Nejste přihlášen/a.
Již dřív jsem o tom něco zaslechla, ale včera jsem to na internetu opravdu četla, že prezident navrhuje plošně zdanit důchody. Tak jsem si představila, jak budu žít, jsem sama, důchod mám po 45 letech fyzické a duševní práce 13 000 Kč / s dětmi jsem doma byla jen krátkou dobu /. Mám zdravotní problémy, abych si někde přivydělala. Pokud jsou v domácnosti 2, mají důchod skoro 30 000,-, tak tu daň by zvládli, ale když máte důchod nízký, zaplatíte náklady na bydlení, tak co vám zbyde? Děti na tom nebudou o mnoho lépe. Včera jsem mluvila se známou, je u Zelené energie, nastavili jí zálohu na plyn 7 000,-. Je taky sama, muž se s ní kdysi rozvedl , tak je z toho dost zničená. A to je jen jedna z mnoha. Snad to nebude, pro žádné příspěvky chodit nechci.
Je to součást toho všeho. Zasít v lidech strach, obavy o život, vystresovat je. Zničit jim imunitu, nahnat do lékáren pro prášky, nebo k lékařům do ordinací, uvěznit je doma, klepat se o život. Dělat divné věci. Páchat sebevraždy.
Nedejte se.
Podívejte se, prezident Zeman byl zastáncem našich vojáků v Afghánistánu, propaguje očkování, vyslovil se pro danění důchodů. Kdoví, co řekne dále. Je to z jeho hlavy, nebo je něčím - někým ovlivněn? Je nemocen?
Držte se, vzhledem, jak je mašinérie rozjetá, dlouho se to neudrží, lidí, kteří nesouhlasí, bude přibývat. A budou přibývat demonstrace a budou sílit. Nelze lidi tlačit ke zdi. Pak už nebude kam ustoupit.
Pokud máte možnost, sledujte Raptor-TV.CZ, Chcípl PES, TV Šalingrad, stránky FB apod.. .
Dodá Vám to trošku klidu, že je lidí více, kteří bojují za normální život, bez restrikcí a omezování.
Až budu mít důchod vysoký jako v němcích, tak klidně. Ale naši minimální dávku na přežití?
Muži - Západní Německo 1.875 eur (cca 47.720 Kč) - průměrný!
A to mnohé zboží tam mají kvalitnější, lepší a levnější, však kdo tam jezdíte za hranice na nákupy víte, jinak byste tam nejezdili.
Tady je článek z 19.2.2022 k návrhu zdanění důchodů od M. Zemana. Min. fin. Stanjura nesouhlasí.
Minsk
Ono to zdanění duchodu (příjmu) nevýchází z naší daňové koncepce zdaňovat spotřebu . Když zdanujete spotřebu , tak daníte chudé , protože ti většinu příjmu utratí . Naopak když zdanujete korporace , majetky , příjmy , tak daníte více bohaté . Tudíž teď se bude spíše podporovat soukromé duchodové pojištění a to zdanění by pak nevyhovovalo bohatým , co většinu neutratí , ale investují (tam zdanění není) . Paradoxně tím , že my zdanujeme spotřebu tak tlumíme ekonomiku a jsem spíše závislí na expotu - výrobní kolonie.
Ale hodně mladých do bytu nechce ! Oni chtějí dům s pokud možno velkou zahradou, terasou, bazénem, nejméně 2 auty bez záhonů, protože musí pracovat, aby vydělali na hypotéku, tak už jim nezbývá čas na obdělávání zahrady. Neříkám, že všichni mladí jsou takoví,ale hodně takových je.Podívejte se na okraje měst a vesnic, co je na orné půdě postavených nových domů. Ale to je zase na další debatu. Já osobně mám svůj byt 2 + kk, žiju sama a neumím si představit, že bych s někým cizím měla sdílet záchod 0,80 cm2 a koupelnu 1,20 x 1,50 cm, ložnici atd. Proto jsem celý život nepracovalai 14 hod. denně, abych pak musela s někým bydlet, zvlášť když u mne občas mám malá vnoučata. Mladí , pokud sdílejí byt, mají možnost šetřit, vzít si půjčku a zařídit si svoje vlastní bydlení. Ale důchodci se museli o svoje bydlení postarat během života , pracovali třeba 45 let a teď, kvůli tomu, že se zdražuje všechno, mají živořit? Až budete mít za sebou 45 let těžké práce, docela bych vás ráda viděla, jak se stěhujete třeba na ubytovnu nebo do nějaké vyloučené lokality, kde je život levnější. Ale třeba vám křivdím, to bych nerada a tak se omlouvám.
Důchod mám těsně pod průměrem, nejdřív všechno poplatím a se zbytkem se opravdu snažím vyjít. Ještě že mám něco ušetřené,kdyby bylo úplně nejhůř, tak mám kam sáhnout. Před důchodem jsem se snažila co nejvíc se na něj připravit, ale stejně občas něco vypadne. Teď mám problém se zuby, když mi lékařka řekla částku, tak jsem kolik nocí nemohla usnout, nakonec jsem se rozhodla, že si je dělat nenechám, vidět to není a co kdyby se mi rozbil kotel nebo něco jiného? To bych za chvíli neměla ani tu nízkou rezervu. Celý život jsem byla zvyklá opravdu šetřit, tak v tom pokračuji. K moři ale nepojedu, to mi je líto peněz. Ono je něco jiného ,když jsou v domácnosti 2 a jeden si ještě třeba něco přivydělá, tak potom dají dohromady třeba 30 tis a víc, ale jeden to má náročné. To je ale můj problém, s kterým se vypořádávám.
