Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, mám trochu netradiční dotaz.
Je zde někdo schopný mi říct, zda mají velké vysílače nějakou ochranu ozbr. složkami státu? Proti například sabotáži či teroristickému útoku?
Děkuji
Řekl bych, že nemají - možná jen nějaký sekuriťáky. Navíc - ty největší vysílače dnes definitivně vypnuli
Ale koneckonců - oni ti sekuriťáci dnes hlídají i tak elitní vojenské objekty jako je čáslavské letiště... Armáda na to asi nemá lidi...
Děkuji za odpověď. Nikde v článku jsem nenašel zmínku o tom, že by "největší vysílače dnes definitivně vypnuly".
K těm securiťákům, podle mě to nebudou ti samí, které potkáváme v krámech (nejspíš záleží místo od místa). Ale chápu, kam tím mířite.
To je zajímavá otázka. Odpovím obecně. Lidem se nedá "vidět do hlavy" a proto těžko soudit, k čemu by to komu bylo. K čemu komu je, když vyhodí do vzduchu letiště, kul. památku, xx lidí na nějaké události? Opět se dá jen hádat. Ale určitá (důležitá) místa jsou nějakým způsobem chráněná, tak jako třeba velké akce.
Proč by tam ta ochrana měla být? Jen bl.ec by na to nějak útočil. Představte si, že byste zorganizoval v roce 14 špičkovou akci, útok na muničák. Akce by vyšla na 100 procent a co? A nic! Šest let vyšetřování by se tvrdilo, že náhoda, nehoda, pochybení. Až po šesti letech by se naznačilo, že to byl možná útok... No, jako teroristu, neznechutilo by Vás to?
Jak můžou hlídat nějaké vysílače, když máme pár desítek tisíc furtáků?
Nehlídané např. proti raketovému útoku jsou i atomové elektrárny, které by mohly vyřadit ovládání reaktoru a trvalý výpadek elektřiny do ovládání reaktoru, následuje scénář Fukušima.
Ještě "lepší" výsledek by mělo odpálení páteřních rozvoden s trafy VVN 400/220kV, totální trvalý blackout pro většinu území Protektorátu Eu česko.
V tomto smyslu bylo nejdokonaleším systémem rozvodu EE, systém prakticky ostrovní který tu panoval před 2.WW.
Neměl jsem na mysli vyloženě vojáky stojící na stráži se zbraněmi v rukou. Spíš mě napadla nějaká civilně vypadající stráž (security) schopná kdykoli zasáhnout.
Jde mi o fakta, doufal jsem, že zde bude nějaký "militarista",který by mohl potvrdit, nebo vyvrátit mou domněnku. Zatím vaříme z vody, i tak děkuji za odpovědi a přínosné informace.
PS: Možná nemáme adekvátní ochranu jad. elektráren proti raketám, nicméně v okruhu jedné z nich existuje útvar určený k její obraně a blízkého okolí. A jeden by taky mohl říct, že je zbytečná a dokud by tuto informaci nevěděl, ani by něco takového nepředpokládal.
Neexistuje aspon tady a ve většině států adekvátní obrana proti nějakému raketovému útoku na JE, zvláště z těsné blízkosti, ono by stačilo nákladní auto napěchované výbušninou a trefit budovu reaktoru nebo inženýrské sítě v nejslabším článku konstrukce. Právě proto jsou vně raktorových budov umístěné hlavice na napojení havarijního dočasného ! chlazení primárního okruhu raktoru nebo spíše rovnou reaktorové nádoby hadicemi. Řekne se japonci, mají vše technolgicky zvládnuté a vida Fukušima, miliony tun vody z primárního okruhu- rovnou z reaktoru a jeho uran tyčí nakonec z podzemních nádrží roky a roky musí pouštět přímo do moře...ani ti japonci nebyly schopni vyřešit trvalé havarijní chlazení reaktorů a dovést velké diesel generátory pro nápájení čerpadel chlazení a ovládání MaR reaktorů...a bum a bum a bum posléze
A ako by to chladili s tými dieselagregátmi,keď došlo ku zaplaveniu a následnomu skratu elektrických vodičov. Utesniť taký komplex elektrických rozvodov proti tlakovej vode je skoro nemožné.
Nu minimálně se o dopravu obrovských dieselagregátů pokusili, ale kvůli rozvrácené a zabarikádované síti silnic neměli šanci, proto probíhalo havarijní chlazení těmi "hasičskými" hadicemi napojenými právě vně objektu rekatorů na ty koncovky-vyvody trubkové. Vše dobře zdokumentované ve hraném dokumnetu o Fukušimě včetně toho hlavní inženýra nebo ředitele? co se obětoval radiaci a zemřel. Napojení čerpadel na dieselagregáty by už nybyl nepřekonatelný problém, kabely by případně daly provizorně nové. Však MaR reaktorů napájeli provozorně z autobaterií donešených z okolních aut.
Velké vysílače se hlídají samy, ono to elektromagnetické pole v blízkosti je takové že tě přejde chuť se tam poflakovat. No a budovy ty mají zabezpečení..
Článek byl o definitivním vypnutí 1 vysílače rádia. Uživatel promon z toho usoudil, že vypnuli zcela všechny (velké) vysílače v ČR a to včetně těch televizních.
V době ZVS počátkem 90. let jsme u spojařů obsluhovali velké vysílací mobilní stanoviště zabudované v V3S a ZIL včetně cca 10-15M teleskopických velkých výsuvných stožárových antén. Vysílací stanoviště byly opravdu velice propracované, složené z modulárních "kabic" velikosti tehdejších televizí a dále ústřednové části, kde šlo různé propojovat různé kanály vysílací frekvence jako na telefoní ústředně. Zaujalo tehdy to, že furtáci tvrdili, že masivní elektronika v těchto modulech vysílačů je testovaná na přežití elektromagnetického pulsu jaderného výbuchu. Nevím kdo testoval a jak obsluhy, ale...
Nebyla to náhodou RDM 6?
Na tom ZiLu jsem sloužil v letech 86-88 v Táboře, skutečně to byla poctivá, sovětská kovářská práce
Ja, ja, byla. + stejné nebo podobné ve V3S s příhradovými stožáry na antény také na "kliku" vytaženými do výšky a s kotvením po patrech, tady myslím byly provazy, místo lanek na ZIL duralových stožárech.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.