Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pronájem orné půdy zemědělci

Od: jirkajc® odpovědí: 13 změna:

Má prosím někdo zkušenosti s pronájem polí? Vlastním 5 ha v lokalitě Březno u Mladé Bolesavi. Momentálně jsou pole pronajímána (orná půda) za nájem na kterém se před asi 16 lety dohodl zemědělec s rodiči. Od té doby se nezvyšoval. Ostatní pronajimatelé v okolí nejsou ochotni zdělit kolik jim družstvo platí. Děkuji za info.

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

bz*
hodnocení

0x

já jsem 1HA pronajímal za 2.000,-Kč + daň + 2 pytle brambor a nějakou zeleninu + 1* za rok žranice grilovaného masa + koláčky a pívo s cimbálem v dalekém v Pr.de.lákově, kam se ani nevyplatilo jet.

ale dnes jsou ceny nájmů 1,5-2,5 násobné. Důležitá je BPEJ - za dobrou BPEJ (Haná) dostanete i 8.000,-Kč/ha/rok + daň. Všechno řídí výnos.

Cena pšenice a sladovnického ječmene klesla a ceny pečiva jdou nahoru.

hodnocení

0x

Pomůže Vám, když sdělím, že v okresu HK mám 2900Kč za hektar?

hodnocení

Děkuji,to už je zajímavějsí cena já mám tak 1550,- Je třeba tento příjem danit když nepřevyšuje celkem 8000,- / rok?

Já mám za hektar 3.800,-:)

hm*

jirkajc: Myslím, že 8000 Kč se ještě danit nemusí, pokud nemáš další (nedaněné automaticky) příjmy. Ale lepší by asi bylo si dohodnout vyšší nájem i za cenu následného danění.

bz*

@HM

ANO a NE - Je to stálý, opakující se příjem ...

id

Z pronájmu je pouze nedanící limit u movitých věcí (např. pronájem auta) a to pole není. Z pronájmu nemovitosti se daní každá koruna.

hodnocení

Myšleno za celou plochu.

hodnocení

0x

75ha, 6000,-/ha/rok s 10 let vypovedni lhutou a jeste k tomu bylo 5 byku

st
hodnocení

0x
Vlastník i najemce by se měl chovat k půdě šetrně.
Neorat pole v červenci a srpnu, kdy je půda nejvíce rozpálená. Při teplotě vzduchu 35°C je teplota na pooraném poli 53-55°C. Ohřívá se od něj vzduch.
Může od něj začnout usychat i okolní les, nebo pole kukuřice. Je potřeba nechat na poli alespoň strniště, nebo posekanou slámu. Teplota bude hned o několik stupňů nižší. Nestříkat řepku po sklizni na poli Roundupem, nechat ji vyrůst. Pokud se nechá na poli po sklizni vyklíčit řepka, bude teplota na zelené ploše až o 20°C nižší. Porost se může nachat jako zelené hnojení. Neroste zde žádná plevel. Zabrani se tak i větrné erozi při polních pracech v létě na vysušeném poli.
Orat by se mělo až na podzim, kdy je sluneční aktivita nižší.
doplněno 16.11.21 19:14: Zabránit vysokým teplotám po sklizni na poli může i zelený podesev do obilí např. jetel. Zabraňuje se tak vodní erozi.

Kdo oře pole o prázdninách?

pckop1

A kdy chcete orat před setím řepky, když ne o prázdninách?

max*
hodnocení

0x
Plati se od 2500 do 8000 na Hane.
Zalezi na bonite, dokonce i v jednom katastru vam drustvo vyplati ruzne.
1550 je zlodejna. Psenice sla ve svete nahoru, u nas obracene?
Rusko, jako nejvetsi vyvozce, pozastavilo prodej do zahranici, tak cena asi dolu ve svete nesla.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]