Nejste přihlášen/a.
Tak jsem dnes ráno našla moniliový úžeh i na švestce Stanleyce, která ho nikdy neměla, o meruňce ani nemluvím, ta je napůl pryč, višně a třešně bohatě kvetly a je na nich dohromady asi jen 20 plodů
, na řepě plno mšic, na šalvěji je jich víc než poupat, mladou meruňku mi zlikvidoval obaleč meruňkový, proti padlí jsem stříkala jabloně už dvakrát a včera jsem našla na citronících puklice (a to už taky byly stříkané)
. Nejsem moc přítel chemie na zahrádce, ale teď mi nic jiného nezbývá. Jak je to letos se škůdci a chorobami u vás? Není tento rok nějaký divný?
loni houbová choroba na hrušce a renklode, letos naštěstí je vše ok. pouze na jednom rybízu jsou mšice a celkem úspěšně bojuje slunéčko sedmitečné (2 kousky ), nechci ničím stříkat, tak čekám co to udělá
Pokud necháte bojovat pouze slunéčka,tak mšice vyhrají.První rychlá pomoc je,že otrháte pouze napadené listí,které ale radeji spalte. Dělám si vlastní postřik neškodný hmyzu a ovoci nebo zelenině. Smíchám asi 0,5 litru vody, 1 lžičku Jaru /ne sapon/, 1 lžičku oleje, možno přidat 0,5 lžičky lihu. Vše řádně promíchám a při postřiku můžete prsty současně mšice odstraňovat.Rukavice nejsou třeba. Dle potřeby postřik opakujte do konce sezony.
katastrofa, daří se jen plevelům
loni odešla meruňka (ta byla nahrazena novou, ale vypadá to, že se chytla pouze pod roubem), ze starší višně už je asi jen čtvrtina, ta mladší krásně kvetla, ale plodů zůstala jen asi pětina, zbytek zasychá
Třešeň zatím vypadá OK
Jo, zapomněl bych na ředkvičky, ty mi sežrali dřepčíci
To co vám vyrašilo pod roubem okamžitě vylámejte.Pokud vám větvičky nevyrašily,zkuste je všechny mírně zkrátit,mělo by to pomoci,nezapomeňte sledovat a ihned vylamovat obrost pod roubem,oslabuje samotný stromek.
Já to vidím asi takhle.Pokud jste vylámala vše,co tam nepatří,to je první krok.pak vemte zahradnické nůžky a zkraťte vše zaschlé,až do živého dřeva,to samé proveďte s terminálem,zkrátit až do živého.Možná se vám stromek pak nebude líbit,ale teď je důležité ho povzbudit. Na jaře v době květu pak stromek upravíte. Asi ho poškodil mráz,nebo jste na podzim málo zalila. ALE ŽIJE.
jestli tomu dobře rozumím, tak v případě potřeby i kmínek? sázel jsem ho loni na podzim a zálivku jsem mu dal dostatečnou, je fakt že zima byla krutá, mohl jsem ho obalit aspoň miralonem ...
Kmínek= terminal je vrchní část stromku. Na podzim jsem vysadila 10 stromků - zákrsky a čtvrtkmeny a také mám problémy. To ty mrazy. Rok předtím jsem sadila také stromky a problémy nebyly žádné.
Protože já koukám na naší zahradu (dům stále v rekonstrukci) pouze na jednu švestku, kterou loni pěkně poničila sněhová kalamita v říjnu, tak mne netrápí žádní škůdci. Ale květů na švestce je proti loňsku minimálně.
A tak chci popřát všem, co se vzorně starají o své zahrádky, aby úspěšně zatočili se škůdci a očekávaná úroda se vyplnila. Teď jsem zrovna koukala na předpověď a zase nic moc - navíc se očekávají i záplavy. Takže držím alespoň palce, ať se jejich předpověď nevyplní a naopak vaše zahrádky vás odmění za otlačená kolena a nebo bolavá záda!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.