Nejste přihlášen/a.
Ahoj, ráda bych se vám svěřila s něčím, co mě již dlouho trápí. Nemám nejspíš v okolí nikoho, kdo by to pochopil anebo se s tím nechci svěřovat nikomu známému, protože by to mohl pochopit tak, že se například vychloubám, i když mě to ve skutečnosti ze vnitř užírá.
Neumím nic nedělat. Pořád si hledám informace, pořád něco čtu, studuji, investuji, snažím se dosahovat cílů, cvičím, jím zdravě a mmilion dalšího a každý den musím být lepší, než jsem byla včera. Zní to jako asi ideální život směřující k úspěchu, ale problém je ten, že vůbec není. Pokud si chci odpočinout, nejde to. Neumím si prostě pustit film, aniž bych v něm sledovala něco, co mi pomůže na mé cestě. Je to v pořádku, nebo s tím mám něco dělat? Jsem poslední dobou zmatená z mých pocitů a nevím, co je správné. Neumím si prostě jen tak odpočinout a zároveň se cítit dobře. Chtěla bych prostě aspoň jeden den strávit nic neděláním a zároveň se cítit dobře. Jakmile nic nedělám, tak se necítím dobře a přicházejí až depresivní stavy. Mám pocit, že nedělám dostatek, že se flákám, že mohu dělat více a více a mám pocit, že nikdy toho nebude dost, nikdy nebudu spokojená a to mě přivádí k nekonečnému běhu za štěstím, které nikdy nedokážu chytit. Jak se mám tedy zastavit? Potřebovala bych s tím prosím pomoct, nebo mě to dožene do stavů, kterých se chci vyvarovat.
Ráda bych prosím slyšela jakýkoliv názor. I kritiku, pokud bude ovšem objektivní a nepůjde jen o hloupé odsouzení.
Je to tak odjakživa nebo to začalo v určitou dobu?
V prvním případě jde o vrozenou povahu lpějící na vnějších činnostech, v pracovním prostředí zvanou workoholismus. Člověk sice vytvoří mnoho více či méně užitečných věcí, ale "štěstí" zůstává omezeno na činnost. V případě jejího znemožnění, např. nemocí či úrazem, takový člověk dost trpí. Tělo se samozřejmě dřív opotřebuje. Lze to do jisté míry omezit vhodnou stravou, duševní hygienou apod.
Nemohu přispět do ankety a tak sděluji - je to normální, jste tak nastavená a obyčejně jsou to lidé ve znamení Panny.
Já to mám také tak. Dokáži si odpočinout přes den 20 minut s knížkou, v leže s nohama nahoře, uleví se mi. Nedokáži si pustit film a na klín si nevzít jakoukoliv práci, zvládnu film i pracovat. Co opravdu chci vidět, tak to zládnu u vaření.
Ráno v 7.00 hod. po labužnické snídani mám jasno co udělám a v jakém pořadí , denně jsem několik hodin mimo domov. Ve 23.00 hodin odcházím spokojena do koupelny a spát.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.