Nejste přihlášen/a.
Rozumím, že od jisté doby jsou všechny ordinace stomatologů nestátními organizacemi - poskytovateli zdrav. služeb. Takže si mohou tvořit ceny dle libosti. Podle libosti, tzn. po většinou se cena jejich služeb nevejde do úhradové vyhlášky - zákona, který stanoví výši úhrad garantovanou zdravotními pojišťovnami. Přitom nelze kombinovat - část ceny výkonu hradí pacient, část pojišťovna. Takže jde většinou jen o úhradu rentgenových snímků, protože ani vstupní ani preventivní prohlídku, které obsahují předepsané úkony, tj. včetně odstranění zubního kamene, fluorizaci atd - vám zubař "na pokladnu" neprovede a odkáže vás na pacientem hrazený výkon v rámci "dentální hygieny", který napr. zmíněné úkony právě zahrnuje.
Lékařské studium je obecně náročné, to jim nikdo nebere. Hradí ho stát, tzn. všichni daňoví poplatníci. Zdrav. pojištění je povinné. Z lékařských disciplín je právě studium stomatologie statisticky nejdražší. Stát/tedy my ho platíme. Vystudovaný zubař (za naše peníze) často buď odejde do zahraničí, anebo zneužívá postavení pro mnohé nedostupnými cenami za běžné výkony, přičemž ceny jsou neregulované, respektive jen trhem. Volných kapacit u zubaře je (umělý) nedostatek, pacienti potřební péče jsou v často neřešitelných nesnázích.
Podle mne - exemplární případ nezbytnosti státní regulace. Máte někdo jiný názor s pádným argumentem?
Někdo se může starat o zuby jako o vlastní a je mu to nanic. Udělá se váček, člověk oteče, zub je v pořádku a stejně musí pryč. Teď potřebuji nový můstek a prý by mě měl stát skoro 14 000,- Kč, to nemůžu dát, Ještě že to je vzadu, tak už jsem se s tím smířila, že tam zub mít nebudu. Levněji to prý nejde. A to jsem ráda, že mám aspoň zubního lékaře !
No nevím, mám normální soukromé zubaře se smlouvami na pojišťovnu a už ani nepamatuji, kdy jsem něco platila. Ano, implantáty - a bylo to drahé. Čistění kanálků blbě vyčištěných zubařem ještě před 89 rokem, pod mikroskopem, v době, kdy to v Čechách dělal jeden jediný doktor, techniku si vozil za své z ciziny a trvalo přes hodinu. Rentgeny, kámen, prohlídky, vše zdarma, nic jiného nepotřebuji, dentální hygiena jednou ročně. Mně to přijde v pořádku, ceny mě nutí se o zuby starat. Státní regulaci pamatuji - byl to děs. Amalgám, vrtačka, nulová edukace, rentgen kdesi 20 km daleko (jeden na okres), hygiena žádná.
Do roku 1989 nikdo v Čr netušil nic o zubních nitích, dentální hygieně, implantátech. To vše přinesl právě ten "hnusný" trh. Za mne je to v pořádku.
A ondyno jsem se dívala na pořad televize Barrandov, něco s Musilem, aktéři toho pořadu měli dohromady asi pět zubů. To samé Výměna manželek. Češi na zuby kašlou a pak brečí, že se o ně stát nestará.
Dřív lékař po vystudování - i např. učitel - dostal umístěnku někam do pohraničí a tam určený čas pracoval. Získal zkušenosti a i lidé, kteří v té oblasti bydleli, nemuseli se trmácet do kolikrát velmi vzdáleného města. Já osobně si myslím, že pokud lékař vystuduje u nás, měl by tady nějaký čas pracovat, v případě, že odejde do zahraničí, měl by třeba polovinu nákladů na studia zaplatit. Jak jsem četla, v zahraničí si studenti na studia berou půjčky a pochybuji, že by po vystudování neplatili daně. Možná se mýlím, třeba mladí lékaři jsou např. v Německu od daní osvobození, nevím.
