Nejste přihlášen/a.
Ahojte, koupila jsem si v Penny vepřovou kejtu vak. balenou. Překvapila mě jedna věc: zvířata poražena v Belgii, maso ovšem baleno v Polsku. Proč mrtvá zvířata hrncují stovky kilometrů přes Evropu z Belgie do Polska, aby je tam zabalili? A dál poslali do Česka. Kamióny na silnicích, smog a jedy, drahá doprava při tom zbytečném převážení, nehledě k tomu, že maso po tom dlouhém výletu už není zdaleka čerstvé. Kdo mi to vysvětlí?
Možná je ale z těch silnic už pěkně naklepané.
Myslím si o tom, že to je pěkná prasárna. Ale takto to je nastavené, odsouhlasené, aby vydělaly jiné firmy v jiných státech a zničily se opět jiné firmy - farmáře, sedláky, výrobce masa - nejlépe ty z kolonie.
Dotace pokřivují trh.
Přichází k nám mnohdy nekvalitní potraviny a suroviny, kdoví čím ošetřené, jakými jedy /u nás v ČR zakázané, jinde povolené/ zvířata a maso z nich opět kdoví čím krmené, čím napíchané /léky, hormony/.
Navíc, na ekologii se jenom hraje, cesty kamiónů s potravinami, které můžeme vyrobit /byli jsme bramborářská velmoc/, o tom už se napsalo článků, naši zemědělci a hospodáři se bouří, píší, stávkují /tuhle, že se vyklopí náklad hnoje před min. zemědělství.
Řešní? Lidé by měli kupovat naše potraviny, podržet naše zemědělce, jestli už není pozdě. V parlamentu sedí a sedělo stádo, které zničilo naši soběstačnost.
Obhlídněte svoje okolí, zjistěte si malé obchůdky, odkud berou a tam nakupujte.
Můžete i on-line podpořit naše výrobce. Já třeba nakupuji od Vepřovka od Šprinců z Pochvalova a vejce z Břežan od Králů /Královská vejce/, základní druhy zelenin+ brambory z malého obchůdku, kde vím, že opravdu berou od českého zemědělce/.
Ale jsou i jiné možnosti.
Když to udělá většina, tak se to minimálně poposune.
Jako, že je bezpečnější být závislý na pár stovek zemědělců z ČR než na desetitísích z Evropy, potažmo statisících z celého světa? A proč být soběstační jen na úroveň státu, já bych byl pro soběstačnost třeba krajů, nebo obcí. Není lokálnější produkt v Ústeckém kraji třeba zemědělec ze sousedního Německa, než zemědělec z Moravy? Navíc, čím menší trh, tím menší konkurence, za kolik si myslí že v ČR dokáže vyprodukovat kilo masa? Za 80 korun, to opravdu ani vzdáleně ne. Zničení konkurence by přineslo monopol českých zemědělců = zvýšení cen a pokles kvality, naprosto osvědčený stav jak v teorii tak praxi. Prostě absurdní nesmysl, další projev pozůstatku ekonomického analfabetismu obyvatelstva z dob ČSSR.
V Belgii je velmi drahá pracovní síla a tak nadnárodní korporát, mrtvoly vozí ve chaldících návěsech do výchdoních Kolonií, aby je tam velmi levně východní polootroci řezníci rozporocovali a ještě ze svých žebračenek platících daně přeposílané do Brusele EU, zpětně zadotovali Západní mohutně dotované zemědělství, aby ono vepřové maso mohlo býti s dumpingovými cenami cpáno do Východních Kolonií a pomáhalo zničit tamní jen částečně dotované zemědělství. Samozřejmě je toto maso automatem se sadou nerezových jehel mohutně zadotováno směsí chem. látek a vody, aby řádně ztěšklo a zisk byl větší. A kruh se nám uzavřel.
No teda, tak já mít prasata, tak je teda za pár "šupů" do zahraničí nepošlu. Není ono to trochu jinak? Já bych si o českých zemědělcích teda nemyslela, že by to byli pitomci. V tom bude "zakopán nějaký jiný pejsek".
Když se tak zamyslím, tak i cena elektřiny nějak přes hranice naší slavné unije navýšila.
Kdopak se asi napakuje?
Coby, Belgickej řezník je drahej, tak to tam jen porazí. A protože polskej řezník je levnější než českej, tak to porcujou a balí v Polsku. Levná pracovní síla = vyšší zisk, nic víc za tim nehledej..
Neni mi jasný proč tam je země původu Polsko.
Hlasuje se nohama, když to neprodaj tak to prodávat nebudou. Českej Pepík je ovce a čumí jen na cenu, takže kupuje a proto se to tu prodává. Ale iluze o tom jak je český kvalitnější si nedělej, to leda tak pár soukromníků, drtivá většina jede stylem "snadný prachy", od prodejce krmiv po obchod.
Zřejme se obchoduje se skotem belgickým modrobílým plemenem, což je na první pohled vyšlechtěná hrouda masa. Mají pozměný nějaký hormon nebo gen, který zastavuje růst svaloviny. wikiwand.com/... A tam kšeft začíná. Globální, proti jde idea potravin do 20 km od od místa spotřeby. A myslím, že mužeme být rádi, že ty chudáky krávy alespoň nepřevážejí živé...i když: Kdo ví?
Takových cestujících potravin je hodně. Momentálně zhotovuji zelený listový salát, vypěstovaný v Itálii. Výborný, a díky nabídce nečekám na sezónu salátů u nás.
Na každém výrobku musí být uvedeno místo pěstování, zpracování, balení... To je proto, aby bylo místo původu dohledatelné kvůli kontrole kvality. Máme na to českou obchodní inspekci, neboli ČOIku. Třeba přeantibiotikovaný produkt by byl stažen z distribuce. Zde je původ jasný, čitelný.: Belgie. Zpracování rovněž: Polsko.
Ořezání razítek je asi překročení minimálně předpisu, nebo rovnou zákona. Podle čl. 26 nařízení (EU) č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům (dále jen "Nařízení"), se musí na obalech potravin uvádět údaj o původu potraviny.
To levné belgické maso se objevilo i v mé lednici, vepřová kýta. Na chuť byly řízky dobré, ale možná maso obsahuje víc vody, zdá se mi. Nějaká zkřehovací finta. Vakuově dobře zabalené, vydželo pěkné dlouho. Podle data spotřeby mělo skoro 3 týdny přes.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.