Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Proč lidé pohrdají VŠ vzděláním?

Od: marrek odpovědí: 15 změna:
Zdravím, co já tak slýchám z okolí tak mnoho lidí mi říkalo, že lidé s vysokou školou jsou nepraktický a mají prý sice velký intelekt, ale na ruce jsou úplně nešikovný, že někteří jako Einstein si neumí ani ukrojit chleba nebo ho namazat máslem za to ví všude kde co, nebo také že studium na vejšce je jen flákání od odsouvání pracovního života.
Jaký máte na to názor?

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

8x

Cast vysmechem pouze skryva zavist, cast jenom blbe zvani a cast je o tom skutecne presvedcena (at uz pravoplatne z vlastni zkusenosti nebo pouze proto, protoze to proste prece musi byt pravda).*nevi*

-

Ono totiz v libovolne vzdelane nebo nevzdelane skupine lidi lze najit netahla, blbce, neprkticke lidi a pod.

Akorat ze pokud je takovy clovek ve vzorku se zakladnim vzdelanim, proste se o nem prohlasi, ze je to idiot, ale pokud je ve vzorku vysokoskolaku, tak se to vztahne na vsechny - "vzdyt, no jo, to je jasne, vzdyt je to vysokoskolak, tak co by si chtel..."

smode*
hodnocení

7x

Hezký den. Vystudovat některé VŠ obory dnes je asi tak stejně obtížné jako absolvovat střední průmyslovou školu v roce 2001 a některé z učebních oborů v roce 1981. Již od 60. let se v Americe snižují požadavky na VŠ studenty a nyní jsou historicky nejnižší. Protože se od r. 89 amerikanizujeme, degradování našeho školství je v plném proudu od 90. let a pokračuje dodnes. Dnes má každý druhý VŠ ne proto že by najednou byli všichni tak chytří, ale proto že podmínky přijetí a absolvování mnoha VŠ jsou dnes obtížné skoro jako nasypat kočce granule. Stejně se ti lepší studenti vždy všechno důležité (jako praxi, představivost, neustálé samostatné studium dalších věcí nebo třeba okamžitě umět vymyslet a vyřešit "neřešitelné") musí učit sami. Někteří lidé lidmi s VŠ vzděláním tedy pohrdali vždy. Jen je dnes takových lidí více a tak jsou více vidět ti co jimi pohrdají stejně jako VŠ vzdělaní hlupáci. Chyba je tak trošku na obou stranách. Osobně z toho těžím základními konkurenceschopnými atributy - např.: "práce která se nikomu nechce dělat", "práce kterou všichni požadují za podřadnou" či "práce která je příliš psychicky náročná" apod. - to jsou všechno záležitosti za které jsou lidé ochotni dobře zaplatit, já mohu vydělat a málokterá škola je už z principu učí...ale např. za sezení v kanceláři když neumím pomalu třeba ani excel nebo za moje vlastní umělecká díla mi nikdo peníze nedá neboť to jsou věci které chce dělat a dělá každý druhý - proto je hodnota takové práce minimální. V rámci tohoto nastavení se pak dostáváme do zajímavé situace: požadavky firem na vzdělání, praxi, zkušenosti a výkon jsou čím dál vyšší, zatímco úroveň průměru skutečné vzdělanosti ve společnosti neustále klesá.

bz*
hodnocení

3x

To říkají proto, že Vysokou školu bylo odjakživa obtížné vystudovat. Prostě musíte do sebe nasoukat ohromné množství informací o kterých musíte mít páru a rozumět jim. Musíte je uměl analyzovat a použít v praxi.

To mnohým nejde a tak to berou jako osobní křivdu, že tu školu neudělali. A tak jí pohrdají.

