Nejste přihlášen/a.
Já ani nevím co chci, jestli poradit nebo si jen postěžovat. Dokončila jsem vysokou školu. Myslela jsem si, že z toho něco budu mít. Abyste rozumněli, něco mít po psychické stránce. Mohla jsem sice jít na školu po maturitě, ale maturovala jsem už těhotná, tehdy to tak bylo, dvě mé kamarádky byly taky těhotné. A pak už jsem na žadnou školu nešla. Dcera byla hodně nemocná. Když už se to srovnalo, tak jsem se bála, že to nezvládnu, že jsem stará, že bych nezapadala. Nějak jsem procházela životem. Byla jsem stále nespokojenější, manželství nefungovalo, ale ani jeden jsme to neuměli ukončit. Nakonec to ukončila manželová kolegyně, a ve 45 jsem se rozváděla, manžel a jeho nová žena čekali dvojčata. Vcelku to byla úleva, ještě jsem si myslela, že někoho potkám, ale nepotkala. Doteď. Přežívala jsem v práci, neměla jsem ji ráda, ale uživila mě. A pak jsem potkala svou spolužačku z gymnazia, začali jsme se více bavit, obě jsme se tak nějak nudily, byly jsme rozvedené, naše děti byly bezdětné, samy, jely jsme na dovolenou do Řecka, do Egypta, i do Anglie a do Rakouska, kde žije její syn. Sice to bylo fajn, ale doma jsme se zase nudily. Dcera žije v Anglii a tak nás napadlo, že by možná nebylo špatné zkusit vysokou školu. Byla to taková blbost, ale vyšlo, bylo nám 60. Kupodivu mě to začalo bavit, vlastně nechápu čeho jsem se celé roky tak bála. Úplně mě to pohltilo a vyšlo to. Mám titul, ale bohužel jsem ho získala v 65. V mezičase jsem odešla do starobního důchodu. Spíš jsem byla odejíta. Mohla bych být ráda, ale nejsem. Máma mě řekla, že je to hezké, ale teď už k ničemu. Táta mlčel a dcera, mě sice pochválila, ale zeptala se mě co s tím teď budu dělat? Nevím. Nevím co s tím budu dělat. Asi nic. Absolventka, teď 67 let stará a ve starobním důchodu prostě není žádaná. I kamarádka říká, že teď je nám to spíše ke vzteku než k radosti. Cestovat nemůžu, ne kvůli covidu, ale kvůli tomu, že rodiče mají přes 80. Jsem jedináček a oba mí rodiče taky. Navíc oba nemanželští, takže nemám ani příbuzné, kteří by dokázali pomoci. Dcera po škole odešla nejprve do Německa a později do Anglie, žije tam se svým manželem, ale nemají děti a asi už mít nebudou, má 48. S rodiči bydlím v domě, kde by mohly žít minimálně 3 velké rodiny, ale žijeme tady jen my tři. Před pár léty jsme chtěli ten dům prodat, že bychom šli do města. Nikdo jej však nekoupil. Je tady asi 30 popisných čísel, ale půlka je neobydlená a jsou to spíše ruiny. Druhá půlka sice obydlená je, ale já jsem ve svém věku nejmladší. Není tady obchod, škola, vodovod ani plyn. Takže musíme mít jímku, studnu, dřevo nebo uhlí a na autobus musíme skoro kilometr na rozcestí, ale jezdí jen 2X denně v pracovní dny. Kdyby tady v 90. létech při hurá akci nenatáhli telefon, tak bychom neměli ani televizní signál. Takže dům je vpodstatě neprodejný. Respektive, možná bychom ho prodali, ale ten byt bychom si za ty peníze nekoupili. Velký, v blbém místě, turisticky naprosto nezajimavý kus kraje s vyhledem na rozpadající se domy bývalých sousedů. Navíc se už ani rodiče nechtějí stěhovat. chtějí tady dožít. Takže se o ně starám, běhám kolem baráku, který je příliš velký už i na mne, navíc už mě zlobí kolena, doktor vyhrožuje jejich výměnou... Jako jediná ještě můžu jezdit autem, tak nakupuju i sousedkám, které už nemůžou ani pořádně chodit. Strašně mě to všechno ubíjí. Litují té školy, závidím těm spolužačkám, co na tu školu šly rychleji a něco dokázaly. Taky je mi smutno z toho, že nemám vnoučata, že to tak nějak všechno vyšumělo. A taky toho, že jsem už nikoho nepotkala, sice na škole bylo několik mužu přibližně v mém věku, kteří měli nějakou úroveň, ale kdyz jsem viděla, jak se kolem nich toči ženy o 30 let mladší a oni z toho byli nadšení, tak bylo jasné, že o starou ženskou nikdo nezakopne a taky že nezakopnul. O mne měli zájem jen muži, kteří potřebovali uvařit, zatlačit oči nebo podělit se o dluhy nebo bezdomovci. Nikdo normální. Je to smutné, zvláště, když se bývalý manžel před 3 léty podruhé rozvedl a má další dítě se ženou o 30 let mladší. Já nějak nevím co dělat...
