Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Úraz v okolí kotníku

Od: petra8 odpovědí: 11 změna:

Dobrý den, teď se mi stal úraz. Měla jsem na sobě vysoké boty na podpatku, ale takové ty nestabilní a nějak jsem dávala nohu dolu a najednou mi levá noha vyjela do strany a teď to začalo bolet. Nevíte co to může být, nechci rozebírat proč jsem si brala vysoké boty, bylo to kvůli jednomu člověku a na chvíli jsem je zkoušela. Ale prostě mi noha dole projela do strany uplně nepřirozeně, ještě že jsem měla blízko stolek tak jsem si hned sedla, máte někdo zkušenost? Nevím co se mi to stalo. Mohla by to být achilovka nebo kotník, bolí to v okolí kotníku, když jsem teď zkoušela přikládat led tak to bolelo víc, tak led vrátím do mrazáku. Nikdy se mi toto nestalo, nebolí to nezvladatelně, ale něco tam bolí. Levá část dolní nohy se mi na chvilku vychýlila do vnější strany úplně nepřirozeně kvůli těm blbým botám. Budu vděčná za rady.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Nechápu to zbytečné otálení. Dotaz jste zadala dnes v 6,19 hodin. V 13,16 konstatujete, že budete muset na pohotovost. Proč zatěžovat pohotovost? Kdybyste se ráno oblékla a dopajdala k lékaři hned, už jste mohla mít po všem, nohu mít ošetřenou, snímky hotové a věděla byste, co Vám je. Místo toho celý den sedíte doma jak hruška. Nechápu to protahování. Tady na poradně jsme Vaši nohu neviděli a opravdu pomoci nemůžeme, od toho je odborný lékař. Možná jste čekala, jak se říká - až zahřmí. Pohotovost je pro nenadálé případy. Čerstvé případy. Až se dozvědí, že jste si to udělala už brzy ráno, připravte se, že si Vás zřejmě podají - a pochvala to určitě nebude. Jaga.

liska5

Já osobně, kdyby to byla moje noha a pracovala bych z domova, bych s tím nikam nešla. Mne spíš zaráží ta slohovka, ten až dětský postoj...

petra8
hodnocení

Tak to bude podvrtnutí kotníku, pevně doufám, že budu mít 1.stupeň.

liska5
hodnocení

0x

Ano,nejspíš podvrtnutí. Ty plošky nebo lépe kloubní hlavice na okamžik vyskočí a vrátí se. Víc, než při běžném fungování kloubu a tak natáhnou vazy a kloubní pouzdro. Někdy až tolik, že tam popraskají drobné cévky a nastane krvácení do prostoru kloubního pouzdra, neboli výron. Většinou po takových podvrtnutích si tělo samo fixuje postiženou oblast otokem. Pro Vás to znamená, hned nohu ledovat a zpevnit ji obinadlem. Pak nohu pát týdnů šetřit. Pokud je to modré, tak nějakou mast typu Hirudoid na vstřebávání podlitin. Pokud máte biolampu, tak použít k urychlení hojení.

Nejčastější místo, kde to bolí, je pod vnějším kotníkem lehce dopředu.

liska5

Chce to čas. Posoudíte sama, jestli to vypadá na doktora, RTG. Přeci jen je tam více malých kůstek... I když to podvrtnutí je častá klasika.

petra8
hodnocení

Tak jsem to ledovala myslím že těch 20 minut určitě, ale nepočítala jsem přesně čas, mohlo to být více a celou dobu jsem se snažila mít nohu výše, pak jsem to natřela Diclofenacem, mám ho doma kvůli tomu že mě bolel levý bok a to přešlo už. No pak jsem nandala ponožku a usnula. Teď jsem musela na záchod a na nohu mohu došlapovat, ale jak jsem se vrátila ze záchodu tak najednou hrozná bolest, tak jsem to zase natřela Diclofenacem a jsem zhrozená z toho jak to bolelo, už to ustupuje a skoro žádná bolest jak jsem to natřela, ale nemám tu žádné obinadlo, tak přemýšlím co koupit, obinadlo asi nebude stačit tak budu muset koupit nějakou bandáž. Ale kulhám, nemůžu chodit normálně. Ale jak jsem teď šla tak jsem tu nohu používala a nebolela, až pak jak jsem si lehla. Takže jsem to ledovala jen 20 minut. Mám tam otok, modřinu ani černé to nemám. Prostě jen otok normálně zbarvený, ale kdybych na to místo přitlačila nebo tu nohu ohla tak vím že by to byla pekelná bolest. Kdybych jí lehce vytočila. Nemůžu nic. Přemýšlím že budu muset na pohotovost a to bude cesta autobusem to bude peklo. Ale zhrozila mě ta bolest. Prostě zbytečnej úraz.

