Nejste přihlášen/a.
Mám už odpracováno 30 let - většina ve směnném provozu, takže rozhodně nejsem žádný "pobírač".
Ale bydlím ve vlastním, dluhy nula, závazky nula. Naspořeny dva roční platy. Minimální vlastní spotřeba. Firma ruší moje pracovní místo, nabízí jiné prac. zařazení nebo odstupné (parádní odstupné!)
Jde mi hlavně o to -pokud je zde někdo s takovou zkušeností- jestli po nějaké době "vegetu" člověku ta práce a určitá pravidelnost nezačne chybět nebo tak.
Co člověka čeká "v džungli" volného času?
Předpokládám že máte kolem 50ti let věku jako já? Jsme na tom podobně, pouze já si "užívám" ted půl roku doma s celkem 4 měsíčním odstupným a naspořenýma milionama na státních protiinflačních dluhopisech. Pracoval jsem manuálně i hlavou nutně ve státem vyhrazené tech. pofesi i roky na 12hod směny mj. Popravdě se doma užírám už, přes léto, podzim to šlo, práce neustále v garáži, na zahradě apod., ale v zimě to stojí za prd a ještě lidi závidí, že jsem doma a "určitě pobírám nějaké soc dávky" že. Hledám si v regionu vhodnou práci, ne na směny, a je to celkem problém, pokud nechci jít "pod svoji cenu", opravdu si většina firem myslí, že jim někdo ze zkouškami bude odborně provádět práce za cca 30 000 brutto...
Mě běží max podpora přes 20 000Kč, ostatně jsem si ji za ty roky předplatil. Ale deptá mě vysoká inflace, opruz schůzky na ÚP a bídná nabídka práce a vůbec jednání některých firem se zájemci o práci. Ty plky co vedou v masmédiích jak nemůžou sehnat lidi na práci, jsou bludy, některé firmy totiž nechtějí hlavně platit a dále otevřeně porušují ZP, tím že nabízejí menší příplatky než min. dané ZP, hnus.
pracovat
Opruz schůzky? Já tam byl asi 2 měsíce a 2x-poprvě přiregistraci a podruhé po cca měsíci.Ale taky znám co chodili i jednou týdněa VŽDY taky dostali doručenky, Já jen předložil kde všude jsem se za prací byl, tak mne už nikam nehonila.
Ano, posílám na Úp mail s seznamy firem co jsem oslovil, reagoval na jejich poptávku. Ale celkem nemám vůbec dobrý pocit chodit na Úp, člověk si připadá jakože se mu nechce pracovat. Ostatně v tomto duchu je nastavená doslova propaganda zaměstnavatelů, kteří řvou v masmédiích, kdo je na Úp, je nepoužitelný, jinak by pracoval. Samozřejmě "zapomenou" zmínit, kolik platí, tedy když už to zmíní, tak platy záměrně nafukují o nenárokové složky jako 13. platy a příplatky za směnost a dokonce je značná část psychopatických firem co do mezd zahrnou i diety, typicky u šoférů TIR či řemeslníků.
pracovat
Když firma padla a dostali jsem k poslednímu srpnu výpovědi-tak jsem se registroval na ÚP (abych nemusel platit ZP) a udělal si dovolenou a vyčerpal část (u nás to byla almužna)podpory-v průběhu jsem pak udělal všechny resty co jsem - měl naslibované melouchy,ale nebyl na to pořádně čas.Když byl stůl čistý-začal jsem hledat práci-trvalo to cca 7 dnů.
Jinak pro mne by bylo ideál (pokud nová nabídka není lepší než ta končící!)registrovat na ÚP udělt si kratší dovolenou a přitom hledat práci -odstupné co nejméně čerpat!
Byl bych pro pracovat. Osobně jsem rozhodnut pracovat až do smrti (a to nejen z důvodu že až já půjdu do důchodu tak žádné důchody dávno nebudou). Mnohokrát jsem viděl lidi co pracovali do 70, 75 a více. Byla radost na ně pohledět. Pak se jednoho dne rozhodli že už s tím praští a za další půlrok zestárli jak o 10 let. Hrůza. Jakmile člověk přestane, je jednou nohou v hrobě.
Nevydržíte dlouho bez práce.V důchodu jem pracovala ještě dva roky. Pak mne na šest let zaměstnávala péče o maminku. Nakonec jsem v 66 letech spatřila inzerát a nastoupila na dohodu na zcela odlišnou práci, která mi do té doby byla koníčkem. O peníze mi ani tak našlo. Prostě mne to bavilo a baví, i když sil postupně ubývá. Teď po šesti letech tam chodím už jen 2x týdně na speciální práce, nebo udělit rady, ale hodně kvůli tomu prostředí a dobrým lidem. Ono je taky dobré tam dojít nebo dojet na kole. Člověk se musí nějak pravidelně hýbat.
nepracovat
Dík za odpovědi. Ta poslední (od asd1)asi pomohla nejvíc - nezašít se zcela doma, ale najít cosi jako "částečný úvazek" - to by mě i vyhovovalo. Prostě ten 40 hodinový pracovní týden už je na mě zbytečně moc, ale půlku bych ještě dával a vyhnul bych se problematickému ÚP.
Tak Úp pro dlouhodobě pracující není vyloženě problematický, nebudou tě honit na směšně placená místa po měsíci, dvou ani třech, čtyřech, když uvidí snahu, že oslovuješ poptávky firem po pozicích a nehádáš se s nima. (Myslet si můžeš svoje o nabídkách Úp co do výše směšných platů) Asi není úplně špatné vybrat si na podporách alespon část prostředků, které si státu na "podporu zaměstnanosti" zaplatil z každé výplaty sociálním pojištění a nečetných daních. Já chtěl taky hned někde nastoupit s plynulým navázáním prac. poměru, ale šmejdi nabízeli takové mzdové podmínky nebo byla firma 40km daleko, tak jsem šel na Úp za max podporu co vůbec můžou vyplatit a ještě si kutím doma a vydělávám na tom další love.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.