Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Lákadla z lékáren

Od: soles47 odpovědí: 17 změna:

Zdravím, prohlížím si letáky lékáren a dumám: jak moc účinné jsou všechny ty doplňky výživy a stravy , ty předražené tablety proti kašli a rýmě, přece tyto triky jen tahají lidem z kapes peníze, nebo to vážně někdo kupuje? Přece stačí česnek, med, slivovice...

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

makk
hodnocení

5x

Ne, česnek, med a slivovice je mnohem lepší :). Jen velmi málo volně prodejných doplňků stravy k něčemu je. Jedním z nich je třeba vitamín C, ten svůj význam má. Jinak si stačí přečíst složení a taky je třeba ty reklamy poslouchat. Když říkají, že tlumí příznaky chřipky a nachlazení, tak neříkají, že to léčí.

mate59
hodnocení

2x
Ty mají u účinek především na vaši peněženku.

hodnocení

2x
Kdyby nekupovalo, tak nedělají drahé reklamy. Nedávno byl v tv německý dokument o tom, jak se vydělávají miliardy eur na doplňcích stravy s prakticky nepotvrzeným účinkem na zdraví. Jeden případ za všechny, jak funguje masírka:
idnes.cz/...

liska5
hodnocení

2x

Možná nějaké se vyplatí, ale jinak je to docela dobrý kšeft.

Usušila a namixovala jsem si přebytečnou hlívu z LIDLu a pak jsem si spočítala, že mám hlívového prášku nejmíň za tisíc korun z množství hlívy sotva za 20,- Kč. Jen ho nebudu mít v kapslích, ale po lžičkách.

Takže se vyplatí nasbírat si šípky, kopřivu, přesličku, mátu, brusinky, zařadit do stravy třeba to hokkaido,kyselé zelí, ředkev, avokádo,červ.řepu, hlívu... sypat si na jídlo petrželku, řeřichu, zelenou cibulku, medvědí česnek, jíst křížaly, kroupy, nakličovat mungo...

pb®

Důležitá je taky biologická dostupnost. Z houby tělo dostane vlákninu, bílkoviny, minerály. Není ovšem schopno z plodnice získat betaglukany, které pozitivně ovlivňují imunitu a je to to ono, proč hlívu užíváme. Na to potřebujeme extrakt z hlívy s deklarovaným množstvím betaglukanů, ne čerstvou ani sušenou houbu. Takže máte doma sušenou umletou houbu na ochucení jídel, žádný životabudič na posílení imunity.

Ale ten "extrakt " z hlívy už není přírodní látka ale chemický ...

liska5

U potravinových doplňků se procento obsahu účinných látek stejně nedozvíme. Není jistota, co je v kapslích z té hlívy. Stejně jako ze zeleného ječmene můžeme mít jeho cennou sušenou šťávu nebo namleté seno.

hodnocení

1x

Je to tak. Některé doplňky stravy, jako např. vitamíny či minerály, fungují. I některé bylinné přípravky, tablety, tinktury či masti více či méně fungují, ale většina těch přípravků jsou jen háčky na vytahování peněz z důvěřivých kapes.

pb®
hodnocení

1x

Nevím co jsou tablety proti rýmě a kašli. Při rýmě či kašli používáme kapky - schválené léčivo s ověřenou účinnou látkou případně mořskou vodu na vystříkání nosu dítěti před odsátím odsávačkou na nudle.

A jinak jo, já doplňky stravy kupuju a sypu do sebe. Třeba kvalitním omega 3 s vysokým obsahem EPA a DHA se mi povedlo konečně po letech dostat zvýšený cholesterol do normálu. Jedla jsem kapsle s ostropestřcem a mám skvělé jaterní testy. Jím kolagen a další doplňky na klouby. Protože začít to jíst až v 60 kdy člověka bolí kolena kvůli odrbané chrupavce, to už má smůlu. Odměnou mi je pružná pleť a mladistvý vzhled, kdybych někomu tvrdila, že jsem o 10 let mladší, nemá důvod mi nevěřit. Jím vit. D a tak ho mám v normálu, ne jako 80% české populace silně v deficitu.

bmbfd
hodnocení

1x
Tak léky na kašel a rýmu samozřejmě fungují. Jak jinak zastavíte dráždivý kašel, abyste se alespoň v noci vyspal? Slivovicí těžko. Totéž ucpaný nos hustou rýmou. Slaný sprej z lékárny je zázrak. Jak srazite horečku? Česnekem? A vitamíny některé také mají smysl - hořčík na křeče atd.
A nikdo vám nic z toho nenutí, jste svepravny jako všichni ostatní, dělejte, co vy chcete.

Myslím, že pán měl na mysli různé preparáty, které nepodléhají registračnímu procesu a nejedná se tedy o léčiva. Léky na dráždivý kašel či horečku jsou léčiva.

Bmfd -Jste trošku mimo mísu ! Jak píše p.orion!

Jen tak mimo -slaný sprej je jen placebo ,které jednomu funguje ale dalšímu ne. Horečka se srazí lehce i bez chemických léků, mnohdy stačí jen horký čaj a zalehnout do postele a vypotit se , jenže ono je snadnější vzít si paralen a jít mezi lidi..

A jen tak mimo-česnek, syrový, je prevence, a vitamíny v tabletách je taky sajrajt ,daleko lepší jsou přírodní vitamíny ,ovoce, zelenina i onen česnek...

Slaná voda do nosu je sto let stará babská rada. A funguje. Jenom nestojí 100 Kč/50 ml ..

id
hodnocení

1x

Doplňky stravy i když je na nich napsáno - TESTOVÁNO -, tak jsou testovány na to, aby vám neublížily, ale ne na to, aby vám pomohly.

tabletka*
hodnocení

0x

Některé fungují, jiné ne. Těžko posoudit. Ale zcela určitě jsou to právě ony, které generují ty "důchodce, co utratí měsíčně pět tisíc za léky".

sdfgsdfg
hodnocení

0x

Čaje proti kašli a rýmě (cibulový, lipový, bezinkový, ...). Proti zvracení chlazená Coca-Cola. Desinfekce alkohol! Pro vitamíny si běžte k šípku.

hodnocení

0x

To povídání o obsahu účinných látek mi připomněla jinou věc.

Bude dobře aktualizovat tabulky nutričních hodnot potravin. Jaksi se ukazuje, že třeba u vitamínů jsou mnohé propagované na třetině toho, co platilo v šedesátých letech, kdy se tabulky dělaly ..

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]