Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nejsou lidi, nejsou dobří řemeslníci

Od: andrej® odpovědí: 7 změna:

Včera jsem poslouchal pořad o zvýšení min. mzdy v Německu a názory na český pracovní trh. V tu chvíli jsem to chápal, do rána se mi to zase rozplynulo. Pokusím se pár faktů. 1. V ČR bere naši minimální mzdu 2%, snad prácechtivých obyvatel. Kolik asi firem by další zvýšení mohlo položit...? 2. Shoda byla ve vysokém zdanění práce. 3. Ve státním o 15% vyšší mzdy než v soukromém-nepřijatelné, jasně. 4. Malé firmy už nemají žádný finanční "polštář" , velké ano. 5.Důchodců přibývá, čísla začínajících pracantů se zmenšují-slabé ročníky. Potřeba více pracovníků do zdravotnictví a soc. služeb.

Pochopil jsem pro sebe: Že opravdu potřebujeme ty Ukrajince apod., protože stát si mzdy nesníží a lepší podmínky pro české firmy nevytvoří-politik to neumí. Nepochopil jsem: Proč dělat nadvýrobu,specializovanou činnost, když "nemám lidi". Možná nejsou kvalifikované profese, ale to je zase od státu, že nezajistil obory pro žádané profese. Rozpor mám: Že nejsou kvalitní (soukromí) řemeslníci? Také se raději nechám zaměstnat ve fabrice, než si vzít na triko soukromý výdělek se všemi riziky a bez např. právní podpory ze strany státu. A pokud jsou řemeslníci ve fabrikách, tak kdeže nejsou ti lidi? Tak jsem smíchal všechno dohromady. Za sebe si myslím, že máme především drahý stát a v průmyslu malou přidanou hodnotu, která ten stát má uživit. A za poslední-my dole, nejsme ochotni udělat něco navíc s odůvodněním: Já to stejně nezměním.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x
Svého času nám vykládali že nemůžeme čekat že budeme mít platy alespoň jako Španěláci a Taliáni protože oni mají lepší pracovní morálku. KECY! Do práce nejdřív na osmou, v poledne to na tři hodiny zapíchnou protože siesta, a večer v deset začíná město teprve žít. O půlnoci jdou spát děti. A pak se pomalu trousí domů ostatní.
To bych tu výkonnost ekonomiky pak chtěl vidět. Ať mi někdo takové pohádky vykládá před spaním. Nízké platy máme proto že se to Germánům hodí. Až se začneme cukat, posune se celý cirkus jinam. Číňani už taky nechtějí dělat za hrst rýže takže je na řadě Indie, Turecko, Malajsie a podobné země, kde dělníkovi stačí dva dolary na den aby byl za boháče.
break

No jo, jenže tady je pořád dost lidí, co ani neznají zákoník práce. V mým okrese běžně lidi berou do 20k , protože to je údajně na to místo dobrý. Nikdo ti víc nedá, lidi se s tím smíří. Hlavní je, že všichni mají klid.

Breaku a co stím chceš dělat? Jsme přece Čecháčci-jeden se ozve a je hned umravněn, v horším vyhozen , propuštěn dle hesla :"Kdo chce psa bít, hůl si vždy najde!" a aby se ozvalo 5, 10 lidí či víc jak polovina zaměstnanců firmy? To je pak jen scifi!

break

To je prostě problém ten, že pro lidi je zásadní najít si práci ve svém okolí, daleko nedojizdet a mít klid. Já to tady zapichnul a pracuju v zahraničí.

Jasně pár to tady zapíchne,to jde.Ale pokud by to takto udělali všichni=zde nebude nikdo pracovat, a u sousedů v A nebo D případně i dál (kde mj mají dost takových lidí) bude přeplníno a práci stejně mít nebudou.

break

Mě nikdy nelákala práce v ČR

Chtěl jsem poznat zahraničí, cizí jazyk...

Tady je problém ten, že se málokdo chce někam posunout i proti svýmu pohodlí. Lidé bez znalostí a zkušeností mají představu kolik chcou vydělat, ale už nechci nic obětovat práci. A skoro všichni tu brečí, že druzí mají víc, že fabriky nejsou, za komunistů bylo líp, uprchlíci berou práci, Ukrajinci berou práci atd atd...

Mluvíme o sobě v superlativech. Nejlepší kuchyně, sportovci , zlatý český ručičky. Leda velký hovno.

break
hodnocení

0x

Nemáme se tu nejhůř, ale český podniky neumí fungovat tak, jako ty v Německu. Tam ta efektivita a přístup k práci je o něčem jiným.

Že nejsou řemesla? Důsledek toho, že se lidi štítí práce. Pamatuju si na základnu jak jsem chtěl na učební obor a pak si možná dodělat maturitu a za hranice. Ne, neexistovalo. Učitelé a rodiče tlačili na studium, takže učební obory šly hezky do háje.

A řemesla netáhnou. Ve fabrice je prostě klid, tak proč se nervovat?

Česko je jen obyčejná montovna a nic se na tom nezmění. Můžeme být za pár lidí tady, co používají mozek a mají koule na to vybudovat i něco svýho.

Tady v Česku si lidi tak vysoké základní plat nezaslouží.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]