Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak se právně zbavit rodiny?

Od: teryana* odpovědí: 26 změna:
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda má někdo podobný problém jako ja.temer celý život čelim urazkam, verbalnimu napadani, teatralnim vystupum (nekolikahodinovym), obtěžování,chorpbnemu vycitani, psychickemu vydírání pomluvam-vede se na mě v rodině jakýsi lynč...jiz několikrát jsem se pokoušela zpretrhat vazby bohužel to pokračuje, rodina si mě dohledava a posílá za mnou svoje známe a rodinu. Nikdy nedošlo k žádnému fyzickému napadení.
Nějaké nahrávky pomluv bych měla ale co to další obtězovani...
Jsou to psychopati nechci mít s nimi nic společného.
Prosím o radu. Ochrana osobnosti?

26 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

minsk
hodnocení

2x

píšete ,,Žádám právní radu,,.

Tak tu tady asi nenajdete. Právník tady neúřaduje. Jejich služby jsou placené.

Ale tady byste se mohla poradit - úvodní konzultace je zdarma. Jestli vůbec na to, co požadujete, existuje nějaký paragraf.

brno-advokatnikancelar.cz/...

Jinak, rady jste dostala, ale nejste s nimi spokojena.

Také považuji za dobrou radu odstěhovat se jinam, do jiného města, všude nemají jistě známé a příbuzné - změnit adresu a nikomu ji nesdělovat. Telefonní číslo též změnit a v kontaktu s rodinou používat jako skryté.

--------------------

Jestli jste dospělá osoba, máte svůj příjem a rodina Vás šikanuje, necítíte se v ní dobře, nejlepší je opravdu najít v sobě odvahu a odejít od ní. Protože je nezměníte a jejich přístup k Vám také ne.

Každopádně máte ještě jiné možnosti, určitě bych to zkusila jako první, před odstěhováním, třeba

pracovat na sobě, dojít za psychologem a probrat s ním svůj problém.

mai
hodnocení

2x
Napadají i jine členy rodiny, nebo jenom vás? Vy jste jim něco provedla, nebo něco nevrátila? Že by si vás vyhledali i na opačné straně republiky. Trvá to celý život a dosud jste se neobratila na právníka?

jd
hodnocení

2x

Tohle se děje s největší pravděpodobností na základě toho, že jste je okradla (při dědictví či rozluce), anebo něco jiného jim způsobila... holt karma je zdarma.

Každopádně pokud chcete právní radu, jak se s nimi nevyrovnat a zbavit se jich, tak předložte, jaké konkrétní máte důkazy na to obtěžování a pomluvy? Ne vaše domnělé dojmy, ale důkazy, např. výpověď sousedky o tom, jak ji vykládali tu a onu prokazatelnou lež aj.

jestliže totiž o vás šíří alespoň přibližnou pravdu, v zaměstnání i u sousedů, tak s tím neuděláte zhola nic! Na to totiž mají právo a mohou to klidně vydat tiskem :) A aby si vás dohledávali a šířili o vás nepravdu, tak k tomu nevidím žádný rozumný důvod - zapomněla jste sdělit jejich motivaci. Proč by to proboha dělali, kdybyste neměli NEVYŘÍZENÉ ÚČTY?

moje rada: vyřiďte si s nimi účty, a budete v klidu. Jako abych vám věřila, že jste nic neudělala, a oni po vás jdou a posílají své známe (to jsou romové? Ty maji vsude zname) tak to si dost dobre neumim predstavit, vzdy v tom byly nevyrizene ucty

doplněno 13.07.22 09:58:

Pisete: teatralnim vystupum (nekolikahodinovym), obtěžování,chorpbnemu vycitani, psychickemu vydírání - nechápu, proč s nimi tedy NEKOLIK HODIN JEDNATE? oni vám snad nevlezou do bytu oknem, anebo vy prodáváte v Lidlu za kasou a oni vás tam atakují? Tak to by byl ten nejmenší problém ne?