petra8
hodnocení

Ledovala jsem to jen těch 20 minut po úraze, teď už ne. Vůbec si neumim představit jak tu nohu dám do boty, nosím v zimě pevné kotníkové rovné a vím že tu někde mám bandáž na loket, ale když ho najdu tak s tím nebudu moci nasadit tu botu, takže bez. No kulhám a tak budu muset dojít na pohotovost na rentgen.

petra8
hodnocení

Ale nevím jestli je to vážné, teď jsem našla že je možné konzultovat problém s lékařem na dálku pomocí chatu nebo videohovoru a až pak pokud se to nezlepší do 2 dnů. Je to placené, to mám radost teda. Mám to v klidovém režimu, ležím na posteli, jen nemám to obinadlo, půjdu najít bandáž na koleno co tu někde mám, snad to pomůže stáhnout. Už to vůbec nebolí, ale takhle nepoznám, jestli je to vážné. Nebolí to proto že jsem to natřela krémem proti bolesti. Tak nevím jestli krém na bolest pomáhá i na vážnější případy kdy by to bylo zlomené. Vůbec nevím, tohle se mi nikdy nestalo. Jediné co se mi kdy stalo, že v zimě jsem uklouzla a narazila jsem si koleno, to bylo horší, to jsem nemohla skrčit nohu a pak jsem si sama koupila bandáž v lékárně a postupně to rozchodila a nic mi není. Opravdu to teď vůbec nebolí tak snad to nebude nic vážného, jen to potřebuje být v klidu, nehýbat s tím. Ale jak budu řešit koupání ve vaně to nevím. Asi se budu jen mýt v umyvadle a do vany vůbec lézt nebudu. Nebudu riskovat nějaké nečekané vytočení nohy. Jinak asi je dobré, že normálně při chůzi mohu na nohu došlapovat, snažím se to nedělat, ale třeba když sedám a vstávám ze záchoda tak prostě musím nějak, tak jsem ráda že zvládám chodit, ale fakt kulhám, hrozné. Budu doufat, že je to jen ta nejlehčí forma zranění a po pár dnech to přejde. Akorát teď v době covidu je to těžké, já bych ráda zašla na rentgen pro ujištění, ale třeba to nebude potřeba, jen nechci nic zanedbat, budu dál vyhledávat články o tom. Ten lékař online mi nic zvláštního na dálku neporadí, jen to co mají na stránkách k tomuto problému a to je že noha má být zpevněná, v klidu, nedošlapovat na ní. Místo se zpočátku ošetřuje chladivými obklady a analgetiky ulevujícími od bolesti. Pokud problém přetrvává do dalšího dne, naopak se sval prohřívá teplými obklady či hřejivou mastí. A až teprve pokud se problémy nezlepší do 2 dnů tak navštívit lékaře. Vím že mám doma hřejivou mast na svaly. Doufám, že to není přetržení svalu. Je tam, že to může být natržení svalu. Opravdu nevím co přesně mám.

Dříve se při takových úrazech přikládaly octanové obklady. Jednu dobu nebyl a používala se octová voda, ale koukám, že je zase k dostání:

drmax.cz/...

Dokonce i ve formě gelu:

drmax.cz/...

petra8
hodnocení

Ano, mám doma ocet, ale nemám obinadlo, tak přemýšlím že bych mohla třeba vatičku vymáchat v octu a přiložit a pak dát náplast nebo igelit a na to bandáž, ale vůbec to nebolí, ležím na posteli a nohu mám vyvýšenou. Tím že tam není modřina tak snad je to jen natažení vazů. Byla jsem včera nakoupit a pracuji z domova, tak nikam nemusím, jen po bytě. Za chvíli půjdu do kuchyně si něco dát, abych neměla hlad. Tak uvidím jestli se to zase rozbolí. Ale nateklé to je, je tam boule, to mě trochu děsí.

liska5

To se dá stáhnout šátkem, plenou, utěrkou. Úhlpříčně poskládat do pásu. Nebo pruhem ze starýho trika. To byl i v těláku nejčastější úraz nohy. Otok k tomu patří. Elastické obinadlo má být tak široké, jako je ona končetina. Nepokoušejte to hned plným nášlapem.To se musí v klidu zahojit.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]