Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Který operační systém Windows je podle vás nejlepší?

Od: micka* odpovědí: 43 změna:

Chtěla bych se vás všech zeptat,který operační systém Windows byl podle vás nejlepší?

Já vám je vypíšu:

Windows 1.0

Windows 2.0

Windows 3.0

Windows 95

Windows 98

Windows XP

Windows Vista

Windows 7

Windows 8

Windows 8.1

Windows 10

Windows 11 (ale nemám tušení,kolik z vás ho má,protože Windows 11 je novinka)

A ještě bych se vás chtěla zeptat,jaký máte názor na Clippyho = pana Sponku a na ty další kancelářské asistenty,kteří kdysi byli v programu Microsoft Word?

43 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Měl jsem krátce 95 pak dlouho 98 a poté také dlouho XP-pro. Nyní asi 2-3 roky desítky. Dle mne nejlepší byla XPéčka, 10 mi nesedí a s.e.r.e mne neustálé aktualizace, mnohdy na něco chvátám a pak čekámklidně 30 minut než moho dělat potože MS chce aktualizivat

Office jsem neměl, a pokud byli v rámci OS nepamatuji, tudíž jsem neměl ani Clippiho.

smode2
hodnocení

3x

Byl bych pro ikspéčka ;) a pana Sponku bych nejraději zabil :)

micka*
hodnocení

smode2: Vám se Clippy nelíbil,když jste tu napsal,že byste Clippyho nejradši zabil?

zaseja
hodnocení

3x

Ještě tam chybějí 3.11, ale asi nejlíp se chovali XP

09.01.22 18:05
hodnocení

3x

Xp

joudic*
hodnocení

2x
nakonec ac nerad musim rict w10, ale mam vse povypinane a updaty take nastaveny policies.. z pohledu "souboroveho systemu" tedy Save as dialog atd byly nej XP

vernon
hodnocení

1x
Visty. A sponku jsem měl vypnutýho, byl k ničemu...

hodnocení

1x

7. Bez debat.

hodnocení

1x
Za mě jsou nejlepší sedmičky.
Neustálé, často nepovedené, aktualizace desítek mě vehnaly do náruče Linuxu a jsem spokojen.

anon65534
hodnocení

1x

Za mě je ten nejméně hrozný Windows 2000 z několika důvodů:

1) Nejlepší jméno
2) Nejlépe mi jede ve virtual boxu a i na starém HW kde jsem ho testoval
3) Dokonce se mi zdá že byl kdesi prohlášený za nejstabilnější verzi NT windows vůbec (a já to z osobní zkušenosti nemůžu vyvrátit)

Každopádně nikdy jsem jej "seriózně" nepoužíval. Clippyho nezhodnotím protože jsem nikdy žádnou office nemusel používat dost dlouho na to aby mě otravoval.

Win 95/98 a WinNT měly rozdílné jádro... NT byly dělány (zjednodušeně řečeno) primárně jako síťový systém (robustní, kdy pád aplikace nevede k pádu celého systému) a tudíž byly stabilnější. 95/98 byly více barevnější a BFU user friendly. Win2000 byly prvním systémem, který kombinoval stabilní jádro NT a líbivost 95/98. To se osvědčilo a tak u toho Microsoft už zůstal.

hodnocení

1x

Místo clippiho jsem měl vždy psa, ale spíše to bylo k ničemu. Občas štěkl, pokud měla vyskočit nějaká chyba nebo tak. Jako děcko jsem to měl, ale jako dospělý by mě to spíš otravovalo.

Dříve 98, XP a W7.

Dnes Linux.

doplněno 09.01.22 20:05:

doplněno 09.01.22 20:16:

Na windows 2000 jsem měl občas problém sehnat ovladače k notebookům

micka*
hodnocení

Já měla ve Windows tohoto psa. Měl jste ho tam taky?:

Neměl (nebo netuším). Já používal Office 2000 a 2003

Který operační systém Windows je podle vás nejlepší?

hodnocení

1x

3.11 si uz moc nevybavuju, pak 98, pak XP, pak 7 a ted mi pravidelne zvedaj tlak 10.

Nejlepsi byli XP !

Pan Sponka byl prvni co sem na officech vzdy vypla :D

petrm
hodnocení

0x

Jak se měří, co je nejlepší. Podle toho, kolik zabírají RAM, nebo CPU, nebo HDD, nebo počtu aktualizací, nebo počtu uživatelů, instalací? Nebo jak jsou barevné?

