Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Invalidní důchod mohu si pro něj dojet do Prahy?

Od: miroslav* odpovědí: 10 změna:
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, napadlo mě to až teď v sobotu, jinak bych si zavolal přímo do Prahy a zeptal se tam. Chci se zeptat jestli měl někdo podobnou zkušenost.
Přiznali mi invalidní důchod 2. stupně, a příjde mi zpětně, ale v hrozný datum 23.12 tudíž den před štědrým dnem, radši bych kdyby mi to přišlo dříve. A otázka zní mohu si pro důchod dojet do Prahy a vyzvednout si osobně dřív než ho pošlou?

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

A vy jste nedostal zálohu? Já ji sice odmítl, ale přesto mi ji poslali , i když jsem jej ještě ID neměl schválen!

PS asi to nejde.

miroslav*
hodnocení

Dobrý den, ne zálohu jsem nedostal a ani mi nic takového nenabidli.

Nenabídli? to je automaticky.Alespoň pár lidí s ID co znám to takhle taky měli.Poprvé jsem odmítl a pka jsem žádost z jistých důvodů stáhnul. Podruhé o skoro rok pozdějí opět žídal o ID a opět jsem odmítl nabídku zálohy, ale přesto mi po dvou měsících záloha došla a až po dalším měsící a půl teprve že mi byl přiznám a daslší o výši ID pak za další měsíc.

id
hodnocení

2x

Vy budete dostávat ID vždy 23. dne v měsíci. Je velice pravděpodobné, že den předem ho již budete mít na účtě. Nevidím na datumu nic hrozného. Nebo jste to myslel tak, že zítra 5.12. 2021 vám někdo vydá v Praze důchod?

hodnocení

1x
Nikde vam ho nevydaji. Datum je pevný.
jentak*

Nejen datum. I místo výplaty a její dohodnutý způsob je pevný.

soudal
hodnocení

0x

Důchody se vyplácejí povětšinou v sudé dny. Tedy 2., 4., až 24. v měsíci.

Letos bude termín výplaty posunut dopředu na 23.12 2021. Jedná se ale o řádný důchod v tomto termínu.

V případě připsání na účet /zažádal jste si o připsání bezhotovostně/ budete mít v tomto případě důchod na účtě již 22.12. 2021.

Vy píšete ale o doplatku za nějaké období před tímto datumem řádného důchodu.

Myslím, že tento doplatek dostanete o hodně dříve, než ten řádný.

Doporučuji zavolat na ČSSZ na bezplatné call centrum 800 050 248, kdy přijde doplatek důchodu za předcházející období.

Pondělí 8:00 - 17:00

Úterý 8:00 - 15:30

Středa 8:00 - 17:00

Čtvrtek 8:00 - 15:30

Pátek 8:00 - 12:00

Mějte připravené rodné číslo.

-------------------------

-------------------------

Informace, o které asi nevíte:

Do 30 dnů po obdržení informace, že Vám bude důchod vyplácen v určitý den, můžete zažádat o trvalou změnu výplaty na jiný den.

Povětšinou v sudé dny? Povětšinou bych mohl napsat v liché-mám 23 a manželka 7 v měsíci!

soudal

diesel - Ano, mám to dobře. Termíny výplat důchodů jsou opravdu většinově od 2. do 24. v měsíci.

Ale existují mimořádné výjimky výplaty:.

1) Při posunech /svátky, soboty, neděle/ vyjde výplata na jiný den. Ze sobotního termínu na pátek, a z neděle na pondělí atd, pokud výplatu zajišťuje poštovní doručovatelka přímo domů. Stačí se podívat do kalendáře na kdy přijde výplatní den.

Dále jsou přesuny i v období svátků a tyto jsou každoročně vyhlašovány /letos již výše zmíněný třeba vánoční termín/.

2) Mimo tyhle sudé termíny pro převážnou část obyvatestva existují tzv. vojenské důchody. Ty mají jiný termín výplaty - lichý den - vojsko, lékaři a pracovníci Vojenských nemocnic atd..

Oproti většinovým důchodcům je jich samozřejmě méně.

Beru také 24, ale peníze přistanou bezhotovostně na účtě 23. Pokud by nosila doručovatelka, tak výplatní den dodrží přesně toho 24. Kromě již uvedených výjimek výše, kdy připadne 24. na jiný, než pracovní den.

soudal

Tady máte výjimky letošního roku:

2. dubna 2021 (pátek) na 1. dubna 2021 (čtvrtek)

4. dubna 2021 (neděle) na 6. dubna 2021 (úterý)

4. července 2021 (neděle) na 2. července 2021 (pátek)

6. července 2021 (úterý) na 7. července 2021 (středa)

24. prosince 2021 (pátek) na 23. prosince 2021 (čtvrtek)

----------------------

Všimněte si, že výplata v dubnu se z neděle posunula až na úterý.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]