Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Máma je na mě naštvaná když jsem jí nic neudělala

Od: terra07 odpovědí: 17 změna:
Dobrý den prosím o pomoc je mi 14, a mám s mojí mamkou dobrý vztah říkáme si v podstatě všechno... Už jsou to tak 2 dny co na mě nepromluvila když se jí na něco zeptám nebo jí něco řeknu tak mi řekne jenom "ano" "ne" jinak vůbec nic když je v kuchyni a já tam jdu (třeba se napít) tak hned odchází pokud nezačnu ihned mluvit pak buď neodpovídá a odejde a nebo je to zase to "ano" "ne". Myslím že vím v čem je problém, máme králíka Dixy (milujeme ho obě úplně hrozně) mamka si ji vzala a hladila ji a Dixy ji kousla do rtu mamka se naštvala a řekla že to bolí (bylo to večer už jsem šla k sobě do pokoje spát) druhý den ráno mamka byla v koupelně a dívala se na ten ret a já šla do šatny pro oblečení a mamka na mě volá "Mám tam asi jizvu" a já ji řekla "opravdu?" Co jsi jí udělala že tě kousla?" A ona na mě začala řvát že ona nic tak jsem pokračovala dál do šatny a ignorovala to (vím že by ji moje odpověď naštvala ještě víc) tak po mě začala řvát ještě víc "hej já s tebou mluvím!" Tak jsem se už naštvala a zařvala jsem na ni " Já vím ježiš nemusíš řvát něco si ji udělat musela když tě kousla! " A pak se se mnou přestala bavit já si myslím ale že jsem jí nic neudělala a že to přehání zase čeká že se jí omluvim já, tentokrát ale vážně ne. Podle toho co mi říkala se teď necítí moc dobře (má problémy v práci ne moc ale je taková trochu naštvaná a většinou si tu zlost vybíjí na mně ale nikdy to netrvá tak dlouho). Co si o tom myslíte mám se jí omluvit nebo jen čekat? A myslíte si že jsem to přehnala když jsem na ni začala řvát? Já si teda myslím že chyba není na mé straně.

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x
" a zařvala jsem na ni ", hm, jsem asi jinak vychovaný. Toto si vůči mamce nedovolím ani dnes a to mi je přes padesát. Udělat to ve čtrnácti - následky by byly takové, které v dnešní době nelze napsat...*alene*. Pro tazatelku - držte hubu a krok, mamince se omluvte a chovejte se s úctou minimálně do plnoletosti. Potom vypadněte z domu rodičů a jeďte si své blues, do té doby - rodiče mají pravdu. Nemají li pravdu, platí předchozí...

liska5
hodnocení

4x

Omluv se mamince. Hodně sis dovolila. Nařknout ji z něčeho, čeho si není vědoma, byla hloupost. Nehledě na to, že má poraněnou pusu. Vždyť to mohlo být úplně obráceně. Nic Dixině přece nemusela udělat. Králík má zuby a třeba dostal pusinku, nebo se dral výš nahoru, nebo to pojal jako hru. Určitě ho úmyslně netrápila.. Obě jste ve věku hormonálních změn. To jsou hned zbytečné nervy. Určitě byste měly jít spát usmířené.

vilik*
hodnocení

4x
Pokud to opravdu bylo tak, jak píšete, tak bych se neomluvil. Evidentně situaci nezvládla první matka a ostatní byl jen následek.
Nebudu se omlouvat za něco, co není moje vina. Maximálně bych přiznal, že mě její výbuch mrzí a po její případné omluvě uznal, že i já jsem vygradoval situaci zbytečně.
Je to hloupé, ale pokud budete chtít mít rovnoprávný vztah, musíte obě respektovat tu druhou, ne se jedna druhé jednostranně podřizovat. I matka se může mýlit, není dogma, že má vždycky pravdu.
Pokud by to bylo jinak, je omluva namístě.
liska5

Asi taky záleží na tónu, jakým slečna matku osočila, co že králíkovi dělala. Ví přece, že maminka má králíčka moc ráda, tak mu asi úmyslně neubližila. Tuším ale, že tam se na sebe naštvávají asi často.

No právě. To je ono. Bylo to skutečně tak, jak slečna píše?
Musela by se ještě slyšet verze matky.

id
hodnocení

3x

jó puberta, i my se někdy takto chovali. Ať se stalo cokoliv, na mamku bys NIKDY neměla řvát, jinak je to napodržce.

tabletka*
hodnocení

2x

Držkovat a řvát na maminu? No, upřímná omluva z tvé strany by to mohla spravit. Ne omluva jen tak jako, ale skutečně z pocitu provinění.

mai
hodnocení

2x
Kralik může pokousat i když mu nikdo nic nedělá. Prostě se mu něco nelibilo a takto reagoval. Ty jsi první neměla říkat, že mu mamka něco udělala. Taky ji to asi bolelo a do toho ta tvá vytka, špatná nálada z práce. To rvani na tebe ji ujelo. Myslím, že by si se omluvit měla, už i proto, že dusno v domacnosti je hrozne. Určitě uděláš dobře, kdyz za ní zajdes a řekneš, že tě to mrzí.

hodnocení

2x
Taky si myslím, že chyba není na tvé straně. To matka nezvládla situaciba vyletěla a následně tě vydírá nemluvením jako malé trucovite dítě a ne dospělá žena. Nech ji vyšumět,ono jí to přejde.

tyler
hodnocení

2x

Nestačím se divit, jak šílený je rozdíl v názorech mezi generacemi. No co, sešli jsme se tady všichni, každý má právo na svůj názor.