anebo jak přesně vás psychicky vydírají? Jako sorry, pokud to neupřesní teď, tak rada neexistuje... na 80% v tom vidím, že jste nám neřekla všechno, co jim dlužíte. Minimálně oni mají asi ten pocit, zabila jste jim dítě nebo co? Pokud to nechcete říct tady, tak proč tady chcete radu?

id
hodnocení

1x

Odstěhovat se na druhý konec republiky. Až vás vypátrají, často za vámi nebudou cestovat 300km..

teryana*
hodnocení

Moje celá rodina nežije v jedno meste- miste.
Hledám něco efektivního a účinného/radikálního, abych se už nikdy nemusela ohlížet za záda co kdy kde o me šíří, a dohledávání me. Jsou to velmi podlezave osoby.Útěk není řešení. Musela bych se odstěhovat do Austrálie.
Hledám řadu od někoho kdo má osobní zkušenost s něčím takovým.
Mimo jiné ty pomluvy jsou velmi hrubého charakteru s úmyslem me poškodit.
id

Hledám řadu od někoho kdo má osobní zkušenost s něčím takovým.

Jsem zde již řadu let, ale s takovou rodinu co popisujete jsem se zde nesetkala. Asi budete muset pro radu jinam, nejlépe k placenému právníkovi. Pochybuji, že vám pomůže, zdejší rady vám nejsou vhod.

hodnocení

0x
Odstěhovat se
Změnit si méno
Změnit telefon
Kompletně je zablokovat na sociálnich sítích a mejlu i telefonu
teryana*
hodnocení

Tohle nepomůže.
Nebudu si kvůli někomu měnit meno potřebuji je odstrihnout oficiálně a legálně.
Nebydlím s nima vy asi nerozumíte příspěvků.
Ale to nepude to byste musela k soudu pravnik by musel sepsat nakou žalobu aby se k vam rodina nemohla přiblížit a na to by se museli předložit hodně padný dúvody
Zajděte za právníkem a on vam poví zda je vúbec neco takovýho možný
smode2
Představujete si to jak Hurvajs válku. Jako kdyby měla zloděje přesvědčit cedule "zákaz kradení" :-D platí tu jediné a to právo silnějšího. Aneb když Vám budou dělat problémy, Vy jim budete dělat vždy 10x větší. Po čase je to přestane bavit. Jestli na tohle nemáte, bylo by dobré si začít zvykat.
liska5

To je divné. Nemáte i Vy sama nějaké psychické problémy? Jako pocit pronásledování, který zveličujete? Jestli ne, tak asi už jen trestní oznámení. Pak si shromažďovat důkazy, SMSky, videa, písemné

Váš dotaz je tak nekonkrétní, že nelze přesně poradit. Někdo by si najal kámoše, aby to vyřídil ručně a stručně.

teryana*
hodnocení

Evidentně jste si dobře nečetla příspěvek; nereagujte pokud nevíte.
teryana*
hodnocení

Pokud nechápete, neradte. Hledám někoho kdo má osobní zkušenost. Jedná se o obtěžování nikoli pronásledování.
Žádám o právní řadu. Policie není kompetentní toto řešit pokud nedojde k násilí.pokud neumíte číst nereagujte.
Určitě jste se s ničím obdobným nesetkali.
Radit tady někomu páchat násilnou trestnou činnost asi úplně nebude řešení, zdatnemu manipulátorovi toto jenom prihraje do karet.
liska5

Nevyskakujte na mne. Ptáte se, a každý tu o tom nějak /ve svém volném čase/ přemýšlí a nějak na věc reaguje. I s takovou reakcí musíte počítat. Někdy to tak bývá, že si oběť o reakci něčím říká. Nebo je manipulátor psychiatrický pacient a sbírám důkazy pro policii, protože urážka, vydírání, verbální napadání i pomluva, jsou žalovatelné. Zkuste přes linku bezpečí získat námět či kontakty.

