Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Náklady na likvidaci odpadu

Od: amper® odpovědí: 27 změna:

Prosím o poskytnutí vašich údajů, klidně zcela anonymně. Zajímá mě, kolik vás stojí likvidace odpadu za osobu a rok. Pokud máte / víte / jste ochotni se podělit o další podrobnosti, budu rád.

U nás to vypadá takto:

Kraj: STČ, Obyvatel/obec: 3000, Bytový dům, 2021: 783 Kč/osoba/rok, 2022: cca 1300 Kč/osoba/rok, Objem popelnice 120 l/osoba/měsíc

K čemu je mi to dobré? Jak vidno výše, chystá se zdražování a jedním kolem to jistě neskončí.. Jednak mě zajímají obecné náklady na osobu, jednak máme ohromnou produkci odpadu, což je daň za anonymitu a veřejnou přístupnost odpadových nádob. Tak přemýšlíme, kudy dál.

Předem díky za spolupráci.

27 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

U nás stojí odpad 700 za osobu. Je ale fakt, že když přijdu z nákupu, tak zaplním koš různými obaly. Je to hrůza...

Co jde, tak vytřídit a do správné popelnice.

Jasně, ale štve mě, že jinde za třídění snižují platbu a u nás nic. A to se pořád chlubí, že jsme jedni z nejlepších.

Ringo.

Musis to brat tak, ze v trideni patrime mezi nejlepsi prave i bez tech financnich pobidek. Tedy, ze nam jde skutecne o to trideni a ne pouze o penize jako v ostatnich zemich, kde se k tomu musi lide financne motivovat.

To je prece pozitivni zprava.

hodnocení

0x

U nás je to 744 Kč na osobu.

Popelnice mi sice nepočítají, ale odpadu mám minimálně. Vyvážejí je 1x za 2 týdny.

mnd®
hodnocení

0x

Brno: Manželka neplatí nic - věk nad 70.Já 670,-Kč.V roce 22 to prý bude stejné dle stránek města Brna.

Nejhorší byl rok 2013 - 675,-Kč

hodnocení

0x

u nás se platí normálně 700 za os/rok, ale že třídím odpad tak sem letos platil 400 za osobu/rok

hodnocení

0x

U nás - STČ, obec do 500 obyvatel, platba za rok 2021 pro osoby trvale žijící v obci 950,- Kč. Tento týden jsme dostali do schránek oznámení OÚ s předpisem plateb na rok 2022.

Náklady na likvidaci odpadu

flip
hodnocení

0x

Obec cca 10km od Prahy - obyvatelé s trvalým pobytem neplatí za popelnice nic, bez TP 750 ročně, odvoz nádob 1x týdně. Sběrný dvůr k dispozici též zdarma. V třídění jsme dobří :)

hodnocení

0x

Jedna popelnice, rodinný domek okr :Rakovník

Náklady na likvidaci odpadu #2
minsk

Šílené, drahý jak prase.

U nás levněji - 996 korun. Za rok a hlavu.

Vývoz 1 x za 14 dní.

Minsk:naopak u vás je to drahy jak prase, teda pokud nekecáš a platíte za popelnici a ne za osobu. 996 Kč za rok a hlavu znamená, že 5 lidí v baráku u vás platí 4980 Kč !

hodnocení

0x

Karviná

Před třema rokama, 1000kč na osobu a rok

Poslední tři roky ani korunu, prej jsme dobří třidiči a tak město nemá náklady na spal, nebo třídění.

inspiring*
Znám podrobné náklady menšího města a dvou obcí, lidé třídí dost a platí za osobu 400-800kč, a stejně to dotuje město/obec. Neumím si představit jak svoz komunálního a třídéneho odpadu + sběrný dvúr by se dokázali sami zaplatit za zpětný odběr .

Bohužel tak to nevím a asi to platí město z daní nebo jak se to jmenuje. Nám bylo řečeno že jsme jednička v třídění a ruší poplatky, toď vše co o tom vím.

id
hodnocení

0x

Vesnice 1500 obyvatel - již třetí rok 500,- Kč/osoba/rok, svoz komunálního odpadu 1 x za 14 dní a je jedno zda máte popelnici jednu nebo 3. Jelikož se zvyšuje objem tříděného odpadu, tak není proč zdražovat.