Poradit se nedá, tak to berte tak, že jste si mohla alespoň postěžovat. Mne by to teda vůbec neuspokojilo, ale já bych něco podobného nikdy nenapsala, a to jsem od Vás o minimálně 10 let starší a sama žiju už od svého prvního rozvodu, který se odehrál, když mi bylo 25 let a protože pak jsem časem zjistila, že vlastně nikoho nepotřebuji. Ne že bych potom neměla už žádný vztah, ale vdávat se mi už nikdy s nikým nechtělo. A kdybych Vám tady měla napsat jenom jednu desetinu toho, co jsem za svůj život prožila, tak to bude na tragikomický román a přesto se jsem se z toho nikdy nehroutila. A taková myšlenka, jako že si nevím rady se životem, nebo že jsem k ničemu, tak to mne nikdy nenapadlo a vzhledem k mému věku, už nenapadne.
Ale jak to tak píšu, tak bych možná přece jen jednu radu měla. Přestaňte na svém životě hledat a vidět jen ta negativa, berte samu sebe s nadhledem, nefňukejte nad sebou a zasmějte se sama sobě. Protože dodělat vysokou školu v 60 letech a pak se divit, že už s tím díru do světa v tom věku neuděláte, to opravdu k smíchu je.
Zrovna dnes se tu diskutuje Prispevek na peci, tak muzes byt dalsi, kdo sve rodice prihlasi na 4 stupen a mas razem 40.000 kc a za to uz jim najdes opatrovnici a muzes si zit svuj zivot a rozjet pdonikani a rodice navstevovat... na vikend.
k vam nejezdi tesco nebo rohlik? Ze byste tetkam objednala jidlo a nedelala sluzebnou...
Jo to vam nezavidim, kolik je rodicum kdyz vam 67 tak tem musi byt tak 85 a vic? To proste uz si jedine dat nekde inzerat, dcerce sdelit, ze barak prodate a uzijete si, kdyz nejsou ty vnoucata no a brat aspon ty chlapy co potrebujiu vyprat navarit, nejakej starej inzenyr by byl jeste dobrej, abyste si meli o cem povidat.
Já bych to řešila asi takto. Prodala dům, dnes se prodávají nemovitosti daleko lépe jak v minulosti. Koupila dvě garsonky poblíž sebe, Rodičům bych vyřídila příspěvky na péči a zařídila alespoň částečně nějaké sociální služby. Jistě by to rodiče pochopili, že k vám na samotu se žádná pečovatelka nepohrne, ve městě by byla lépe dostupná zdravotní péče. Vám by se částečně ulevilo a měla i více času pro sebe.
To ale za vás nikdo neudělá a nářkem nic nezměníte. To musíte chtít sama něco změnit.
ne, rohlík ani košík tady nejezdí, dokonce i pro některé sociální služby jsme příliš daleko, otci je 86 a mámě o rok méně, problém jsou ty klouby, mají je už vyměněné, ale po duševní stránce jsou stále vpořádku, chodí, jen si nejsou tak jistí jako byli v mládí, babička z máminy strany se dožila 98 a z tátovy bez pár dnů dokonce 100 let a obě byly šikovné, mě ty klouby odcházejí rychleji..., dceři je úplně jedno, co se stane s domem, ona se sem vracet nechce, většinu života už prožila mimo republiku, navíc není venkovský typ, žijí s manželem v bytě, takže si myslím, že pokud by se vrátila, tak někam do města, do bytu a chlapa, kterému bych jen vyprala a navařila jsem si už užila, promrhala jsem s ním mládí a neměla z toho nic, poslední roky před rozvodem už jsme dokonce měli samostatné pokoje, nepotřebovali jsme se už ani vidět, proto už někoho takového nechci, to manželství bylo samozřejmě omyl a než tu chybu opakovat, tak raději budu sama, i když z toho nadšená nebudu, ale pradlenu a kuchařku už ve svěm věku nějakému chlapovi dělat nechci
Různé praktické rady jste tu dostala, ale píšete, že nejste spokojena celkově se svým životem a nevíte jak dál.Pokud jste ještě aktivní, tak máte ještě spoustu možností, ale musela byste vyvinout nějaké úsilí. Je víc takových osamělých žen, některé si dávají inzerát, aby se seznámily s podobně osamělou ženou, navštěvují se, jezdí po výletech, na dovolené ... Vy jste připoutána péčí o rodiče, ale pár hodin byste jistě našla. Zkuste popřemýšlet o nějakém koníčku, přihlaste se třeba do nějaké zájmové činnosti, nebo si najděte nějakou skupinu na Fb, najděte si přátele. Člověku je samotnému těžko, když nemá s kým sdílet radosti a starosti. Lehké to nemáte a v zimním období padá splín na spoustu lidí, to nikomu nepřidá. Ale samo se to nezmění!
Rozhodně bych Vám radila dům prodat a koupit pohodlné bydlení v jakémkoliv střediskovém místě, kde je víc lidí kolem. Pomůžete svým rodičům i sama sobě, až tady jednou nebudou, protože budete mít život pohodlnější. Také Vám budou totiž přibývat léta a zdravotní problémy, a starost o dům někde na polosamotě Vás bude ubíjet. Nemovitosti v jakkoli špatném stavu se nyní prodávají velice dobře - jen musíte najít solidního realitního makléře, který Vám zajistí obojí - prodej domu i koupi nového bydlení poblíž. Vám se uleví a někdo mladší a schopnější získá dům, o který se bude umět postarat.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.