Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nemůžu takhle dál žít – lenost

Od: yui odpovědí: 9 změna:

Nejsem úplně líná, ale jsem mistr prokrastinace. Vždycky si najdu nějakou blbinu, kterou musím udělat, anebo nedělám nic a flákám se. Strašně mi to vadí, protože jsem cílevědomá a nechci promrhat svůj volný čas. Když vstanu brzy ráno, např. někdy mezi 4-6, tak toho stihnu dost, protože ráno po probuzení jsem produktivní. Jenže jak se naučit takhle vstávat? Takhle brzy vstanu tak jednou za týden, někdy za dva. Ptám se tedy:

Jak se naučit vstávat brzy ráno? (Hlavně v zimě, minulou zimu se mi to nějak povedlo, aspoň na pár dní. V létě je to jednodušší celkově.)

Jak být produktivní během dne? (Necítit nechuť ty věci dělat. Přitom když je vydržím dělat intenzivně aspoň 10 minut, tak mě to vyloženě baví.)

Popř. Jak si udělat rutinu? (Tahle otázka je ASI zbytečná, protože si myslím, že jsem člověk, který v životě nebude mít žádnou rutinu v ničem. I když si myslím, že by mi to pomohlo.)

A proč chci změnit svůj přístup k věcem/ke strávení volného času? Protože se cítím špatně a úzkostlivě, že nic moc nedělám produktivního pro svou budoucnost. A mám prostě z nicnedělání špatný pocit. Myslím, že to pochopí jen někdo kdo si to zažil...

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Děvče, my tě můžeme chápat, můžeme ti nabídnout, jak na to, můžeme ti ukázat cestu, ale pevně věřím, že ji sama znáš a víš, ale musíš jít sama. Nikdo tě ani neponese, ani s tebou nepůjde. Je to tvůj život, tvá volba, tvá zodpovědnost. Jen by sis měla uvědomit, že život máme jen jeden, nikdo nám nedá náhradu za ztracený čas. V podstatě máme dvě možnosti. Každý z nás. Buď to vzdáme nebo zabojujeme. Je jen na tobě, jaký si to uděláš.

Nemůžu takhle dál žít – lenost

hodnocení

2x
Když se něco nechce, je to horší než když to nejde.

liska5
hodnocení

0x

Chce to nastavit si režim a uplatnit vůli.

Až budeš mít děcko, tak to Ti režim nastaví. Pořiď si jich víc, plně se jim věnuj vedle domácnosti, zahrady a zvířectva, a budeš mít smysluplně vyplněný čas aktivitami až k padnutí.

Doufám, že tazatelka není důchodkyně. To je totiž chyba mnoha tazatelů, že o sobě nenapíšou základní údaj - věk.

yui
hodnocení

To bude za dlouho, zatím jsem na střední ve čtvrťáku :))

minsk
hodnocení

0x

Jak se naučit vstávat brzy ráno? Existuje zařízení, kterému se říká budík. Pokud chci vstát ve čtyři, nebo v pět ráno, tak si ho prostě na tu dobu nařídím. K tomu úměrně jít večer včas spát, aby se splnila dostatečná doba spánku 7-8 hodin.

kami123
hodnocení

0x

Můžeš zkusit toto cs.wikipedia.org/...

funguje to, ale je to na hranici sebetýrání.

hodnocení

0x

Takových lidí je čím dál víc. Nemají důvod se za něčím honit, proč? Něco dají starostliví rodiče, později dá něco stát. Chce to třeba pořídit si několik dětí a stát se samoživitelkou. To je dnes velmi populární a výnosné. Za mého mládí byla v každé rodině mamka a táta, dneska to už není třeba. Otec často stačí jen k zasazení semínka. Zda bude či nebude dobrým partnerem, to se nějak už neposuzuje. Stačí, když si hrkne. Divná doba. *ee*

Po maturitě, tedy pokud ji uděláš, půjdeš asi makat. Protože na vysokou školu při Tvých schopnostech to nevypadá. Tam se musí zabrat. A jak se hodláš živit? Najdeš si místo a budeš chodit do práce? Bohužel, hodně provozů je dneska třísměnných. Na to se musíš připravit.

Za mého mládí, když se někdo učil v nějakém oboru, už to bylo obvykle pro nějaký podnik. Ten podnik mu přispíval na tu školu. A po vyučení - hajdy do práce. A vrátit svou prací to, čím podnik přispěl.

Tak se koukej včas vzpamatovat, abys na produktivní život byla připravena. Uč se, abys zvládla maturitu, pomáhej mamce s domácností. Jen tak se připravíš na život. Nebo si vážně myslíš, že nebudeš muset hnout prstem a maminka Tě bude celý život opečovávat? Omyl - přijde doba, kdy budeš muset opečovávat Ty ji. Tak se na to dobře připrav, život je totiž o práci a ne o ležení na kanapi. Jaga.

*palec* dobře "babi ;)...mladí si asi představují nějakou aplikaci na teleonu, co by je měla řídit, ale my starší víme své, dnešní mladší mají plnou pusu "svobody a demokracie" a odsuzují řád a pravidla", já říkám, že všeho moc škodí, ale je velmi nutné, aby děti měli určitá pravidla a to do doby, kdy je již mají vžitá a pak mohou z hnízda, nás hlídali jak doma a škole, ale i v první práci a to je důležité i u nynější generace mladých lidí, jenže může být problém holčiny v tom, že nemusí. :(

vilik*
hodnocení

0x
Chtěl jsem odpovědět už včera ráno, ale nechtělo se mi, a tak odpovídám až teď.
Mám to totiž podobné, jen tedy obráceně. Dneska například jsem vstal ve čtyři odpoledne, protože jsem šel spát až ráno.
A proč to píšu? Protože jsem po letech pochopil, že jestli mám něco pořádného udělat, musím si buď pořídit kvalitní osvětlení a najít si odpovídající zdroj obživy s volnějším rytmem, nebo se odstěhovat do jiného časového pásma.
Proto radím, využijte výhodu v tom, že jste nastavená na časové období, kdy je ekonomicky aktivní nepoměrně více lidí než v mém případě, a prostě si plánujte činnost na brzké ranní hodiny. Zbytek dne pak můžete s pocitem dobře vykonané práce polehávat a klidně si v devět hodin večer jděte dopřát spánek.
Pak už jen stačí nařídit si pořádného budíka.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]