Jednou za 14 dní můžeme do barevných igelitových pytlů (fasujeme zdarma na OÚ) před dům postavit tříděný odpad a pracovníci sběrného dvora to mezi 7 - 9 hod ranní odvezou. Sběrný dvůr zdarma.

oldi
hodnocení

0x
Je potřeba z komunálního odpadu vytřídit bioodpad, ze kterého na skládkách uniká metan. Zpracovat ho v komunálních bioplynových stanicích. Pokud je vaše město bývalé okresní, mělo by se to vyplatit.
Popř.dovažet bioodpad do bioplynové stanice v okresním městě (postavit ji). Komunální bioplynové stanice jsou např.ve Vyškově, Žďáře nad Sázavou. Vyrobí se tak elektřina a teplo pro město (náhrada kotelny). Je z toho zisk, který vám město může odečíst z nákladů na skládkování.
Bioodpadu je v popelnicích až 40%. V biopynové stanici se také může zpracovat i vysmažený olej, tráva z městské zeleně, zbytky z restaurací a jídelen, bioodpad z obchodů atd. Zbytek ze zpracování odpadu se použije jako hnojivo na poli.Je zde i možnost vyčistit bioplyn na kvalitu zemního plynu a použít ho k pohonu městských autobusů, nebo biometam vtlačet do plynovodu.
oldi
Výstavba komunálních bioplynových stanic.
google.com/...
Jen taková maličkost k tomu pojmu - vyveze se jako hnojivo na pole. Jezedáci to nechtějí protože to smrdí jako spálený kafe, je to hluchý, poli to nic nedá a ještě to zhutňuje půdu. Navic to musí kvůli smradu do 48 hodin zaorat. Takže jim za to ještě bioplynovky většinou musí platit.
Nic není tak růžové jak to na první pohled vypadá z kanceláře projektanta ekologa. Navic jak někde zveřejníš záměr o vybudovani bioplynovky, hned ti uvědomělí občané zorganizují petici že to v obci nechtějí protože to smrdí. A nepomůže ani když je naložíš do autobusů a na nějakou je odvezeš aby viděli že to není pravda.
oldi
Komunálni bioplynové stanice nesmrdí. Dvě jsem navštívil. Skládky komunálního odpadu smrdí za městem, žádný užitek z toho není. Zbytek z bioplynové stanice se může odvodnit a vyrobit z něj granule. Ty prodat jako hnojivo.

hodnocení

0x

Něja se v tom ztrácím. Platíte za osobu a rok, ano? Takže pěticlená rodina bude platit příští rok 6500? A každá osoba má jednu popelnici za měsíc. Takže ta rodina má 5 popelnic a vyváží je jednou za měsíc? Nebo mají jednu popelnici vyváženou 5x měsíčně?

hodnocení

Je to poněkud složité: Obec účtuje podle objemu popelnic. Kolik si kdo objedná, tolik zaplatí. Pro cca 100 lidí jsou 3 kontejnery po 1100l, vývoz 1x týdně. Ze zadaných čísel pak vyjde řádově 120l odpadu na osobu a měsíc. Ty 3 kontejnery jsou téměř stále plné. Dalších 7 kontejnerů na tříděný odpad rovněž. Otázkou je: Plné čeho? Ale to není předmětem dotazu, protože řešení likvidace odpadu v našem bytovém domě by vydalo na poměrně silnou, ale nezajímavou knihu.

vinnca
hodnocení

0x

Obec u Uherskeho hradiště, platba 550kč za rok/osoba. Komunální odpad vyvážejí 1x za 14 dní (jednu, dve, tri...popelnice tzn. neomezene). Každou sobotu a středu otevřen sběrný dvůr pro papír, železo, dřevo, nebezpečný odpad, plasty, igelity atd. atd. Sběrný dvůr zdarma.

hodnocení

0x

Jsme malá obec, asi 170 obyvatel.

Platíme: děti do 10 let ZDARMA, důchodci 500 Kč/rok, ostatní obyvatelé 600 Kč/rok.

Zima: popelnice na směsný odpad se vyvážejí 1 x týdně. Můžete mít malou, velkou, nebo klidně i několik kusů. My třídíme a máme pokaždé jen něco v jedné na dně.

Léto: je to ob týden: střídají se popelnice na směsný odpad a hnědé BIO /malé/ na odpad ze zahrádek. Ty nám zapůjčil OÚ /jen těm, kdo projevili zájem/ a poskytl do rodiny nanejvýš jednu.

Kromě toho máme od obce kompostéry, je to vynikající věc, letos jsem kompost použila před rytím a byla jsem překvapená z jeho barvy a kvality. Předtím jsem tam poskytla útočiště 2 kbelíkům žížal /od koní/ a ty se, panečku, činily. ;) Jaga.

Kromě toho máme v obci kontejnery na papír, kovy, plasty a sklo, takže do té černé se dává jen velice málo.

hodnocení

0x
Pořad si říkám jak taková kravina, jako je paušální platba za osobu, mohla projít v zákonu. Nic jiného tak silně demotivačního proti třídění odpadů nemohli vymyslet. Pokud třídím a platím stejně jako soused co netřídi tak mě nic nemotivuje držet si doma tři pytle tříděného odpadu a běhat s nima ke kontíku přes půl vesnice. Dneska nám stačily 4 modré pytle po 50.- za rok na věci co se nedají vytřídit a od nového roku budeme platit 600.- za osobu. To mě fakt nasr@li.

Myslíte, že likvidace tříděného odpadu je zdarma?

Předpokládám,

a) že stát, který obcím nařídil zřizovat kontejnery na tříděný odpad, obcím náklady kompenzuje.

b)kontejnery na papír si na sebe vydělají

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]