rajskyprotlak

Nevyskakujte tady na lišku, že neumí číst. To umí, a velmi dobře. Ostatně to nejednou na této poradně prokázala. Problém je jednoznačně na vaší straně, vy totiž neumíte psát tak, aby bylo jasné, co vlastně chcete poradit. "Právně se zbavit rodiny" je něco zcela jiného, než se zbavit "...celý život čelim urazkam, verbalnimu napadani, teatralnim vystupum (nekolikahodinovym), obtěžování,chorpbnemu vycitani, psychickemu vydírání pomluvam-vede se na mě..." To, že se chcete zbavit rodiny právně, ještě totiž neznamená, že vás nebudou obtěžovat. Znepříjemňovat život vám může kdokoliv, i bez "právní" vazby k vám.

Protlak to píše dobře.. Právně odstřihnout se od nich vám nepomůže od toho co popisujete.Zeptám se jinak.. Máte vůči nim nějaké závazky? Je někdo z té rodiny,kdo se chová normálně a budete ho chtít vídat dál? Můžete si dovolit to odstěhování na druhý konec republiky? Nemyslím finančně,ale jestli by tu nezůstal někdo nebo něco, kvůli komu nebo čemu nemůžete odcestovat?Jste na někom z nich existenčně závislá nebo někdo z nich na vás?
jd

@doutnak na to ti evidentne neodpovi viz muj prispevek ;-D Proc asi myslis, ze nekdo, vice lidi, venuje energii tomu, aby nekomu zneprijemnil zivot? Urcite ne z pleziru ;-D

mamlascz
hodnocení

0x
Mám stejný problém. Je tu ale háček. Nemohu se odstěhovat jelikož jsem mladý. Nikdo v rodině mě nemá rád včetně otce, matky a bratra. Můžete mi poradit?

Zavolej na linku bezpečí, a zděl jim co máš na srdci

linkabezpeci.cz/...

Nebo můžeš použít Chat

linkabezpeci.cz/...

hodnocení

0x

Odstěhujte se do pronájmu na druhém konci republiky, trvalý pobyt si nahlašte na nějaké adrese, kde je více subjektů a na nic nereagujte. V čem je potíž?

jd

V tom, ze to udelat neni ochotna jak uz tu napsala

nepravnik
hodnocení

0x

Mě napadá jediná cesta (nebo dvě) a to podat žalobu za pomluvu. Pomluva je trestný čin a pokud máte nezpochybnitelné důkazy můžete je použít. Jenomže nemůžete použít nelegálně pořízené nahrávky, kde dotyční nesouhlasili s nahráváním. Pokud jste si je pozvala do bytu, byl to váš souhlas a měla jste si nejprve získat souhlas s nahráváním. Zcela chápu situaci, kdy si někdo v rodině vymyslí nějakou lež a začnou vás očerňovat, například že jste něco ukradla apod. Zažili jsme něco podobného, takže ti kdo se nažrali měli nejvíce a my co jsme nedostali skoro nic jsme byli pomlouváni a ostouzeni, že jsme prý dostali bokem nějaké peníze. Takže takové pomluvy chápu, protože vím jaké jsou někteří lidi pomluvačné bestie a co si vše dokážou navymýšlet. Jenže žaloba za pomluvu nebude jednoduchá, protože ji nejspíš neprokážete. Museli by svědčit sami proti sobě. Jestli vás pomlouvají a lžou o vás mezi sebou, ví to jen oni a nikdo jiný. Nemáte tedy legální důkaz.

Druhá možnost poradit se s právníkem ohledně toho obtěžování, vyžadovat od soudu zákaz styku, ale to by šlo až by bylo prokázáno, že vás nějakým způsobem pronásledují. Doporučil bych jakýkoliv styk s nima hned od začátku nahrávat, klidně i na video s tím, že vše nahráváte a pokud nedají souhlas tak ať prostě odejdou. Případně volat policii pokud se vtírají do soukromí. Jinak telefonní čísla přece jdou blokovat a emaily, na to se dá nastavit filtr, který to hodí do koše. Doporučuji tedy nekomunikovat a odmítat jakýkoliv styk. Pokud to nepomůže, pak nahrávat a nakonec jednat s právníkem o možnosti podání žaloby.

