Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Energit za 10haléřů kdy?

Od: mcgyver® odpovědí: 7 změna:
Ve kterých letech se prodával Energit za 10haléřů- byly to údajně nějaké dva plátky. Pamatuje si to někdo?

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Odhaduji to na období kolem roku 1960. Jedno balení obsahovalo dvě tenké kostičky, rozměry v milimetrech tak 15 x 15 x 3.

energit

Myslím, že to nebyl energit, ale šuměnky. Maličký balíček, v něm bílá a růžová kostička. Mělo to přijít do vody, ale my děti jsme to velice rády olizovaly a v puse se dělala pěna.

Jinak v serálu Chalupáři /1975/ hraje svou roli energit tuším hned v 1. dílu. Byly to takové štangličky, v nich plno maličkých obdélníčků, asi 10 kousků, cena - 20 halířů. Pusťte si to. U výlohy v cukrářství se baví pánové Sovák a Filipovský, zda to skutečně povzbudí funkci, kterou mají oni na mysli. A že je to velice levné oproti cizině. *smich*

Na šumák Tiki (ty kostičky dvou barev) si vzpomínám velmi dobře. To jsem milovala, za to své haléře utrácela, od toho jsem mívala jazyk jako struhadlo. A právě vedle toho, trochu opomíjené, bývaly v cukrárnách jiné kostičky. Placaté. A jsem si téměř jistá, že to byl Energit.

Pamatuji se na šumák, bílá a červená kostička v malém balíčku, rok cca 1960.

hodnocení

0x

Pamatuji, ale již matně.

nov
hodnocení

0x

aukro.cz/... Lipo Energit, je to ono?

hodnocení

0x

Energit se prodával určitě v druhé polovině 50.let. Byly to dvě kostičky vedle sebe, každá měla rozměr cca 15x15x4 mm a měly takovou béžovo-hnědou, jakoby mírně kropenatou barvu. Byl sladký, s kávovou či mírně karamelovou příchutí. Na rozdíl od šumáků, které měly ostrou ovocnou chuť. Energit stál 0.10 Kčs (cena po měnové reformě) po roce 1953.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]