Nejste přihlášen/a.
Zastavit v noci na dálnici, byť v odstavném pruhu, může být občas to poslední, co pomáhající člověk udělá. Auta se ženou jako blázni, zvláště obrovské kamióny jsou nebezpečné a často bezohledné.
Nechápu, proč jste nezavolal policii. Místo by zajistili, pomohli by Vám s opuštěním místa, pokud skutečně byla na silnici nějaká překážka, označili by ji, aby tam nevletěl někdo další.
Když jste skončil ve škarpě, nevím, jak jste se z ní sám s vozidlem dostal. Když jste neuvědomil policii, nemůžete teď brblat, že nepřišla pomoc. Navíc kolo si přehodí každý, kdo je jen trochu schopný.
Byla jsem mladá, tehdy ještě pohledná žena. Služebně jsem jezdila, je to už víc, než 20 let. 3 x jsem píchla kolo, ve dne, na rušné silnici. Jednou, vzpomínám, jsem měla bílou sukni, což je nejlepší oblečení při výměně kola. A nikdy mi nikdo nezastavil a nepomohl. Vytáhla jsem deku, hever, klíč na kola, rezervu a dala se pokaždé do práce. A zvládla jsem to. Dneska, ve stáří, kdy by mi už nikdo tuplem nezastavil, dokáži měnit kola, jako starý profesionál. Protože vím, že se na nikoho jiného nemohu spolehnout, tedy pokud nejedu s manželem.
Buďte rád, že to všechno dobře dopadlo, ale neobviňujte ostatní, že nepomohli. Dneska je jiná doba, bojí se každý. Když otočíme otázku - Vy byste zastavil v noci na dálnici, vystoupil a vydal se do neznáma kamsi ze srázu za svodidla? Nevím, nevím. Jaga.
Já se snažím zastavit vždy, když to jde. Občas se ale stalo, že jsem situaci zaregistroval a vyhodnotil tak pozdě, že by zastavení a vracení k místu bylo kvůli provozu nebezpečné. Tak si řeknu, že snad zareaguje někdo za mnou, jelikož se u takovýchto míst provoz obvykle zpomalí. On se vždycky nakonec někdo najde. Pokud někdo nese trojúhelník nebo je již posazen, znamená to pro mne, že má asistence není kriticky nutná.
Párkrát už jsem byl také v nouzi a mám bohužel podobnou zkušenost, jak ty. Hodní lidé ale nevymřeli a je jich dost, i když jen malé procento. To mám také ověřeno.
.
A ještě si dovolím sjet v tématu z dálnice. Má někdo stejný názor jak já, a to, že když se ti stane problém u vesnice, tak se ti pomoci dostane mnohem snáze než v rušném městě?
Tak si trochu rejpnu.
"...se mi ztrhnul volant (v odbocovaci zatacce) a auto se smykem ritilo na svodidla... ... jsem skoncil ve skarpe u svodidel. Vsechno probehlo ve 110 km/h..."
Nebyl náhodou důvod vyjetí ze silnice trochu jiný?
No jo, tady je každej chytrej jak rádio. Ale stát se to někomu ze zde radícíh, tak si možná obarví spodky do tmava a třese jak epilepťák...
Rádci vyčítáte,že měl zavolat policii a oznámit to a to a tamto a škodu na majetku třetí strany a tak...Ale proč to neudělali ti projíždějící lidé(zvířata)? Kdyby to udělala,tak do výměny pneumatiky je tam policie.
Píše, že byl v příkopu-ve škarpě, tam lze často auto taky odstavit, tak proč by projíždějící řidiči měli odstavovat v odstavným pruhu?
Bych chtěl vidět, kdyby se tohle někomu zde z diskutujících stalo, jak by celou situaci zvládnul No jo, v teplíčku na prdeli se to kecá...
Třeba tu policii někdo z projíždějících zavolal, vy jste taky chytrej jak rádio. A mimochodem, nejspíš se už někomu něco podobného stalo, autor příspěvku není první automobilista na světě. Je naštvanej, což se dá pochopit, stejně tak se dá i pochopit, proč nikdo z projíždějících v noci na dálnici v rychlosti cca 110 km a více nedupl na brzdu. Není to zas taková sranda, jako se to zdá, když vy sedíte v teplíčku na pr...