@nepravnik - Jenomže nemůžete použít nelegálně pořízené nahrávky, kde dotyční nesouhlasili s nahráváním.
Jistěže může:

OZ § 88

(1) Svolení není třeba, pokud se podobizna nebo zvukový či obrazový záznam pořídí nebo použijí k výkonu nebo ochraně jiných práv nebo právem chráněných zájmů jiných osob.

jd

Litanii jsem necetl, ale nemuze prece ucinne brojit proti pomluvam, ktere se zakladaji na PRAVDE, to je celej ten problem! Nebo si myslite, ze nekdo, vice lidi, bude atakovat osobu jen tak? Proooc? :)

Proste s objektivni pravdou Potrefena nic neudela, nez ze zmizi ze sveta... Rika se tomu chodit kanalama. Ale to zase ochotna neni a mluvit na ferovku tady taky ne. Mysli si, ze jsme debilni, ze uverime tomu, ze nekdo, vice lidi, bude atakovat osobu jen tak a roky... Nepravdepodobne... Ty osoby neco cekaji, omluvu, vyrovnani...

@jedubabicka vy jste koukam dobry pravnik, vyznate se, to je samostudium nebo jste byla pravnikem?

nepravnik

jd:

No já právě toto zažil, ale nebylo to proti jedné osobě, bylo to proti celé rodině tedy resp. proti dvěma osobám, které dědily. Rodina je celkem početná, ale myslím, že ti kdo se zbláznili byli to dvě rodiny a nakonec dokázali asi nějak ovlivnit i třetí rodinu, která bydlí daleko od nás asi 400 km. Ale byly to všechno jen lži. Takže bych nenazýval pomluvy pravdou. Může se sice jednat o takovou situaci, kdy něco udělala, ale taky nemusí. Prostě jen na základě pomluv a nedorozumění se všichni otočí a protože tam nefunguje normální komunikace nebo se nestýkají osobně a dostatečně často, aby se to dalo včas vysvětlit, tak to prostě nejde. Prostě jak říkám, lidi jsou schopni uvěřit kdejaké lži a podvodu, záleží jen na tom kdo se komu zdá důvěryhodný - jak vystupuje, jestli je oblíbený apod. Uvedu tedy příklad společensky akceptované "pravdy", která vlastně není pravdou, jen tím co si přeje jedna dominantní skupina: všichni jsme to zažili 2020-jaro 2022. Dva roky lží a manipulací od politiků, z TV, mediální masáž, víte přece že to tak funguje. Když někomu budete něco dostatečně dlouho opakovat, uvěří tomu a přestane se zajímat o to co si myslí nebo co chce či co tvrdí ta druhá strana. Takže třeba nikoho nezajímalo, že lidi mají imunitu, přesto se museli nechávat testovat, ačkoliv ty testy byly k ničemu a byli finančně likvidační pro mnoho lidí. A kdo by chtěl vzdorovat a udělat si nepřátele? Takže někdo se přidá k někomu jen aby si ho nepoštval proti sobě a měl klid a stejně to funguje i při hromadných pomluvách. Však ta nenávist a lež z TV jen sršela a "všichni" ty pomluvy a aparteid brali jako pravdu.

jd

Pokud ty pomluvy se ...

- nezakládají na pravdě, tak se bránit lze právní cestou celkem efektivně, i když levné ani jednoduché to nebude. To je asi případ,, který popisujete. Takovouto situaci jsem neuvažoval, protože tazatelka píše o dlouhodobém problému, který řešila i s policií... nepředpokládám, že by se za ty roky nedobrala k podstatě řešení

- zakládají na pravdě, platí co jsem uvedl dříve. Neuděláš s tím nic, než se usmířit a vyrovnat, případně se ztratit. Tuto situaci jsem předpokládal, že platí pro tazatelku. I S ohledem na to, že mi to ne rozporovala,...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]