Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Přítomnost rodiče u dětí před spaním

Od: lenulakr® odpovědí: 8 změna:
Jak to vidíte, když rodiče dají dítě do postýlky v dětském pokoji, zapnou chůvičku s odejdou? My jsme vždycky před spaním chvíli u dětí poseděli, brzy jim vyprávěli pohádku, později si s nimi popovidali, co bylo ten den, někdy děti v noci přišly k nám do postele a já o tom vůbec nevěděla. Tak to dělala naše mamka a tak jsme to se sestrou dělaly taky. Nyní vnuci , když u nás spí,tak to taky chtějí. Děti vyrostou a tyhle důvěrné chvíle už třeba nebudou. Není to škoda?

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

8x

U nás se četly pohádky, považuji to za samozřejmost, navíc je to pro všechny zúčastněné přínosem. Během dne není třeba tolik času, ale tyhle klidné chvilky před usnutím jsou důležité. Posilují se tím vztahy a navíc si děti rozšiřují slovní zásobu.

hodnocení

7x

Je dobře, že to aspoň děti chtějí. My jsme se ženou dětem zpívali i vyprávěli (a nejen před spaním). Nějak jsme si to jinak neuměli představit.

liska5
hodnocení

4x

Když byla vnoučata malá, chodila o víkendu ráno k rodičům na tulení. Když pak byl dvouletý vnouček na noc u babičky, taky se vzbudil dřív, než ona. Tak přecupital ke dveřím do ložnice a spustil: "Babičko, já se s tebou potřebuju vyspat!"

Teď jsou velcí. A když k nim přijedu, stejně chtějí před spaním vyprávět. Třeba, co dělala maminka, když byla malá, o koze, o psovi..A kolikrát stejnou příhodu opakovaně...

hodnocení

4x

Před spaním se četlo. Jinak to nemohlo být. Většinou pohádky - B. Němcová, J. Drda, bratři Grimmové. Později třeba Honzíkova cesta, Vlaštovičky /o Zajdánkovi a Perličce/, Ferda Mravenec...

Občas se i zpívalo. To ale nejvíc při dlouhé cestě autem. Zpočátku lidovky, později mé oblíbené písničky Nedvědů. Děti na to dodnes rády vzpomínají.

Nejvíc se vždycky těšily na pohádku o Kubíkovi a Kačence. Tam byla věta: Bude ráno, ptáci už trousí. A protože jsem věděla, že děti nevědí, co znamená "trousí", četla jsem: Bude ráno, ptáci už kadějí. A kvůli této jediné nevinné větičce poslouchaly jako přibité. A když jsem dočetla právě sem, nastal hurónský smích, vyskočily, chechtaly se, házely po sobě polštářky...

A v neděli oba přilezli do ložnice, vlezli k nám do postele a povídali jsme si. Ráda na ty chvíle vzpomínám. Jaga.

Také jsme měli takovou starou promítačku, tam se vkládaly dlouhé svinuté pásky pohádek, manžel posunoval, já u malé lampičky z knížečky četla texty. Ve školce se pak děti chlubily, že "byly v kině." Že to bylo doma v kuchyni a místo plátna bylo veliké prostěradlo, to jim nevadilo. :)

ulrika
hodnocení

0x
Co si o tom myslím? Že je to každého věc.
Ve většině případů je to tak, že děti uložím, zapnu chůvičku a jdu za manželem do obýváku. Nejen děti, ale i chlap přece potřebuje, aby se mu žena večer chvilku věnovala, nebo ne?
doplněno 21.11.21 13:16: @ra252: Fakt nevím, co si myslíte a co si představujete, ale kdyby mělo být jenom na mně, s radostí budu usínat s dětmi už v 8 hodin v jedné posteli při pohádce a spát s nimi až do rána. Bohužel jsou i nějaké jiné povinnosti (manželské a kolem domácnosti) a jestli nechci, aby si manžel z důvodu mého selhání jako ženy a hospodyňky saturoval své potřeby někde jinde já zůstala na děti sama, tak prostě musím překonat svoji únavu a trochu se zvednout... To je takový úděl žen, víte? Snad si probůh nemyslíte, že nás to pořád všechno baví.

Asi ano. Ale asi to není tak úplně chlap, že?

hodnocení

Může vás někdy jako správný otec vystřídat, říct jim básničku a pak odejít za vámi, taky ho potřebujete. I naopak.

Jak jsem psal, my jsme se s manželkou střídali. Nepravidelně, jak bylo zrovna potřeba. I já jsem zpíval ukolébavky (bývalý sborový zpěváček) a vyprávěl pohádky. Když povyrostly, vymýšlel jsem si paleohistorické povídky na téma televizního "O človíčkovi". Ty je bavily nejvíc.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]