Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co je to za pověru?

Od: proc odpovědí: 18 změna:
Je docela teplo a vyprané prádlo by na čerstvém vzduchu dobře uschlo, ale na Nový rok prý nemá nic viset. Co znamená tahle pověra?

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

No já nevím, ale prát na Nový rok.. To se nemá dělat nic. Podle svojí maminky to tak celoživotně dodržuji a prádlo nevěším ani na štědrý den:)

hodnocení

2x

Nic. Je to pověra.

Kalendář se několikrát měnil a i dnes máme po zeměkouli několik Nových roků ..

hodnocení

2x

Na Nový rok nevěšte prádlo, nebo vám zemře někdo blízký

pb®
Jěžišmarjá já suším rok co rok a zatím zemřeli jen ti, co zemřít měli. Nemocní s rakovinou v terminálním stádiu. Žádné neočekávané úmrtí z plného zdraví, ale úmrtí, o kterých se měsíce dopředu vědělo, že nastane. I letos suším, počasí k tomu vybízí a sušička si aspoň odpočine.

Říká vám něco slovo "Pověra"?

google.com/...

hodnocení

2x

Na Štědrý den a na Nový rok prostě prádlo nevěším, jednak tyto pověry dodržuji a jednak v zimě házím vyprané prádlo do sušičky. Avšak o Vánocích se prádlem nezabývám, to jsou na programu zcela jiné činnosti.:)

hodnocení

1x

My dodržovali, že na Štědrý den nemělo viset prádlo, ale sousedi měli prádlo venku skoro každý rok a nic zvláštního se nedělo. Ono různých pověr je hodně, třeba že těhotná nemá chodit pod šňůrami, když přeběhne černá kočka, tak se vrátit - to by ti, co mají černou kočku doma třeba do práce by nedošli - a mnoho dalších. Ale to prádlo nikdy nevěším, i když nejsem nějak zvlášť pověrčivá.

hodnocení

1x

Ano, moje babička tchyně tuto pověru silně dodržovala. Na Štědrý den a na Nový rok nesmělo nikde žádné prádlo viset. Prý to znamená neštěstí do rodiny. Včera jsem si štrádila přes lesy a v jedné vesničce jako od Lady měli takové zastřešené zápraží. Pod ním viselo hodně prádla, ubrusy, prostěradla, i drobnější kusy. Tak jsem si řekla: Teda lidi, vy v tomto roce ale budete mít smůlu. A šla jsem dál. Vím, že je to pověra, nějaké pověšené prostěradlo přece štěstí a neštěstí v rodině neovlivní. Ale z úcty k babičce to dodržuji také. Myslím si, že původ to má v něčem jiném. Dříve hospodyně po praní natahaly šňůry křížem krážem přes dvůr, podepřely dlouhými tyčemi a věšely. Nevypadalo to nijak pěkně. Proto si myslím, že vznikla tato pověra, aby ve sváteční dny byl na domek i jeho okolí pěkný pohled bez pleskajících lajntuchů.

Podobné je to třeba s pověrami:

1/ o trhání modrých zvonků na lukách, že umře maminka. Nikdy jsem je netrhala a stejně umřela.

2/ o tom ulétnutí štěstí na Nový rok. Proto jsem včera dělala svíčkovou, kráva peří nemá a neuletí.

3/ o rybí šupině pod talířem při štědrovečerní večeři. Dávala jsem ji tam, ale k penězům mi nikdy nepomohla. Potvůrka! :-D Jaga.

proc
hodnocení

No tak dnes už v každém případě vyperu, zvedá se mlha a bude svítit slunko, koukám sousedi už věší :)

Klidně věšte, dnes opravdu není ani Štědrý den, ani Nový rok.*smich* Tady byla hrozná mlha, ale již se vyjasňuje.:)

liska5
hodnocení

0x

To je asi, jako když se nejí některý den/?/ drůbež, aby nám neuletělo štěstí.

Který, nevíte? Není to dneska?

Ano, na Nový rok nemá být na stole drůbež.

Na Nový rok nemá být na stole opeřenec, aby štěstí neuletělo. Ryba, aby štěstí neuplavalo a všechno, co má kožich, aby neuteklo. Když tak přemýšlím, vypadá to na hodně dietní odlehčovací jídlo po svátcích. :-D

Ano, dieta, nejlépe čočka kvůli penězům, ale měli jsme řízek.:-D

A proč ne.. Dnešní vepři jsou holí. A nesmí se jíst jen chlupaté :)

idanova*
hodnocení

0x

Zdravím vás všechny v novém roce. Od staré babičky to znám tak, jako že na Nový rok nesmí viset prádlo, protože: "Jak na Nový rok, tak po celý rok" = hospodyňka si nikdy neodpočine, onemocní a umře = udře se. (Tak si na to udření celý život dávám pozor*smich*). Proto se má na Nový rok rodina pospolu veselit. Ale od staré babičky taky vím, že od štědrovečerní večeře nesmí nikdo odejít od stolu dřív, než všichni dojedí => kdo předčasně odejde, zaviní, že v příštím roce už tam někdo z osazenstva sedět nebude => nějaké neštěstí - smrt. Ale to s tou drůbeží na Nový rok jsem neznala. Děkuju. Ida

Můžu historku? Jak došlo málem k tragedii, jen proto, že se nesmí vstát od štědrovečerní večeře. *alene* Předloni jsem byla u mladší dcery. Při večeři mi neustále zvonil telefon v kabelce v předsíni. Neodbytně a vytrvale. Pak jsem se dozvděla, že u starší dcery smažili kapří řízky a odběhli o poschodí níže, dát porci salátu a ryby, osamcenému pánovi. Ve spěchu popadla špatné klíče a zabouchla. A ten kapr byl stále na pánvi na ohni a do bytu se nešlo dostat. Já, která má náhradní klíče, nebrala telefon. Barák byl celý auf, ale nikoho nenapadlo zavolat hasiče. Jen sekyrkou dveře, kolem zámku, vyštípat. Takže nastalo velké větrání a úklid. Zahajovali nový rok vydáním za nové dveře. *alene* Pro všechny je to úsměvná historka, jen mladé to srandovní nepříjde a zajektá zubama a má husí kůži ještě dnes.

idanova*

Nojóóó, ale to se nesmějí brát špatné klíče, zabouchávat dveře, nemít mobil v kapse a pak to svádět na pověry. ;)Navíc, přeci pověry nejsou dogmata. Ale ty dveře, to vaše mladé lituju, to je jasné.

Ale u nás mladá babička před svou mamkou neodcházení od stolu dodržovala, ale operativně přizpůsobovala, např. pronesla: neplatí pro případ, že někdo potřebuje na záchod => vstala a šla. Nebo, neplatí v případě, že potřebuju, aby mi někdo donesl z kuchyně... No a všichni jsme byli spokojení, jak se žádné neštěstí konat nemůže. *smich* Ida

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]