Miluji pomerančové džusy ale trochu mě začíná znepokojovat množství cukru 10g na 100ml. Teď zrovna popíjím půl litru což znamená že před spánkem získám 50g cukru. Tohle množství cukru na 100ml je skoro to samé které se vyskytuje v kolových napojech a o nich se přece říká že jsou plné cukru. Takže otázka je to ten škodlivý cukr nebo čistý přírodní z pomerančů? Pijete také tak moc pomerančový džus?
Za mě je to naprosto porovnatelne jako byste vypil půl litru coly. Zdravé to určitě není a to je tam trochu vitamínů to nezachrání. S vypít dzus místo jídla je už úplný nesmysl toho se nenajite...
matteo
No to snad ne. To jste mě nepotěšil, já měl za to že piji zdravou věc jen teda více sladkou...
Citrusy jsou (krom citronu) vhodné v létě, protože ochlazují, proto bych teď nepila koncentráty z nich. To si raději udělám zahřívací čaje se skořicí, hřebíčkem, zázvorem apod. Když už džus, tak v létě a ředěný, jak psala liška5.
Je to tak, stačí sníst dva pomeranče a člověku je zima. Bohužel, u nás je sezóna citrusů právě v zimě, kdy je největší výběr za rozumné ceny. Tak snad jedině si udělat smoothie v kombinaci s jablkem a zázvorem.
Nejlepší je si koupit ovoce a osobně si je vymačkat. Relativně čerstvé, levnější a vím co v tom je! Dělám to tak u anasu a chutná mnohem lépe.
emil22
Tak levnější to určitě nebude
jentak*
Nepomůže si. Obsah cukru, který tazatek uvádí, je u 100% džusů, tedy stejný obsah bude mít i čerstvě vymačkaný pomeranč. Daleko horší je to u různých těch "nápojů" a 50-10% dzusů, které jsou přislazovány, často umělým sladidlem.
Určitě je to lepší než rafinovaný cukr (předpokládám, že se jedná o 100 % druž). Ještě je otázka, jestli Tě tohle opravdu musí trápit? Když mám pomerančový 100 % džus, tak většinou vypiji celý litr najednou místo jídla.
matteo
Ano 100%ní džus ale z koncentrátu. Čerstvý z chlaďáku je pro každodenní pití pro mě drahý.
Glukóza maltóza dextróza nejsou chemicky úplně to samé ale energie kterou tělo trávením dostane stejná plus minus bude. Myslím že rádci spíš měli na mysli to že rafinovaný cukr bude o fous horší chemická směska. I tak se ale vždycky musím smát bojovníkům proti bílému jedu když s pýchou hlásí že používají pouze hnědý třtinový cukr protože je zdravější To je jako říct že pijí vodu zásadně z potoka protože je víc živá než ta z kohoutku.
Nepiju, pomeranče mne nelákaj. Důležité je, zda je džús z koncentrátu, nebo ten dražší přímo z lisovaných pomerančů, který je zdravější. Každopádně i když jsou bez přidaného cukru, tak bych je ředila vodou a pila jen tak skleničku denně.
Místo jídla si dát sladkou navoněnou vodu s trochou kyseliny, toho se nenajíte.
Pokud pijete klasický džus z krabice, tak na tom zdravého není nic. Mnohokrát se psalo o tom, z jakých plodu se získává. Ono logicky. Jestliže kg pomerančů stojí 35kč tak těžko bude stát litr džusu 20kč. Zkuste někdy vymačkat pomeranč. Chutná to jako to z krabice? Vypadá to jako to z krabice? Kdysi v nějakém Jste to co jíte byl pán který nemohl zhubnout i když omezil sladké. Jenže snědl klidně kilo mandarinek za den
matteo
Jasně chápu čerstvé > koncentrát. Ale přeci ten koncentrát se dělá tím že z pomerančové šťávy se odpaří voda a pak opět někde v Česku smíchá s vodou. To je fakt tak špatné?
Kdyby ta výroba byla tak jednoduchá, že teda smíchají sušený koncentrát jenom s vodou někde v Čechách, tak jim to za pár dní zplesniví. Každý den tohle pít, podle mne zdravé není.
Lee, aniž bych podporovala nemírné pití džusů, vaše logické vysvětlení, že když stojí kilo pomerančů atd., nemůže stát litr džusu ... není logické. Porovnáváte dva úplně jiné produkty - oni výrobci džusů nenakupují plody v maloobchodě. Atd.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.