umístěnky skončily někdy v sedmdesátých létech, to bychom taky mohli začít vzpomínat na potravinové lístky Už vidím, jak průměrný rodič čerstvého absolventa školy (jakékoliv státní) podporuje nápad, aby jejich mazánek šel pracovat do Bruntálu
re4zon: co jste psal, tomu rozumím. Jde ale o to, že jsem pojištěn tak jak je pojištění dostupné/běžné, požadované ošetření (konkrétně výměna starých uvolněných plomb z amalgámu na stoličkách za nové, rovněž amalgámové) je v platné úhradové vyhlášce deklarováno jako hrazené ze ZP, avšak oslovení zubaři toto ošetření (hrazené ze ZP) provést nechtějí, nýbrž nabízejí pouze ošetření hrazené pacientem (fotokompozit výplň, anebo amalgám nadstandardní (¨?) kvality - za úhradu.
Možná jste opomenul v rámci odvolávání se na "moc trhu" reagovat na tu část, kde popisuji, že lékař provede vstupní prohlídku částečně (neodstraní kámen atd) a od pojišťovny zinkasuje celou částku. Na opomenuté součásti prohlídky pak inkasuje od pacienta přímou úhradu v rámci "dentální hygieny". Není to podvod/okrádání/zlodějina obdobná, možná sofistikovanější co dělají nepřízpůsobiví na tramvajových linkách mezi Karlovo náměstí a I.P Pavlova?
Možný argument, že úhrada za prohlídku od pojišťovny je nedostatečná - nepřijímám. Nestačí-li, mají si smluvně ujednat plnění správné.
Jedna výplň za víc než pět tisíc korun? To nemáte nejspíš zuby, ale kly. Nebo to platíte v rublech.
Proč si to neděláte sám, když je to taková brnkačka?
Je to zlodějina. Úhrady od pojišťovny jsou dostatečné a velmi vysoké.
Příjem soukromého zubaře v okresním městě za rok je 2-3 mil Kč, v krajských městech ještě více. V Praze i 12 mil a více. Mají nějaké malé náklady na mzdu sestry a na nájem a zdrav zboží. Vybavení ordinace mění tak jednou za 20 let.
Naprostý souhlas. Pro mnohé začíná být zubařská péče nedostupná, a to ať už z finančních důvodů, nebo, a to především v západním pohraničí, kvůli nedostatku zubařů. Ti mají dostatek zákazníků i z blízkého zahraničí, kteří jsou na tom finančně podstatně lépe než my. Bohužel žádné limity nastavené nejsou.
A když je něco drahé, tak se snažím placení vyhnout. U zubů to nejde jinak, než si je nenechat zkazit a úzkostlivě dbát na čištění. Já si za celý svůj život pamatuju jedinou noc, kdy jsem šla spát bez vyčištěných zubů, to když jsem ležela na JIPce.
Moc by mě zajímalo, jak místní stěžovatelé pečují o svůj chrup nebo o chrup svých dětí. Když jsou dnes dostupné pomůcky a informace, tak jestli se chytnou za frňák a řeknou si aha, tohle bylo u mě zanedbané, tak na to si dám u svých dětí pozor, chci aby měli zdravé zuby. Já třeba chodím se starším synem na dentální hygienu od jeho 7 let a může se už od tří. Staršímu synovi se dělaly mezi mléčnou čtyřkou a pětkou mezizubní kazy, proto mladšímu synovi pečlivě čistím mezizubní prostory nití, nechci zas jít s pětiletým dítětem na vrtání. Od malička mu čistím zuby každý den CG Paste, od nějakých 2-3 let jsem přešla na GC MI Paste. I když se říká, že děti mají mít snížený obsah fluoridů a tahle ho má víc, přepočítala jsem si, jestli vzhledem k množství použité pasty nedostane víc fluoridů. Pak jsem se bavila se zubařkou, ke které chodím jen na dentální hygienu. No a ta úplně zaplesala, že to dělám skvěle a že pasta s obsahem fluoridů 900 ppm dítěti nevadí, protože se poměrně nedávno zjistilo, že děti mají fluoridů nedostatek proto pozoruje vyšší kazivost u dětí. Akorát se to nějak ještě nedostalo na veřejnost, takže se stále tvrdí, že pro děti do 6 let jen pasta s 450 ppm fluoridů.
Není to zubní pasta, ale remineralizační krém s recaldentem. Je sice dražší, ale máme ho ve třech na dobrých půl roku.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.