Nejste přihlášen/a.
V týdnu onemocněla moje mladší sestra planými neštovicemi a já jsem teď přijela na víkend domů. Je mi 21 let a nikdy jsem neštovice neměla, a proto se toho bojím jak čert kříže. Nosím tedy právě i doma respirátor, který sundám pouze po vyvětrání v mém pokoji, používám na vše gumové rukavice. Mám ještě dezinfekci ve spreji (na stříkání do prostoru - takže často ji stříkám) a neustále si dezinfikuji ruce, snažím se s ní vůbec nepřijít do styku, ani projít kolem ní. Jaké máte zkušenosti - myslíte, že i přes tuto obezřetnost je velké riziko, že se nakazím?
Za svých 21 let jste se nejspíš s neštovicemi setkala ve školce či ve škole, a je možné, že už máte protilátky, aniž byste nemoc zjevně prodělala. Hlavně se udržujte v kondici zdravou stravou, žádná dřina, opalování ani stes a choďte hodně do přírody. U vnímavých vyčerpaných dospělých totiž tento virus může vyvolat pásový opar. Jinak pl.neštovice nejsou žádná hrůza a je lepší to mít za sebou. Chtěla jsem, aby je mé děti stihly před školní docházkou, tak jsem je poslala k sousedům, jejichž holčičky byly celé puntíkované. Děti si hrály spolu půl dne v pokojíčku. Virus se přenáší vzduchem...No, a syn nic a dcerka pár puntíků. Inkub. doba je 15-21 dní. Na event. pásák je dobré mít doma Vironal. Drahé, ale dobré.
Zdravím. Nepíšete, zda jste těhotná. Pokud ne, nechápu, z čeho máte takovou hrůzu. Plané neštovice jsou nebezpečné pro vyvíjející se plod v těle neštovicemi nemocné matky, která nemoc do té doby neprodělala, tedy nemá protilátky. Největší nebezpečí hrozí plodu v prvním trimestru. Tedy těhotné ženy (které neštovicemi neprošly) by se měly chránit před nákazou, protože placentou nemoc může (ale nemusí) prostoupit do plodu. Netěhotným naskočí pár pupínků, možná zrudnou tváře při zvýšené teplotě, zasvědí puchýřky (ty není radno rozškrábat – tím se můžou nanést infekce, které teprve mohou způsobit vážné problémy) a za pár dní je po všem. No a při té příležitosti žena proděláním planých neštovic získá imunitu do budoucna. Vy tady v jednadvaceti letech vyšilujete; nechtěla bych vás zažít, pokud neštovice neproděláte, co budete dělat 9 měsíců těhotenství. Ida
Jestli nemáte zájem to chytit, tak se naočkujte. Jestli se nechcete očkovat, tak čím dřív ten vir chytíte, tím pro Vás líp. Plané neštovice só celkem časté, takže když jej nechytnete teďka, tak to bude problematičtější až budete starší.
Není nebezpečná nemoc, pamatuji si neštovicová party pro děti. Hned bych doporučil nějakou uspořádat. (Nejsou jako Kovidové )
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.