Jak? Zde není asi myšleno to co Vy mzřejmě myslíte. V dotazu je myšleno dle spokojenosti uživatele daného OS!

hodnocení

0x

Nějakou dobu jsem provozoval či vyzkoušel všechny uvedené od 3.0 nahoru, včetně zde neuvedených NT a 2000 a s výjimkou Windows Me a Windows 11.

Nejkratší dobu se na disku ohřály Visty... ty šly pryč po nějakých dvou hodinách.

Za mě nejlepším systémem Windows byly (a zatím jsou) Windows 10.

micka*
hodnocení

Já považuju za nejlepší Windows XP a Windows 7. Windows 10 taky nejsou špatné,ale nejsou tolik barevné jako XPéčka. A Clippy a ti další kancelářští asistenti se mi moc líbili,mrzí mě,že je Microsoft odebral,ti kancelářští asistenti mi moc chybí. Ty předchozí Windowsy jsem nezažila (proto jsem se na ty starší Windowsy ptala vás ostatních,kteří je zažili). Já jsem ty Windowsy zažila takto: nejprve jsem měla Windows XP,pak jsem měla Windows 7 a teď mám Windows 10 (ale v budoucnu asi budu muset přejít na Windows 11).

Můžu se vás ještě zeptat,co se v těch starších Windowsech dalo dělat a jaké hry se na nich daly hrát? A jaký máte názor na tu tapetu (tu louku,na internetu jsem našla,že se ta tapeta jmenovala Bliss=blaho) u Windows XP? A jak se vám líbila nabídka Start u Windows XP a vzhled ikonek?

Jaké hry? No tak jak na většině Windows byly standardem miny a solitaire a samozřejmě hromada her od jiných tvůrců z nichž většinu si stále lze pustit i na novějších systémech.

micka*
hodnocení

Ještě mám nějaké otázky: Má už někdo z vás Windows 11? A pokud ano,tak jaký na ně máte názor a co je v nich jinak? Používá ještě někdo z vás Windows XP,Windows 7,Windows 95,Windows 98,Windows 1.0,Windows 2.0,Windows 3.0,Windows 8.1...?

Windows XP stále bez internetu čistá instalace na diagnostiku automobilů.

Windows 7 na starším PC na hry tak 4x do roka.

Jinak Linux.

Na windows 11 stejně nemám na desce TPM modul. V notebooku ano, ale nemám potřebu W10 nebo 11 chtít.

XP mám v práci na jednom mikroPC k ovládání jistého obstarožního SW.

Win11 nejspíš přijdou až s novým PC, protože na tom současném chybí TPM čip.

gotrek, desky ASUS mají pro něj TPM konektor a stačí zasunout modul. Mám to tak na jedné starší desce pro socket 1155

Gumidku
Já tě chápu, doma si můžeš používat co chceš, ale pokud budeš v nějaké firmě tak zjistíš, že používat nesupportovaný systém je docela problém, pokud není řeč o speciálních pracovištích a ty taky běžně nejdou ani do internetu. Vize dát vše na Linux je reálná jen u firem, které nejsou moc závislé na mraky dalších programech a ne vždy jde o programy na míru pro tu firmu. Třeba programátoři často preferují Apple.
A jinak k otázce. V práci máme na speciálních Win7, pak tablety od Apple (protože je to speciální sw, který byl vyvynut jen pro iOS) a stanice až na jednu výjimku jsou Win10. Jinak by byl problém s plno programy. Win11 jsem zatím zkoušel jen u kolegy na NB, líbilo se mi pár drobností, grafika trochu jiná než win10. Nu ještě chvíli počkám u sebe. Ale na nové PC to zkusíme. Proč? Kvůli supportu win10. Sice tomu někteří nevěří, ale win ti v pohodě půjdou 5-7 let než pc vyměním, velká část průserů je uživatelská (přesněji řečeno je to souběh akcí uživatele) a proto nevydrží win na domácích pc- některým.

Mavericku,... pochopitelně, že v práci s licencovaným SW a Windowsem je to jiné než doma. Já jen reagoval na možnost doplnění TPM modulem. Jen HW že to jde.

