Nejste přihlášen/a.
Chtěla bych se vás všech zeptat,který operační systém Windows byl podle vás nejlepší?
Já vám je vypíšu:
Windows 1.0
Windows 2.0
Windows 3.0
Windows 95
Windows 98
Windows XP
Windows Vista
Windows 7
Windows 8
Windows 8.1
Windows 10
Windows 11 (ale nemám tušení,kolik z vás ho má,protože Windows 11 je novinka)
A ještě bych se vás chtěla zeptat,jaký máte názor na Clippyho = pana Sponku a na ty další kancelářské asistenty,kteří kdysi byli v programu Microsoft Word?
Za mě je ten nejméně hrozný Windows 2000 z několika důvodů:
1) Nejlepší jméno
2) Nejlépe mi jede ve virtual boxu a i na starém HW kde jsem ho testoval
3) Dokonce se mi zdá že byl kdesi prohlášený za nejstabilnější verzi NT windows vůbec (a já to z osobní zkušenosti nemůžu vyvrátit)
Každopádně nikdy jsem jej "seriózně" nepoužíval. Clippyho nezhodnotím protože jsem nikdy žádnou office nemusel používat dost dlouho na to aby mě otravoval.
Win 95/98 a WinNT měly rozdílné jádro... NT byly dělány (zjednodušeně řečeno) primárně jako síťový systém (robustní, kdy pád aplikace nevede k pádu celého systému) a tudíž byly stabilnější. 95/98 byly více barevnější a BFU user friendly. Win2000 byly prvním systémem, který kombinoval stabilní jádro NT a líbivost 95/98. To se osvědčilo a tak u toho Microsoft už zůstal.
Místo clippiho jsem měl vždy psa, ale spíše to bylo k ničemu. Občas štěkl, pokud měla vyskočit nějaká chyba nebo tak. Jako děcko jsem to měl, ale jako dospělý by mě to spíš otravovalo.
Dříve 98, XP a W7.
Dnes Linux.
Na windows 2000 jsem měl občas problém sehnat ovladače k notebookům
Já považuju za nejlepší Windows XP a Windows 7. Windows 10 taky nejsou špatné,ale nejsou tolik barevné jako XPéčka. A Clippy a ti další kancelářští asistenti se mi moc líbili,mrzí mě,že je Microsoft odebral,ti kancelářští asistenti mi moc chybí. Ty předchozí Windowsy jsem nezažila (proto jsem se na ty starší Windowsy ptala vás ostatních,kteří je zažili). Já jsem ty Windowsy zažila takto: nejprve jsem měla Windows XP,pak jsem měla Windows 7 a teď mám Windows 10 (ale v budoucnu asi budu muset přejít na Windows 11).
Můžu se vás ještě zeptat,co se v těch starších Windowsech dalo dělat a jaké hry se na nich daly hrát? A jaký máte názor na tu tapetu (tu louku,na internetu jsem našla,že se ta tapeta jmenovala Bliss=blaho) u Windows XP? A jak se vám líbila nabídka Start u Windows XP a vzhled ikonek?
Ještě mám nějaké otázky: Má už někdo z vás Windows 11? A pokud ano,tak jaký na ně máte názor a co je v nich jinak? Používá ještě někdo z vás Windows XP,Windows 7,Windows 95,Windows 98,Windows 1.0,Windows 2.0,Windows 3.0,Windows 8.1...?
Windows XP stále bez internetu čistá instalace na diagnostiku automobilů.
Windows 7 na starším PC na hry tak 4x do roka.
Jinak Linux.
Na windows 11 stejně nemám na desce TPM modul. V notebooku ano, ale nemám potřebu W10 nebo 11 chtít.
XP mám v práci na jednom mikroPC k ovládání jistého obstarožního SW.
Win11 nejspíš přijdou až s novým PC, protože na tom současném chybí TPM čip.
gotrek, desky ASUS mají pro něj TPM konektor a stačí zasunout modul. Mám to tak na jedné starší desce pro socket 1155
Mavericku,... pochopitelně, že v práci s licencovaným SW a Windowsem je to jiné než doma. Já jen reagoval na možnost doplnění TPM modulem. Jen HW že to jde.
Nijak jsem nepřemýšlel a neřešil nad problematikou firemního SW a HW.
Jen ze zvedavosti: pouzival/setkal se nekdo s Win 1.0, 2.0 nebo 3.0? Priznam se, ze jsem si musel vygooglit "co" to bylo a jak to vypadalo. Po MS-DOS jsem mel akorat Win 3.1 a pak uz 3.11, ale s predchozimi verzemi jsem se ani nesetkal...
Jako dítě jsem si kreslil v paintbrush na 3.11
Starší opravdu nepamatuji, ale kdo měl v ČR Windows starší než 3.11? Psal se rok 94.
Zkoušel jsem několik různých distribucí, ale nikdy mi nějak nepřirostl k srdci. Navíc se pro mé využití PC moc nehodí, takže už to ani nezkouším.
Ale pokud někdo PC používá jen k procházení internetu a přehrávání videí, tak mu Linux může vyhovovat.
Ale bráno do důsledku jej používm každý den... telefony s Androidem jsou vlastně telefony s Linuxem.
Rychlý chod, aktualizuji si sám kdy potřebuji, nic samo nevyskakuje, lepší zátěž cpu, takže i notebbok vydrží déle a chod programů naprosto dostačující.
Firefox, Libreoffice, Teamviewer, Dosbox, správce souborů, Eagle,...atd
Mint Ulyana (Ubuntu mají hroznej design na zblití a nelogické ovládání, Mint je blíže oknům)
Vyzkoušel jsem mnoho distribucí, většinou mě žádná neoslovila. Trochu mě zaujala Fedora, Ubuntu taky není špatný, ale pro mě je nejlepší jednoznačně Mint. Navíc instalace systému obsahuje většinu potřebných programů. Takže nainstaluji systém a můžu ho hnedle začít používat.
Tak je to již několik let, co jsem zkoušel různé distribuce. Tehdy mě nějak nezaujal. Ovšem, asi by nebylo na škodu zase nějaký distro vyzkoušet.
Technologicky a fakticky jsou každá pozdější lepší, ale za mě se to začlo lámat u verze 8/10, kdy tam přidávaly nesmysly. 11 se snaží o určité očištění.
Ty nesmysly vznikly k vůli systému do tabletů a mobilů nokia microsoft.
Muselo to být dotykové a velké.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.