Dobrý den, jsem mladá a pracuji se staršími (ženy) cca o 10-20 let Vetsina mi tyká , ale někteří mi stále vykaji a já jim. Je nevhodné jim rict, ze mi muzou klidně tykat, ze jsem od nich mladší ( já jim vykat)? Jedné kolegyni jsem to už řekla , ať mi týká ( já ji vykat) a hned v zápětí mi odpověděla, ze ji mám také tykat. Dělam s nimi už nějakou dobu a mohla mi to nabídnout sama dříve. Vím, ze by starší měla nabízet tykání.
To je těžké. S někým si tykáme hned a u někoho nám to nejde. Měla jsem starší kolegyni, které jsem si moc vážila. A ač jsme spolu byly přes 10 let na jednom pracovišti, tak jsem jí pořád vykala.
Klidně jim řekni, že ti mohou týkat, jako proto, že ty jsi ještě mladá. Když ti oni neřeknou, že ty jim máš také týkat, tak jim i nadále vykej. Někdo to rychle tykání třeba nemá moc rád, chce toho dotyčného nejdříve poznat.
Klidne jim to nabidni jak navrhujes. Jste na stejne pozici a v dospelosti uz se rozdil 10 let sem, 10 let tam stira.
Ona sice teorie, ze nabizi ten starsi je hezka, ale v praxi to narazi na zadrhel, ze se stejnym ostychem v navrhovani tykani se potyka mnoho lidi, bez ohledu na vek. Honi se jim hlavou to same co Tobe a dockat by ses nemusela.
Zdravím, ano starší by měla nabídnout tykání. Já radši vykám a nenabízím tykání první pokuď jsem mladší. Ovšem pokuď cítíš že by jí to nevadilo, tak jí nabídni tykání první.
V tomhle mají výhodu takoví ti "nezdvořáci", co tykají všem. Výjimku může tvořit max. šéf či jiná autorita. Je fakt,že se opravdu málokdo ozve zpět,abys mu začala vykat. Na druhou stranu, to tykání nabídne malé procento z nich. Zapeklité téma. Pro nás slušňáky obzvlášť. Můj názor je ten, že tykání lidi sbližuje více, než vykání. Byť je to třeba z tvé strany právě nějaký způsob prokazování úcty. Taky jsem čekal, jestli mi starší nabídnou tykání, místo toho mě někteří z nich začali za zády probírat ve smyslu ,,není on nějakej vadnej?" Holt si občas nevyberem :D
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.