Nijak jsem nepřemýšlel a neřešil nad problematikou firemního SW a HW.;)

Jasný, sice jsem tě adresoval, ale odpověď jsem přepsal nějak tak globálněji. Neber to tedy nějak špatně.

k2
hodnocení

0x

Jen ze zvedavosti: pouzival/setkal se nekdo s Win 1.0, 2.0 nebo 3.0? Priznam se, ze jsem si musel vygooglit "co" to bylo a jak to vypadalo. Po MS-DOS jsem mel akorat Win 3.1 a pak uz 3.11, ale s predchozimi verzemi jsem se ani nesetkal...

Jako dítě jsem si kreslil v paintbrush na 3.11

Starší opravdu nepamatuji, ale kdo měl v ČR Windows starší než 3.11? Psal se rok 94.

Reálně abych v nich fungoval tak ne.
A jen si dovolím poznámku. 3.11 zdaleka nebyly samostatný OS a DOS tedy pod nima stále běžel. Když to přirovnání přeženu (neberte to tedy úplně doslova) tak win 3.11 byla jen grafická nadstavba pro Dos.

hodnocení

0x
Já začal s 98 ale rychle přišly XP. Těch jsem se držel dokud to šlo. Pak jsem byl roky na ubuntu ale po koupi notebooku s osmičkama jsem trpěl pár měsíců na osmy kvůli záruce. Nakonec jsem to stejně nevydržel a přeinstaloval na sedmičky. Ty jsou podle mě asi nejlepší. Když začali strašit s ukončením podpory vrátil jsem se zase k Linuxu a widle mi opravdu nechybí.

hodnocení

0x

Mám XP i 10. Za mňa jednoznačne 10. S 11 sa ponáhľať nebudem, uvidím, ako sa osvedčia.

micka*
hodnocení

Používá někdo z vás Linux? A jaký na něj máte názor?

Zkoušel jsem několik různých distribucí, ale nikdy mi nějak nepřirostl k srdci. Navíc se pro mé využití PC moc nehodí, takže už to ani nezkouším.

Ale pokud někdo PC používá jen k procházení internetu a přehrávání videí, tak mu Linux může vyhovovat.

Ale bráno do důsledku jej používm každý den... telefony s Androidem jsou vlastně telefony s Linuxem.

Rychlý chod, aktualizuji si sám kdy potřebuji, nic samo nevyskakuje, lepší zátěž cpu, takže i notebbok vydrží déle a chod programů naprosto dostačující.

Firefox, Libreoffice, Teamviewer, Dosbox, správce souborů, Eagle,...atd

Mint Ulyana (Ubuntu mají hroznej design na zblití a nelogické ovládání, Mint je blíže oknům)

Vyzkoušel jsem mnoho distribucí, většinou mě žádná neoslovila. Trochu mě zaujala Fedora, Ubuntu taky není špatný, ale pro mě je nejlepší jednoznačně Mint. Navíc instalace systému obsahuje většinu potřebných programů. Takže nainstaluji systém a můžu ho hnedle začít používat.

Co Slax? Taky byl svým způsobem zajímavej.

Tak je to již několik let, co jsem zkoušel různé distribuce. Tehdy mě nějak nezaujal. Ovšem, asi by nebylo na škodu zase nějaký distro vyzkoušet.

Slax jako modulární systém, kde si instaluješ jádro a k němu postahuješ co potřebuješ, předpokládá že víš co potřebuješ. Nic pro začátečníka. Navic je dělaný jako portable a s plnou instalací na disk se u něj nepočítá. A co se týče podpory - hanba mluvit. Autorem je Čech ale dotazy v češtině odmítá řešit. Takže asi tak..

hodnocení

0x

Technologicky a fakticky jsou každá pozdější lepší, ale za mě se to začlo lámat u verze 8/10, kdy tam přidávaly nesmysly. 11 se snaží o určité očištění.

Ty nesmysly vznikly k vůli systému do tabletů a mobilů nokia microsoft.

Muselo to být dotykové a velké.

joudic*
11 tam pridava nesmysly.. ja chci uplne minimalni spodni listu jako uz 20 let, ne porad nejake nove picoviny, celkove by mela byt verze PRO bez zbytecnych nadstaveb rozhrani, strohy cisty system.. jedine co po windows rozhrani potrebuju, je v minimalnim designu videt, jake programy mam otevrene, a save as dialog, nic jineho z windows nepouzivam, protoze pro me PC = tcmd, v liste tcmd mam vsechny programy se kterymi kdy pracuji, a v zalozkach vsechny dulezite foldery

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]