Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Občané pohraničí (Sudet) navždy občany 2. kategorie

Od: osobne odpovědí: 6 změna:

Občané pohraničí (Sudet) navždy občany 2. kategorie, tedy tím myslím jak za Rajchu (před, v průběhu i po 2.WW) a také tím myslím jak napřed němce, tak doted tu směsku národností co tam bydlí. Vím moc dobře jak přes prsty pohlíželi němci z Rajchu na němce ze Sudet, zkrátka to pro ně nikdy ve skutečnosti nebyli opravdoví němci. Němci ze Sudet byli "protekčně" také nejčastěji odesíláni na východní frontu, že. Po válce a odsunu němců se situace v jistém smyslu opakovala s nově příchozími čechy, moraváky, slováky, rusíny, rumuny, řeky, cikány. I nepatrné ostrůvky (Opavsko) němců co tu zůstali a jezdí pacovat do německa,tam vykonávají hlavně manuální práce, tedy stále 2. kategorie.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

8x

Že se tady vždycky po čase objeví někdo, kdo jen prudí a vymýšlí nesmyslný témata. *zed**zed**zed*

hodnocení

2x
Hmmm pravdu sice s minulostí máš, se současností už méně, ale možná máš nějaký psychický problém a nejsi nikdy a s ničím spokojený? Jo to je těžký...
A za své úvahy se stydíš? Nebo proč se prezentuješ pokaždé jinak?

liska5
hodnocení

1x

Nevím, o co Vám jde? Žiju v Sudetech, a starosti, jako máte Vy, nemám. Ani se necítím občanem 2. kategorie. Nezajímá mne, jestli je někdo něčí potomek, protože je pro mne důležité, jaký je člověk, jak se chová a čím může přispět. S kým jsou někde problémy, to jsou cikáni. A to často proto, že někde byli nuceně sestěhováni do obcí až ke hranicím, a majitelé ubytoven na nich rejžují. I tak třeba vítězné družstvo Javorníka v republikovém finále v gymnastice už před více lety tvořilo víc cikánů, než Čechů! I několik výborných cikáneček basketbalistek pamatuji ve Vápenné. Dokonce znám tři učitele, co mají zpola rómskou krev . Početní Řekové se za těch 75 let začlenili a hodně promísili, normálně studují,pracují, podnikají, vodí vnoučata do školky, baví se. Sympatická komunita, která tu obohatila kulturu.I jednoho regionálního spisovatele nám dali.. S těmi několika Němci, dědky, co tu zbyli, jsem vycházela normálně. Aj mi radili, co kdy sázeli jejich otcové.Ti už ani německy neumí. Rumuni v Bílé Vodě, několik slušných rodin, pracují poctivě v lese. I když žijí obyčejně, mají se líp, jak v Rumunsku.

Dokonce tu mladí založili spolek Sudetikus, který dělá vycházky a exkurze po historických místech, obnovuje původní malé památky i sází ovocné aleje v místech, kde kdysi stály. Také sem vrátili trhy s regionálními výrobky a vymýšlí, jak si novou domovinu vylepšit. A v soutěžích studentů se zapojují i mladí Vietnamci.

Jen ti, co jdou studovat do velkých měst, se málokdy vrátí.

Víte, tou naší kotlinou za dlouhá století prošlo tolik kmenů a národů, tažení střídaly výpravy a výboje,vysídlovalo se a dosídlovalo ...že my ani nejsme pořádně Češi. Nechala jsem si udělat test DNA, a z toho středoevropského mám v genech sotva 10 procent. A myslím, že hodně z nás je na tom podobně. Naštěstí většina lidí to neřeší.

007cz
hodnocení

0x
Osobně... mám pocit,že s ...prajzakem...bude brzo...konec...

To ano, ale vstanou noví bojovníci. Bohužel.

vilik*
Asi uroním slzičku.
Radostí.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]