Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zdraví - Laboratorní testy jako samoplátce - jak se nenechat vysát (doslova :-

Od: tojefuk odpovědí: 10 změna:

Jako samoplátce si chci nechat udělat nějaké testy více věcí z krve. U medeor laboratoří asi:
Home
Zde je jejich ceník:
medeorlaboratore.cz/...
Už jsem si jednou u nich nechával jako samoplátce dělat testy více dílčích věcí... Co mě tenkrát zarazilo a čemu bych chtěl tentokrát předejít je to, že jsem si jako laik z toho jejich seznamu (ceníku) vybral více věcí co mě zajímají a na jaké mi mají udělat testy. Sestřička, pokud si dobře vzpomínám, mi ale tenkrát vzala snad 3 celé zkumavky krve... (nebo možná i 4 už fakt nevím, pamatuji si ale, že mě to množství trochu překvapilo a lehce vyděsilo :) ). To mě celkem zarazilo, protože mi snad vždy brali jen 1 zkumavku (když jsem měl nějakou tu žádanku přímo od doktora na odběr krve (a nebyl tam tedy jen jako samoplátce))...
Rád bych si nyní nechal udělat ještě více testů než předtím (jako samoplátce opět, bez nějaké žádanky od doktora), ale trochu se bojím, aby mi nevzala sestřička "roboticky bez přemýšlení"(protože to tak bylo v tom lejstru-ceníku od mě prostě zaznačeno a ona nad tím nepřemýšlí) nakonec těch zkumavek krve třeba 6+ :)... Nikdy se mi nedělalo z odběru krve špatně ale nechci nic pokoušet že.
Pokud by snad těch zkumavek mělo být více než je standardní nebo "bezpečný"objem odběrů na jedno sezení, tak by mě snad sestřička upozornila... (?) Ale po různých zkušenostech k tomu (CZ zdravotnictví) nemám zas až takovou důvěru...
Muj dotaz je jednoduchý - jak z toho jejich ceníku/seznamu vyšetření poznám kolik zkumavek krve mi budou brát...? Jde to nějak odhadnout, odlišit např. podle těch barev...? Nebo podle té "kategorie"ve které odběry jsou...? Např. pokud si zaškrtnu jednu položku z "Minerály"a jednu položku ze "Substráty"tak mi sestřička udělá odběr do dvou separátních zkumavek, protože jsou to všechno položky ze 2 různých kategorií... (takže do dvou zkumavek)? A třeba i kdybych si zaškrtl navíc všech 9 položek z kategorie "Minerály"tak mi stejně opět vezme jen 2 separátní zkumavky krve, protože jsou to všechno opět věci jen ze dvou "Kategorií"...? Nebo je to podle toho barevného odlišení...? Nebo nějak jinak...? Nebo prostě nepoznám kolik zkumavek krve mi podle toho bude brát...?
Díky

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x
Mě doktorka posílá na krev každý dva roky. Nikdy mě nenapadlo počítat zkumavky, ale těch šest to je.
Čeho se vlastně bojíš? Napřed vymýšlíš nesmysly, neb výsledkům bez doktora stejně nebudeš rozumět a pak máš obavu, aby ti náhodou nevzali o dvě kapky krve víc.
Dárci krve dávají asi půl litru a normálně fungují.
id

To samé jsem chtěla tazateli napsat. Kdo vám vyhodnotí výsledky? Vy sám podle internetu? No potěš koště.

tojefuk
hodnocení

Ano já podle internetu si vyhodnotím výsledky :), "potěš koště" možná soudíte podle vlastní zkušenosti :).

Já už jsem si jednou takto testy dělal a ano výsledky interpretoval sám (ano podle internetu) a světe div se, vyhodnotil jsem si to i lépe než samotná doktorka, která popletla měrné jednotky výsledku (méně použivané, ale stejně by to měla znát že)... U výsledku Vitamínu D, říkala po telefonu hodnotu, měl jsem ji více než dobrou, to mě fakt překvapilo, protože jsem čekal jiný výsledek. Z těch "vašich internetů" jsem věděl že výsledky měření se mohou udávat ve dvou různých měrných jednotkách (asi podle státu kde se to dělá, se to liší, "každá laboratoř" používá buď jedny nebo druhé jednotky)... A co je v jedněch jednotkách více než dostatečné množství (třeba "15"), je v jiných jednotkách SILNE deficitní (i když je to stále "15")... I když mi paní doktorka tvrdila že hodnota výsledku kterou mi sděluje (telefonicky) je v jednotkách X (a tedy naprosto v pořádku), tak mě to nedalo a ještě jsem si tam za pár dní volal pro ověření jestli jsou to fakt ty jednotky X... No a ono světě div se ne... Číslo, které mi řekla (hodnota) byla správná, ale jednotky byly jaksi špatně no... Skutečně to byly měrné jednotky Y a ne X jak tvrdila paní doktorka... Takže jsem skutečně nebyl "více než v pohodě" ale naopak "silně deficitní"... A ano, zjistil jsem si to sám podle internetu :)... Co říci no, každý zná limity své inteligence, je hezké že vy znáte ty své! :).

Takže proč vlastně chodit k lékaři, když stačí internet. Jsem to hloupá oliheň.
Nojo dneska s internetem před frňákem je každý lepším doktorem než obyčejný obvoďák.
Se divím že se vůbec ještě medicína učí na vejšce 6 let a pak následují ještě atestace když to každý jouda zvládne i monitoru :) To jen my hlupáci chodíme k doktorům. Správný Rambo si operuje žlučník se zrcátkem, žiletkou a kýblem horké vody.

liska5
hodnocení

0x

Nechápu, k čemu Vám to bude, takový odběr. Ty hodnoty kolísají i během dne. Ale takové tři deci by Vám neměly ublížit. Máme rezervu ve slezině i jiných orgánech. A v případě, že je krve potřeba, např. při sportovním výkonu nebo úrazu se ztrátou krve, tělo si zásobní krev přeskupí. A pak to pitím doplníte.

Jinak to je dotaz na labořatoř, kolik toho a na co, je krev potřeba, neboť tu odebranou krev ještě dělí kvůli každé položce, míchají do ní různé látky, aby se výsledek načetl po jejich zreagování.

tojefuk
hodnocení

Ok díky

Mě vždy všude celý život brali fakt jen jednu zkumavku, takže jak tenkrát ta krev tekla a sestřička swapovala jednu zkumavku za druhou, tak to jsem fakt nikdy předtím neviděl, nezažil a považoval toza nestandardní :).

hodnocení

0x

V těch zkumavkách jsou různé testovací látky. Nejsou prázdné na odběr.

doplněno 15.01.22 00:42:

wikiskripta.eu/...

tojefuk
hodnocení

Aha díky...

A je možné že to nějak podle toho formuláře/ceníku odvodit, kolik těch zkumavek bud...? Podle toho barevného kodovaní, nebo podle "kategorie" testu? Nebo absolutně nijak...?

tabletka*
hodnocení

0x

Zdravý člověk a to i hypochondr běžně zvládne odběr krve do půl litru, jak víme všichni, kdo chodíme darovat krev. A to rozhodně nehrozí v případě jakéhokoliv souboru laboratorních vyšetření. Navíc nevidím důvod, proč by si i v případě potíží nedokázal internetový lékař pomoci, určitě s sebou bude mít mobil s daty.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]