Někteří VŠ dávají najevo svou nadřazenost a pocit, že oni mají tu vysokoškolskou pravdu a že jejich úvaha je ta nejsprávnější, přitom mohou udělat úplně zbytečně základní chybu tím, že vypnou vlastní cit a jednou jen dle knih

joudic*
tohle bych tesal "Musíte je uměl analyzovat a použít v praxi".. setkavam se prave s tim, ze to je to, co casto neumi.

liska5
hodnocení

3x

Já mám pocit, že takové názory vznikly až po sametu. Pak se totiž počet vysokoškoláků postupně zdesetinásobil. Třeba v Olomouci je desetkrát víc vysokoškoláků, než za mne v 70.roce. Taky maturita z matiky přestala být povinná. K tomu se vyrojilo plno pseudooborů na soukromých "okresních univerzitách". Pak jsou z mnohých žáků, co na střední válčili s trojčlenkou a procentama, různí diplomovaní, co přece nebudou nastupovat do práce, kde by měli pod 35 měsíčně. A když nastoupí, často si neporadí v praktických věcech. Oni ne, ale ten systém je špatnej.

tabletka*

myslím, že nevznikly až po sametu, pamatuji spoustu příkladů z doby předtím. Například dokonce i má spolužačka ze střední čelila docela solidní šikaně, když šla prodávat do papírnictví. Sama jsem byla svědkem (rok. 1979), kdy na ni kolegyně štěkala: "Jdi umejt výlohu, ty študovaná chytračko". A to ta holka byla tichá, skromná a rozhodně se s tou pitomou maturitou nijak nechvástala.

A další desítky a desítky podobných scének.

Ono za komoušů bylo oblíbené dělnické "Inžinýre, skoč nám pro pivo".

liska5

No, tak to je případ, co zmiňuje axus v první a nejvíc hodnocené odpovědi. Já jen dodávám, kdy a proč se ten pohled na vysokoškoláky podstatně zhoršil. Je to můj názor. A Vy můžete mít jiný.

tabletka*

jistě, liško, je to přeci v pohodě.

hodnocení

2x

Jsou lidé a jsou lidé. Znám p. inženýra, který nedokázal poznat , že ve Fáčku nemá benzín a na manuální práci lempl. Znám osobu VŠ , učil počítače, dokázal si opravit ledasco, opravil jak HW tak i SW v PC, opravoval si traktůrek auto, dokonce uměl i zedničit, vařit...

hodnocení

1x

marrek nebo mirekk?

poradte.cz/...

joudic*
hodnocení

1x
a kdo pohrda? teoreticky jde nejspis o devalvaci takoveho vzdelani s novymi humanitnimi proudy jako gender studies atd, a nevim jak vy, ja bych se hanbou propad, kdyby moje diplomka byla rozbor textu visaciho zamku nebo pohadek v tv. Jinak bohuzel stale casteji se setkavam s lidmi, kteri jsou na vs sice pysni, ale nevidim v nich rozdil mezi frantou z autoservisu... a jiny zas rekne 2 vety a vite, ze to bude kvalitni posezeni u piva s inteligentnim clovekem a mature tematy. Tato nevyvazenost vysokoskolaku take neprida, protoze co si budem povidat, tech omezenych hlupaku kterym skola moc nedala, je zrejme vice.

jendad
hodnocení

1x

Moje zkušenost je taková , že problémoví lidé jsou v obou skupinách . Když je nevzdělanec tupoun , tak se to bere jako běžné . Ale když se s tím setkáte u študovaného člověka tak je to hodně viditelné a lidé si o tom vypráví . A proto se to rozkřikne .

hodnocení

1x

Protoze remeslo ma zlate dno...

markusak
hodnocení

0x

Tak s tímto jsem se nesetkal. Já sice VŠ mám, ale nějak se tím neoháním, myslím, že pokud je člověk pokorný, lidé ho berou jaký je. Přeci jen, VŠ neznamená, že dotyčný je nějak vyjímečný, to ukáže až praxe a čas.

kami123
07.12.21 17:31
hodnocení

0x

pch*fn*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]