Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Láska, manželství a finance

Od: dvorecek® odpovědí: 12 změna:

Zdravím lidičky, zrovna jsem četla jeden zajímavý článek. A nevím, jak bych se zachovala já. Je paní s dvěma dětmi, již dospělími, pak je tu pán také s dvěmi dětmi již dospělími. Paní bydlí v bytě, který je zatížený hypotékou. Pán podědil chátrající dům a pomalu vše dává dohromady. Slovo dalo slovo a pán požádal paní, aby bydlela s ním v domě. Uběhlo pár let a paní ze zdravotních důvodů nemohla platil hypotéku (ztráta zaměstnání) a tak se rozhodla byt prodat. Peníze, co zbyly po prodeji pomalu ubývají a ona má teď dilema. Pán by chtěl něco udělat, aby paní mohla dál bydlet v domě, i kdyby se mu něco stalo. Jenže jak udělat, aby jeho děti nemohli paní z domu vyhodit. A nebo vás někoho napadá, jak to zařídit, aby vše bylo k oboustranné spokojenosti?

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Třeba někoho napadne, jak to vyřešit, ale proč budeme radit někomu z nějakého článku, ten článek může být i vymyšlený pro pobavení čtenářů nějakého časopisu nebo internetu. Až ta postava z toho článku se sem obrátí o radu, jistě rady dostane, přestože je tohle zapeklitá situace.

vilik*
hodnocení

1x
Také nevím, proč bych měl radit někomu z vymyšleného článku, ale kdyby to zajímalo přímo vás, měla byste několik možností.
Jednou z nich je dar celé nebo části nemovitosti, který je osvobozen od daně z příjmu, pokud spolu osoby žily alespoň rok ve společné domácnosti.
Další z nich je například závěť, ovšem za podmínky, že děti dostanou alespoň zákonný podíl.
Koupi části nemovitosti a jiné možnosti asi zvažovat nebudete, i když investicí peněz z bytu do rekonstrukce domu by i tento postup byl pochopitelný.
Ovšem nechápu, proč se ptáte na poradně, když zrovna takový případ je lepší konzultovat s odborníkem.
A mimochodem, pokud byste chtěla vědět podrobnosti, například konkrétní paragrafy příslušných právních předpisů, stačí se porozhlédnout ve vyhledávačích, zrovna toto je téma, které je dostatečně dostupné na pár kliknutí a máte mnohem rozsáhlejší a přesnější informace.

mai
hodnocení

0x
Tak to je hodně složitý příběh. Ale paní by si mela uvědomit, že dům by měly dědit deti. Kdyby se tam ona usidlila, tak to by ji asi ani nebavilo tam bydlet, když by věděla, že dětem by prekazela a narusovala jejich plány. Navic je to jenom pritelkyne, pro děti cizí člověk. Ale zase nevíme, jak je dům velký, jaké mají vztahy, možná že by ji děti ponechaly nějakou komurku k obýváni a nebo si bude muset pomýšlet na nějakou ubytovnu.Nebo zdali ten pán bude mít nějakou závěť.

hodnocení

0x

Před pár lety jsem teoreticky preventivně uvažovala o podobné situaci. Co s přítelem, když zemřu dříve než on? Bezpečně jsem věděla a vím, že děti budou jednou dům prodávat. Tak jsem měla vymyšlené, že jedno z dětí pořídí za část svého podílu garsonku pro mého partnera. Vybral by si sám, jestli v současném bydlišti, v předchozím bydlišti nebo v rodišti. Bydlel by tam za symbolické nebo nulové nájemné, jen by si platil elektřinu, vodu atd.

Děti mám dobře vychované, vím, že by se mým přáním řídily. Mého partnera měly obě děti velmi rády, vím, že by se k němu chovaly velmi pěkně . A naopak on k nim. Dát část peněz do vlastnictví garsonky jsem považovala jednak za vhodnou investici, jednak za lepší řešení než nějaké výmysly se závětí.

Nakonec to dopadlo úplně jinak, ale stále si myslím, že vymyšlené jsem to měla pěkně a zodpovědně vůči všem.

hodnocení

Díky za diskuzi a polemiku ohledně tohoto tématu, radu bohudík nepotřebuji a doufám, že ani potřebovat nebudu, ale jedna moje kolegyně, dej jí Pánbůh nebe, řešila před několika lety přesně tohle. Jen opačně a pokud si vzpomínám, že děti se jejímu partnerovi pěkně odvděčili. Ten pán nechal na velké chalupě zdraví a nyní je snad někde v pečovateláku se třemi jinými chlapy. Je smutné, že ani kdyby byl ten muž manželem té paní, tak by se nic nezměnilo. Mohli by ho třeba nechat na chalupě dožít, vždyt´ by se nic nestalo, ale děti ( s VŠ) nutně potřebovali peníze :(

vilik*
To jsou bludy, co píšete. Pokud by byli manželé a pán po paní z manželství dědil, nemohl být bez koruny, protože ze zákona měl nárok na část majetku. A to v případě, že majetek nabyli spolu, kdy by manžel měl spolehlivě většinu, i v případě, že majetek nabyla pouze paní a pán by měl pouze podíl ve stejné výši jako ostatní jednotliví dědicové.
Určitě tam bylo něco jiného, ale to se vám nehodí do příběhu o nenažraných VŠ vychcá.cích, že?
ellen*