Je fakt, že opravdu nikdo neví, jak to přesně bylo - a to i "hloupá" intonace hlasu může situaci zásadně změnit. Nicméně vypadá to, že tě mrzí, jak to celé dopadlo. Zřejmě tedy nebudeš tak citově chladná.. jako někdo, kdo je schopen po tobě začít řvát, protože může.

Nějak nevidím problém v tom, jak ses zachovala. A to "řvaní zpět na mamku" vidím tak, že po tobě nejspíš řve častěji a už se z toho stal takový zvyk (?).

Jestli ti mám poradit jako zástupce "mladých" rádců, hoď to všechno za hlavu. Držím se pravidla, že ten kdo přepískne jako první, ten se má omlouvat. Takhle se budeš donekonečna omlouvat za to, že má někdo zrovna špatnou náladu? Teď je na tobě praktikována tzv. "léčba tichem", to se mi nelíbí, není to zdravé. Pokud se takové situace budou opakovat častěji, ber v 18ti nohy na ramena a urychleně se stěhuj pryč.

A jestli existuje rada jiná, jak si myslím, že ji vidí ti starší rádci, ber ji jenom jako srandu pro zlepšení nálady - chci to trošku odlehčit, neber to jako návod, ale jako vtip. Text níže ukazuje zvrácenost, jaká však byla v minulých režimech praktikována a dodnes ji někteří lidé schvalují (jen tak pro info).

(začátek srandy) Zaprvé, jak si vůbec dovoluješ pokládat takovou otázku své vlastní matce? Jak jako ,,cos tomu králíkovi dělala?" Ty nevíš, že rodiče jsou lidé bezchybní a neomylní? Že nedělají nikdy žádné chyby? A že mají vždycky pravdu? A když ji nemají oni, tak tvůj šéf a nebo paní učitelka!? Ty nikdy, jsi jen malé nevýznamné nic. A jaké řvaní jako? Ihned se jí běž omluvit za to, že ji ten králík kousnul, protože za to stejně můžeš jenom ty. A rovnou se omluv i za to, že sis dovolila položit tak hloupou otázku, když jsi nevěděla, že má máti zrovna špatnou náladu! Zvýšit hlas, když se po tobě začalo bezdůvodně řvát? To je nevídaná drzost. Okamžitě se běž omluvit! Ale poklekni až se budeš omlouvat, jinak je to ještě drzejší, než se vůbec neomlouvat. A taky by sis měla pořídit důtky a pořádně se za to zbičovat. Jak za toho králíka, tak za tu otázku i za ten řev. A až se zbičuješ, upaluj si kleknout do rohu na rozsypaný hrách! (konec srandy)

Přesně jste to vystihl

minsk
hodnocení

1x

Jizvu mamka přece nemůže mít, pokud byla kousnuta do rtu, tak muselo téct spousta krve. Jizva se utvoří až když rána zaschne a stroupky odpadnou.

Mě tuhle škrábla kočka do brady a teklo mi to jak z vola, papírový kapesník celý červený.

Takže u kousnutí do rtu bych se obávala minimálně kontaminace a nějakého hnisání.

Takže rána měla být pořádně vydesinfikovaná.

Takže ano, měla by ses mamce omluvit, protože první rekce od Tebe měl být - jak to bolí a že je potřeba kousnutí ošetřit.

Příště se s králíkem nemazlete tak nablízko, žádné pusinky.

smode2
hodnocení

1x

Tak to já jsem tedy pro rovnoprávný vztah, zvlášť když je dívce 14 - prakticky dospělá. Pokud na mě rodiče řvou, řvu na ně taky. Nejraději mám když hloupí rodiče trvají na tom aby bylo na ně prakticky dospělé dítě slušné a nechalo si všechno od nich líbit (tak z něj dělají mimino) a pak mu ještě vyčtou při jeho neschopnosti že už je dospělé - přitom tu neschopnost dítěte sami zavinili. Nafackovat takovým rodičům málo. Tazatelko, matka je typická citová vyděračka a s věkem se to bude jenom zhoršovat. Ať tě ani nenapadne se jí omlouvat. Bylo by to jenom horší. Okamžitě, jakmile to bude možné se seber a jeď na intrák, pak koleje a pak se odstěhuj min. 80km daleko a rodiče navštěvuj max. 2x do roka, když budou útočit dále tak nikdy - když je někdo v rodině nenormální, nemáš jakoukoliv povinnost ho navštěvovat ;) budeš mít takový klid že se budeš divit :) a pak taky si najdi nějakýho dobrýho kluka a máš to super *palec*

18.02.22 17:40
Souhlas

Nesouhlas. (Smode2, zcela vyjímečně, většinou se mi Vaše příspěvky líbí).

smutna
hodnocení

0x
Je mi 12 takže jsme od sebe 2 roky. Říct tohle já doma mamka by na mě v žádném případě neřvala. Kdyby však došlo na řvaní, tak se hned omluvím a řeknu, že jsem to nemyslela jako útok, ale jen jsem se zeptala. V žádném případě by jsem na mamku neřvala a omlouvala to tím, že si mamka začala. Na druhou stranu chápu, že ti to nepřišlo spravedlivé, ale pokud víš že to má mamka zeď těžké, omluvila by jsem se co nejdříve ( já osobně úplně hned ) a s mamkou by jsem si pořádně pak promluvila. Já s mamkou mám dobrý vztah a přiznávám, že taky jsem někdy drzá, ale minimálně za to dostanu malý pohlavek. Tak se omluv, promluvte si a zkuste se respektovat ; )
id

Myslím si, že za těch 10 měsíců se dávno stačily udobřit..

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]