To jste na tom ještě dobře, já mám 13 000. Platila jsem poctivě všechno, o nic stát neošidila,a to, když slyším známé, tak nejsem sama.
Ale kuš, nedá se vyžít ... Lidé pracující za minimální mzdu mají 14 418,- Kč a to musí denně pracovat a také vyžijí. Musí své výdaje přizpůsobit svým příjmům, včetně bydlení. U důchodce není problém se přestěhovat do levnějších lokalit, kde náklady na bydlení nejsou příliš vysoké, u pracujícícho je to větší problém.
U důchodců není problém se přestěhovat?To myslíte vážmě? A kam?Aby opustili byt ve kterém bydlí 50 let?Kam na to chodíte?!
pro id : Ale já taky chodila do práce a začínala jsem na 800,- Kč ! Před odchodem do důchodu jsem měla někdy i 9 000,- Kč ! Dnes mladí by vám řekli, ať si najdete líp placenou práci a neděláte za 14 000,-, oni by za to ani nevstali z postele ! A levnější ubytování? Snad pod mostem nebo ubytovna, tam byste šla? Jo, a ti pracující třeba nejsou v domácnosti sami.
No a co, že na jednom místě bydlíte 50 let? To je nějaká omluva? Když na to nemám, nemohu tam bydlet. A navíc dnes si můžete jít pro sociální dávky na bydlení. Proto nehledáte žádné řešení a jen brbláte.
Pracující za minimální mzdu má daleko větší náklady na živobytí než důchodce. A´t už o větší spotřebě oděvů a bot, dojíždění do práce, stravování mimo domov, což je dražší. A vy si tady stěžujete, že za ty samé peníze není možné vyžít, proti pracujícímu se máte královsky, uf. Je to jen vaše rozhodnutí kde a jak budete žít.
Však těch 15 000 je jen jedna z řady sociálních dávek - má pokrýt "nějaké" bydlení a "nejakou" stravu. To, že bude pravděpodobně odcházet do důchodu každý ví cca 40 let. Jestli ani tato doba některým nestačí na to, aby se na důchod připravili, tak to je smutné. A pokud navíc někdo kvíká, že má malý důchod, tak jedině proto, že málo příspíval na důchod svým předkům, což je ještě smutnější. Staré české přísloví říká "Jak si kdo ustele, tak si lehne", a v tomto případě sedí jako p****l na hrnec..
Já jen pro úplnost dodám, že pokud máte nadprůměrně vysoký důchod (pokud se nepletu, tak když roční úhrn důchodu přesáhne 36x násobek minimální mzdy), tak jste povini podávat daňové přiznání . Ale je pravda, že průměrného důchodce se to netýká, jen těch, kdo celý život pobíraly velmi vysoký plat, ale i tak je to bizarní ... když si představím, že berete takový důchod (který vyplácí stát) a vy k tomu musíte řešit zbytečnou buzeraci v podobě daňového přiznání a daně a to ve věku, kdy od takových věcí mají mít lidi pokoj ... nechápu
Já bych ten půst až tak nezatracovala.
Člověk k tomu musí ale dojít sám.
Nikdy nebyla potrava tak lehce dostupná, jako v posledních desetiletí. A tak plné vozíky svádějí k přejídání tímto a tímto, jídlem bez valné hodnoty, mnohé je mrtvé již systémem zpracování a výroby.
Zelenina a ovoce neobsahuje tolik minerálních látek, jako před 50 lety - vyčerpaná půda, hydroponie. Tudíž organismus vlastně hladoví, proto máme nějaké chutě, na něco. Je to nedostatek živin z kvalitních, čerstvých potravin. Ty najdete na zahradě, v přírodě, lese. Existují lidé, kteří využívají alternativní zdroje potravin a doplňků - třeba jedlé plevele, které jsou nabité přírodními látkami. Tudíž, proč do sebe cpát chemii z lékárny?
Neposmívala bych se a nezlehčovala.
Možná jsme geneticky opravdu nastavení na období hladu a čištění organismu.
Jenom jsme na to zapomněli.
I křesťané se postí před velikonocemi, muslimové v době Ramadánu.
Samozřejmě, je to na dlouhé povídání - vysloveně hladovkou se spouští opravný mechanismus v buňkách.
Nezatracujme všechno, o čem mnoho nevíme.
A to bydlení? Nájmy se zvedají všude, i v okrajových městečkách už bývá podnájem spíše okolo 12 000 Kč.
Na bydlení nedosáhnou jak mladí, tak senioři.
Ono je opravdu dobrý nápad sestěhovat se, pokud to propozice bytu dovoluje, lidé se znají a sednou si.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.