Snad je tam jasně napsané, že pán byl pouze PŘÍTELEM, ne manželem, chtělo by to procvičovat ve čtení.

a propro, nedávno jste mě poučoval, jak jsou mé příspěvky negativní a iritující. Tak zato ty Vaše je radost číst, ty jsou obestřené slušností a vlídností - jako tenhle třeba.

vilik*
Víte, paní Ellen, já moc nedám na dojmy a domněnky, mě zajímají spíše faktické stránky věci. Proto jsem je uvedl ve vlastním příspěvku a když to nepomohlo, reagoval jsem zvlášť na opětovné lkaní paní Dvorecka nad nespravedlností systému.
Citace:
Je smutné, že ani kdyby byl ten muž manželem té paní, tak by se nic nezměnilo.
Nezdá se vám, že se jedná o chybnou spekulaci? A není na místě upozornit, že se nejedná o fakta, ale skutečně o zavádějící bludy? A že i původní dotazovaná situace jde řešit právní cestou k naprosté spokojenosti obou druhů bez napadání ostatních zúčastněných potenciálních dědiců, kteří se mohou chovat sice na první pohled nemorálně, ale opět jen v rámci zákona, který jim takové chování umožňuje? A odsoudila byste také tazatele, zněla li by otázka ve smyslu, že cizí hrozná paní se nastěhovala do domu tatínka a ten jí, potvoře, chce nechat po jeho skonu celý dům, i když do něj dala jen nějakých mizerných pár desítek tisíc korun, jak z toho ven?
Chce to jen buď mít nějaké povědomí o právních normách a nebo se obrátit na odborníky, samozřejmě placené, vždyť jde o závažné věci, a to ve všech zmíněných případech. A pokud na to sám kapacitně nemám, tak buď pouze nabídnu směr, kde bych hledal řešení, nebo se do toho nemíchám s nějakým kategorickým prohlášením, dojmy si nechám pro sebe a nechám věc na jiných, kteří se vyznají lépe.
Pokud jste procházela vlákna kvůli vaší potřebě mě nachytat, tak se obávám, že vaše psychika potřebuje mnohem více péče, než jsem si myslel. Ale gratulace, vzdávám se, jdu si užívat vánoční pohodu, nemám chuť si ji kazit plky s vámi.

hodnocení

0x
A jakej je problém ještě za života na tu paní nechat přepsat majetek jakej chci
Zajdu za notařem či advokatem sepíšou se patřičné listiny pak katastr a je vyřešeno
Pokud by to na ni nechtel psat celý muže ji dat jen nákou čast
Nebo se sepíše papír o doživotním bydlení v dané nemovitosti
Akorat je treba si uvedomit že pokud ji da jenom čast nebo jen doživotní pronájem múžou jí ostatní dělat problémi a snažit se ji z domu vyhnat
Asi by bylo vic možností jak to ošetřit ale relevantně poradí jen ten co se otientuje v daném pravu
Takže nelitovat financi navštivit pravnika a nechat si to sepsat
hodnocení

Spíš zjišťuji, jak by kdo reagoval, radu ne. Proto jsem dala do diskuse. Ono, láska je láska, ale když přijde až po letech, tak lidé chtějí bydlet spolu a zároveň nikdo nechce být na stará kolena na holičkách. Ani já bych nechtěla dělit rodinný majetek mezi všechny, ale beru v potaz, že kdyby se mi muž dřel na chalupě, měl by mít také podíl.

fram
hodnocení

0x

Stejný problém řešila kamarádka. Má domek, dvě dcery a nového manžela (nikoli otce svých dcer, ale i on má dceru z prvního manželství). Aby manžela kamarádčiny dcery nevyhodily, sepsala závěť, pořešila to s notářem. Určitě se dá udělat něco "na dožití". A zároveň nemohou dědit děti manžela, tedy nevlastní sestra dcer kamarádky, tomu se také chtěla velmi vyhnout.

hodnocení

děkuji @fram...zrovna jsem si vzpomněla, že sousedka měla něco podobného, jenže tak byli tři kluci, jeden manželky, druhý manžela a třetího měli spolu. Manžel zemřel a závěť byla psaná na manželku :-D. Taky dobrý *palec*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]