněné výbušninou jako přísavné miny. Jinak přibalte spacák a karimatku, to potřebují...

tabletka*
hodnocení

0x

No, použité ponožky, to už mi připadá přes čáru, je to jak když v Anně Proletářce dal stavitel Rubeš vdově staré kalhoty a hlávku zelí.

Mají tam válku, ale nosit po někom fusekle snad nemusí, probůh...Je to ponižující.

pb®
Tak zase, pokud někdo stojí několik dní na hranicích, bez jídla, vody, možnosti hygieny, co by dal za to, moct se převléknout do čistého vypraného, byť již nošeného. Existují kvalitní sportovní ponožky a podkolenky, kdy je pořizovací cena pár stovek za jeden pár.
tabletka*

jenže dárce nestojí na hranicích, ale zbavuje se obnošených fuseklí...a ti lidi mají svou důstojnost hergot. Jestli vy nosíte prádlo z frcu, je to vaše dobrovolná volba, ale normální to není a je jedno, v jakých situacích ti utečenci jsou.

hodnocení

0x

Tak nějak počítám, že jste to vy, ten ponožkový maniak. Co se tu třikrát měsíčně ptá "Jestli muže chodit jen v ponožkách";)

tomaso
Honit se da nad ledascim...

zor
hodnocení

0x
A to nemáte fakt nic jiného, než darovat zrovna obnošené ponožky? Jestli je chcete darovat, tak běžte do obchodu a pošlete je tak nove, nepoužité. A ani vás to nebude moc stat.
pb®
Nové prádlo by se mělo před použitím přeprat. Válelo se bůh ví jak dlouho ve skladu, napuštěné kdoví čím, dost často i smrdí chemií. Radši bych si vzala na sebe vyprané nošené spoďáry, než nevyprané nové z obchodu. Obzvlášť u miminek by to nové nevyprané dokázalo udělat pěknou paseku.
zor
Tak určitě je to dustojnejsi i pro utecence, když humanitární pracovník někomu podá nové, originál zabalene ponožky, než nějaké seprane. Ti lidé byli také už zvykli na určitý životní komfort, tak nač jim posílat staré fusekle, kdyz na nové máme peněz dost. Vyjádříme jim tím účtu.
pb®
Tak nic, mám tu dvě dětské matrace, peřiny, povlečení, hrací deku, skládací postýlku, bundy, čepice, punčocháče... Ale narvu to do popelnice, uprchlíci přece mají svoji důstojnost. Věci jsou funkční, čisté ale některé po několika dětech, něco jsem už obnošené dostala. To mi přijde jako s těmi Syrskými uprchlíky, co jim nebyl dobrý byt ve staré zástavbě a měli ho za přemalovaný kravín. Darovanému koni na zuby nekoukej.
zor
Dotaz a reakce byla na ponožky.
pb®
Ponožky nošené jedním člověkem a vyprané. Co taková hotelová postel? Tam spalo lidí a matrace se nepere, do hotelového ručníku si před vámi utíralo zadky stovky lidí, aha? Mám doma podprdu od Le Chaton, stála mě 2 tis. Nějak mi nesedne, dře kostice, takže jsem ji nenosila. Ale podle někoho je prádlo z druhé ruky obnošený šunt a darovat ho je neuctivé k obdarovanému. Co na tom, že je mnohem kvalitnější než nové třeba z FaF? U některých věcí holt platí, že starší a kvalitní je MNOHEM lepší než nové a nekvalitní.
tabletka*

Ne podle někoho, ale podle mě. Řeč je o obnošených fuseklích a ne o vaší podprdě, kterou nemůžete nosit. Ale je to vaše věc a váš názor. Já vyjádřila odpověď tazateli, který je sám v rozpacích.

Lepší cizí ponožky, než svoje vlastní omrzliny.

tabletka*

To rozhodně, kami. Nedívám se na to z pohledu obdarovaného (tedy, trochu také), ale dárce. Nové fusekle stojí u vietnamce cca 20 Kč. To nejsou ani čtyři cigarety. Ale když se někdo nestydí...

Dnes mi kolegyně, co má hadrů asi milion vykládala, jak je to všechno hrozné, že utíkající Ukrajinci nejsou žádní chudáci, protože mají bundy s kožešinkou okolo kapuce (ty samé, co zde nosí všichni od podzima do jara) a že tedy jakápak pomoc pro zbohatlíky. Zřejmě se měli převléknout na cestu do cárů ze starých prostěradel nebo do vlčích kůží.

Tak sorry, už jsem na tyhle šílenosti alergická a začínám přát všem, co nyní váhají, zda ty fusekle vyhodit nebo darovat, aby si to zažili na vlastní kůži.

@tabletka

Zřejmě ne všichni nakupujeme ponožky od vietnamců, ty se snad ani neperu ale rovnou vyhazují ..A pak se dají koupit i ponožky které vydrží několik praní

tabletka*

No, náhodou je u Vietnamců kupuji od doby, kdy jsem seznala, že zboží z Happy socks - pár za pětsetkáčé a Vietsocks za dvacku je kvalitou nejen srovnatelné, ale mnohdy ty vietnamské vydrží mnohem déle.

tebi
hodnocení

0x

Já bych s oblečením byla opatrná. To jsou lidé z Evropy, opravdu oblečení bych neposílála, rozbalené ponožky fakt ne. Deky, spacáky, boty, ještě. Obvazový materiál, lékárničku třeba. Baterie, hračky, všechno nové, nepoužité. Nevím, ale co se do médií dostalo- někteří Ukrajinci jsou dost vybíraví a čekají luxus- jen můj názor...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]