Nejste přihlášen/a.
Zajímalo by mě, kdy se dá říct, že je člověk chudý nebo bohatý, kdy patří do střední vrstvy. Mám kamarádku, má byt, chatu, auto a říká o sobě , že je chudá, že nemá našetřené milióny, nemůže dětem přidat na bydlení. Důchod jí vystačí , ale musí šetřit. manžela nemá, v mládí od něj s dětmi odešla. Já si myslím, že má všechno, co potřebuje, tedy chudá není. Má rodinu,se kterou se navštěvuje, není tedy ani úplně sama. Jak to vidíte? Tahle otázka mě napadla, když jsem četla dotaz třicátníka, který je údajně tak bohatý, že nemusí nic dělat.
Tohle jde sice nadefinovat (bohatý je ten, jehož disponibilní majetek výrazně převyšuje jeho potřeby), ale není to zas tak důležité. Jsou to dva extrémní pojmy, střední vrstva je pojem, který nevyjadřuje jen majetek, ale i postavení ve společnosti, přínos té společnosti a určitý styl života. Vaše kamarádka plácá, není chudá, je přiměřeně zajištěná. Chudá by byla, kdyby někde v Bangladéši sbírala zbytky po toulavých psech, aby nakrmila rodinu. A bohatá by byla, kdyby mohla své byty a chaty rozdávat kolemjdoucím jen tak pro zábavu.
Ideální stav je, když vaše roční pasivní příjmy, zcela pokryjí minimálně vaše roční výdaje. Někdy se takto definuje bohatý člověk. Vaše kamarádka má pravdu. Pokud byt, chatu a auto nepronajímá nebo nevyužívá k podnikání, pak se jedná o pasiva. Vše uvedené jen vytahuje peníze z peněženky a chudobu prohlubuje. Pokud kamarádka opravdu nemá jiný příjem, nez sociální dávku zvanou starobní důchod, tak není co závidět.
Chudý a bohatý? Tam jde asi o stav mysli. Kdy si pořídíte to co chcete . Postupem času zjištuji , že ani věci nechci hromadit , protože se o ně musíte starat a ztrácíte tak svobodu a čas (musíte vše stále natírat , udržovat atd.
Tady je pěkný článek o bohatství . 1% lidí vlastní 90% majetku v čr . To už jsou lidé co už nic nemusí dělat a na vše mají takzaně lidi , aby to dělali za ně.
Hezký den. Pokud bychom chtěli uvedené rozdělit skutečně čistě mezi "bohaté", "střední třídu" a "chudé", budou se mít věci asi takto: Bohaté a střední třídu od sebe není možné na první pohled rozeznat. Avšak zatímco bohatí jsou skutečně zajištění a nemusí pro životní potřeby hnout prstem (pokud by chtěli - ale často pracují i tak neboť rozšiřují své bohatství), střední třída pracovat musí a místo skutečného bohatství si pouze kupuje jeho vnější znaky (drahá auta, velké domy apod. - často však na půjčku). Všichni ostatní patří do vrstvy chudých.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.