On totiž ten popis je trošku hodně špatně popsaný! asi to špatně chápete a škarpa není travnaty či jaký koliv rovný pás vedel krajnice. Nevím ale takto jsem byl ve škarpě a měnit v ní kolo? To by mne ani ve snu nenapadlo-jedině na rovném místě !Ale je zřejmé že každý chápeme čtený text jinak, díky nesrovnalostem popisu DN.
jo jo, hlavně ty tvé výrazy "nejspíš" a "třeba"
nikdo tady o dupnutí na brzdu na dálnici nepíše, to píšeš ty.
V popisu situace je, že se to odehrálo v noci, jaký je provoz v noci, proč by někdo jel v odstavném pruhu v noci.
Tak snad se ti něco nestane a nebudeš potřebovat pomoc a to včetně té akutní.
Ze silnice poměrně často sbírám přejetá zvířata, zastavím dál a třeba jdu i minutu pěšky, vezmu klacek a zvíře budto odstrkám mimo silnici,nebo "naberu"
Kdo chce, pomůže, kdo nechce, něco najde
Já se vás zeptám: Kolikrát jste vy vystoupil a pomohl, když jste jel kolem někoho, kdo pomoc potřeboval? Neříkejte, že jste nikdy okolo nikoho takového nejel. Jel, ale nevěnoval mu pozornost, bál jste se, věřil jste, že pomůže někdo jiný, nestálo vám to za pozornost, za zamyšlení. Už chápete proč lidé nepomohou?
Na dálnici bych fakt nezastavil. Navíc sleduji provoz před sebou a za sebou a jak kdo jede. Nesleduji v noci trávu u cesty.
Jet 110 po dálnici je dnes docela o hubu. Kamiony předjíždíš dost dlouho a za nima jet nemůžeš, protože je stále dojíždíš. Za tebou naštvanejch řidičů, co jednou 120-140 nebo i 160.
110 bych se hodně bál. Jezdím cca 135.
A nevykládáš nám tady pohádky?
Jak se dá v příkopu který je ve srázu měnit kolo? Pokud jsi zůstal ve škarpě u svodidel, tak to jsi je přeletěl přes boudu zpět na kola?
A i kdyby, na dálnici nemáš sám co měnit kolo. Při nehodě první vesta, pak s opatrností trojúhelník, okamžitě do pole za svodidla a telefonovat. Pokud nemáš telefon, tak k nejbližší hlásce, která je vzdálená maximálně kilometr. Směr k té nejbližší označuje šipka na kilometrovníku. Ale i tak kilák není žádná hrůza i v zoraném poli v noci.
Dědek byl taky zřejmě dobrej oddíl. Že jste soutěžili o Darwinovu cenu, je vaše věc, ale tahat do toho ostatní, to už chce notnou dávku sobeckosti.
nepoděkoval ...
Já jsem jednou vytáhl člověka z hořícího auta. Bylo to ráno, pán jede přede mnou, vidím jak zničeho nic zatočil vpravo, kde byla noha konstrukce se značkami o směru jízdy. Ano noha byla před svodidly a pán do ní naboural, a po silnici se roztočil.. Felda úplně u spolujezdce zmáčklá až do interiéru ... Pás nešel odepnout, dveře otevřít, člověk tam sténal z předku plameny.
Jo z té silnice byla vidět na dohled nemocnice, ze které přijela sanita asi až za 20 minut. To je rychlost 2,7km/hod to by došli rychleji pěšky.
Polovina aut zastavila, jeden mi půjčil nůž na ten pás.
nepoděkoval
Jasně - v bráně každé nemocnice permanentně stojí nastartovaná sanita s posádkou připravená k okamžitému výjezdu.
Nevím, jak dnes. Ale minulý měsíc jsem vystrkával auto z pangejtu. Za ta léta, co jezdím jsem asi třikrát odvážel posádku havarovaného vozu. Dvakrát jsem odtahoval nabořence (s posádkou ve svém autě). Dvakrát jsem ošetřoval těžká zranění, u jednoho kluka nebylo úplně zřejmé, kde má vepředu a kde vzadu, trochu mne pokousal, ani nevím, jak dopadnul.
Ale chápu, že na nebezpečném místě a v noci to není pro každého. Jednou jsem v noci v bouřce odklízel ze silnice spadlý strom, bylo to dost nepříjemné. Dvakrát jsem musel skočit do příkopa, aby mne někdo nevzal sebou. A nepomohl taky nikdo. Ještě jsem vytrousil mobil a zašlapal ho do bláta .. ale tlačítlová křuska ve futrále vydrží všechno.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.