Dobrý den, před 3 dny jsem byl dá se říct na pitvě. Zubař mi trh dolní zuby 8,7,6. Všechny 3 zuby jsem měl okrouhané zároveň s dásní, tak mi to musel rvát ven, pomocí nějakých šroubováků a kdo ví čeho všeho. Samotný zákrok byl bezbolestný, jelikož mi tam zubař napíchal 5 injekci. Ještě v ten den večer, kdy pomalu odeznívalo umrtveni, začínala mírná bolest, ale vyřešil to jeden prášek na noc. Druhý den už ale extrémní bolest v okolí zubů. Zubař je nešetrný, už poslední zákrok kdy mi dělal zákrok jsem měl modřinu v puse a pak to skoro týden bolelo. Teď ale mám v puse 2 velké modřiny co pálí a bolí jako čert. A k tomu i minimálně jedna díra po vytrzenem zubu, u ostatních děr to špatně poznám, bolest se mi rozlehhá po celé té straně kde byl prováděn zákrok. 2. A dnes 3. Den po zákroku jsem v extrémních bolestech a prášek musím brát každé 2-3 hodiny, jinak nemohu ani existovat a i tak už prášky pomalu nezabírají. Abych nezapomněl, po zákroku mi bylo řečeno akorát ať si výplachnu a nedostal jsem ani tampon na zastavení krvácení, potom půl hodina domu autobusem v roušce byla zlo. Pak jsem přijel domů a vyplachoval vodou, cos jsem zjistil z komentářů že jsem dělat asi neměl,to samé s cigaretami, jsem silný kuřák a kouřil jsem již po 2 hodinách. 2. Den jsem vyplachoval rau hrebickem ale moc to nepomáhá, zkoušel jsem i aloe Vera bez výsledku. Když se podívám na rány zubů, tak u 2 mám zvláštní jakoby nafoukle bouličky přes ty díry a 3 je absolutně nekritá rána, ale rána po zubu je opravdu veliká a vidím v ní šedo-bílí hnis. Jelikož je víkend a než na pohotovost to radši zemřít, tak see ptám a žádám odpověď, co mám teď aktuálně dělat, jak to léčit než bude pondělí a zajdu si ke svému zubaři. Předem děkuji za každý tip, s pozdravem Petr.
Jestliže bolest je nesnesitelná, v ráně po zubu není krevní sraženina, tak se jedná o tzv. suché lůžko. Zkuste ještě výplach šalvějí, ale být na vašem místě opravdu bych zašla na pohotovost.
Jojo, suché lůžko jsem měla po vysekání spodních osmiček. To bylo poprvé a naposledy v mém životě, co mě bolely zuby a co jsem kvůli tomu šla na pohotovost. Tam to vypláchli a bylo po bolesti a za pár dní znovu. Až nevím po kolikáté mi doktoři prozrdadili to super tajemství, že si mám po každém jídle vypláchnout ránu vlažnou slanou vodou a vybavili mě ijekční stříkačkou s ohnutou jehlou se zapilovanou špičkou. Tak jednoduché to bylo, nenechávat zbytky jídla v ráně. Nevím, proč mě nepoučili už v nemocnici.
Někdo by vám mohl doporučit výplach peroxidem vodíku, ale to má svá nebezpečí, pokud tam máte otevřenou ránu (jak mi tvrdili opakovaně zubaři, může dojít k drobné embolii), takže bych použila intenzivní kloktání roztokem vlažné vody a tea tree olejíčkem. Źádné šťourání a rozhodně nekouřit, to skutečně zpomaluje hojení ran v puse. Jinak mi nepřipadá, že by se o vás zubař špatně postaral, tampon vám do pusy na cestu nedával, protože zjevně nic nekrvácelo a jen byste si tím čerstvé rány rozedřel, nevěřím, že jste jel domů a z pusy vám crčela krev. Měl vám dát lepší rady, to tak jedině bych mu vytkla. Zkrátka do zahojení extrémní hygiena, vyplachování i po každém jídle, nehulit a jíst prášky. Mimochodem, bývaly doby, kdy byly zubní pohotovosti postrachem, ale v posledních dvaceti letech to už zdaleka neplatí, tedy aspoň v Praze. Ono to má hroznou pověst, protože na pohotovost většinou musí lidi, co se o své zuby moc nestarají a ti mají obecně k zubařům negativní postoj.
Šlo by ty 3 zuby zachránit korunkami? Teď už ne. Zdá se mi váš příběh, nebo jste skočil na špek? Takový zásadní zdravotní zásah extrakce zubu se nedělá ve větším množství za půl hodiny. Nebo ano? Rozdrcení zubu, extrakce spojené s páčením potřebuje čas k hojení. Po časovém odstupu lze jít k další extrakci. Výplach s hřebíčkem nemohou pomoci, ani cigarety. Lze jen brát utišující léky. Max doporučit čaj ze zázvoru, vitamíny D, C a klidový režim.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.