Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Darování plazmy

Od: kiklop64* odpovědí: 13 změna:

Dobrý den, kolega daruje plazmu ( i na krev) a nyní mu bylo vedoucím sděleno že na tento den nemá nárok na volno . Mohl by mi někdo osvětlit jak to je?

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x
Pokud daruje jako placenou tak nárok nemá vůbec a pokud bezplatně tak má nárok na dobu nezbytně nutnou. V praxi se ten den u většiny podniků toleruje pokud člověk prohlásí že se cítí slabý a v práci by toho stejně moc nezastal ale automaticky nárok na volno tak jak bývalo dřív v zákoně už dneska zmíněn není. Všechno se mění v případě, kdy má dárce vzácnou krev a trensfuzní stanice ho osloví kvůli nouzi. V tom případě pak vzniká nárok na placené volno.
kiklop64*
hodnocení

Aha tak to děkuji za osvětlení... :)

Nemáte pravdu kolego (ohledně bezplatného dárcovství)... viz § 203, písm. d zákona č. 262/2006 Sv. (Zákoník práce)

hodnocení

2x

Na tomto odkazu to máte celkem podrobně vysvětlené. Já si nedovedu ale představit, že bych chodil za úplatu darovat plazmu a ještě k tomu dostával proplacené volno. Být vedoucím, tak se takového pracovníka budu snažit rychle zbavit.

break

Jsou lidi, co chodí na plazmu dvakrát do měsíce. Znal jsem i jednu , co jezdila dávat plazmu dvakrát do týdne.

@break Také chodím darovat 2x do měsíce (když to zdraví dovolí).

Ale 2x do týdne? To by žádná transfúzka nedovolila... takže jde o někoho, kdo chodí prodávat do Sanaplazmy nebo podobného kšeftu.

Kdož ví, kam chodí. Ani Sanaplazma nevezme nikoho dřív, než 1x za 14 dní. To jim za ten případný průser nestojí.

break

To nejsou dárci, ale kšeftmani. Většinou třeba na hranicích jezdí Češi prodávat plazmu za eura. Kdyby chtěli darovat, tak odběrových míst je v ČR víc než dost.

Tady ti někteří vysvětlí, že dárci krve jsou i ti kteří ji prodávají za peníze.
break

Je mi to jedno. Znám ty lidi a vím, že si jen finančně přilepšují.

hodnocení

0x

Pokud daruje krev a krevní složky. Tedy na transfúzní stanici. Měl by mít dle zákoníku práce nárok na volno na zotavenou.

Konkrétně se jedná o § 203, č. 2, písm. d...

zakonyprolidi.cz/...

Nicméně se to může lišit u lidi pracující na směny.

Celkem hezky vysvětleno zde: pravoprovsechny.cz/...

Bohužel nikde není uvedené, že se musí darovat jen na transfůzní stanici. Navíc nechápu, proč má vše pracovníkovi platit zaměstnavatel a ne stát. Ze strany státu mně to přijde hodně vyčůrané.

Nejsem právník, tam to zřejmě zase bude narážet na nějakou definici daru, vzhledem k tomu, že zákoník používá termín dárce.

Ostatně o úplatném darování mluví ten druhý odkaz v mém příspěvku.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]