Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rasismus nebo ne?

Od: pleska odpovědí: 53 změna:
Dobrý den
Zajímalo by mě, jestli když někomu do komentářů napíšu civilizovaně svůj názor a ten názor je rasistický, můžu za to být nějakým způsobem potrestán?
( Napsal jsem, že u nějakých romských matek by měla být sterilizace stále zavedena, jelikož potom mají 12 dětí a žijí z dávek ) samozřejmě teď to nijak silně rasisticky nemyslím, pouze přibližuji co jsem psal.
Mohl by mi tedy někdo napsat, jestli za to můžu být nějakým způsobem potrestán?
Jenom jsem využíval práva na svobodný projev názoru.

53 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

10x

Bojím se postavit sněhuláka, aby někdo nevřískal, že stavím jenom bílé, že jsem rasista.

Jednou, při velikém kraválu se sousedy, jsem dlouho v klidu vysvětlovala, ale když ten černý rapl stále vřískal, ztratila jsem nervy a spustila úplně stejně sprostě a stejně hlasite, jako on. Ztichnul, vyvalil oči a pravil, že "si rašista". Řekla jsem, že má pravdu, opravdu rasista jsem. Představte si, že ztichnul a hnal děcka do baráku. Neuvěřitelné. Konečně respekt!

tabletka*
hodnocení

3x

Tak buď jsi frajer, který si stojí za svými slovy a trestu se nebojíš, hrdinně ho podstoupíš, nebo jsi srábek a pak bys neměl nikam nic psát. Ono je to dvojsečný, někdo by mohl říci, že měli sterilizovat tvoji matku. Asi by se ti to moc nelíbilo, že?

hodnocení

1x
Již před mnoha lety jsem v knize reportéra ČR Karla Kyncla četl, že pouhé objednání černé kávy v kavárně (mluvil tehdy samozřejmě o Anglii), může být bráno jako rasismus.
A dnes?
Nějaká VŠ profesorka dokonce prohlásila, že matematika je rasistická a víte proč? Protože černoši ji hůře nechápou než běloši.
Myslete si tedy co chcete, ale než něco někam napíšete, rozmyslete si to..
pleska
hodnocení

Děkuji, naprosto si uvědomuji stupiditu mého rozhodnutí, nicméně jsem ve vaší odpovědi nepostřehl, zda je to tedy trestné nebo ne.
Nenapsal jsem to..
Protože vždy platilo a platí:
Kde není žalobce, není soudce
A pravdu má ten, kdo má lepšího právníka.
dafky

Dobrý právník není zárukou pravdy, jen dává větší šanci u soudu. To je rozdíl.

Sterilizace by nebyla potřeba, kdyby se dávky omezily a podmínily prací a beztrestností. Opakovaně to navrhuje SPD a demobloci to sabotují.

dafky, prosím, sdělte mi postup, jak chtějí omezit dávky? Nikoliv celý program, ale jen dávky, komu a kdy je (ne)dávat.

liska5

Byl tu kdysi návrh snížit až omezit od čtvrtého dítěte...

liško, díky, ale mne spíše zajímá, co teď navrhují, nikoliv "Byl tu kdysi návrh"

dafky

3. Nechceme drahý a nefunkční sociální systém, chceme systém podporující všechny slušné lidi –seniory, rodiny s dětmi, zdravotně postižené občany i děti ohrožené bídou

Na druhé straně tento systém šikanuje a ponižuje řádné občany, kteří se ocitli v nouzi. Jsme proti pozitivní diskriminaci. Zjednodušíme systém a zavedeme strop pro výši sociální podpory pro občany, kteří nežijí řádným životem. Podpora nesmí umožnit lenochům žít lépe než lidem, kteří pracují. Podporu zaslouží pouze ti, kteří vedou řádný život a řádně vychovávají děti. Zamezíme vyplácení neoprávněně vysokých podpor sociálního bydlení. Podporujeme důstojné podmínky pro seniory. Nechceme zvyšování věku odchodu do důchodu. Požadujeme zvyšování důchodů všem o stejnou částku.

spd.cz/...

Řádný život obvykle znamená: mít zaměstnání nebo jiný zákonný zdroj příjmu, dodržovat zákony, posílat děti do školy. Něco jsem zapomněl?

drahý a nefunkční systém nikdo nechce

Obecná slova, nic konkrétního.

dafky

Konkrétní je to dost a snadno realizovatelný - stačí kontaktovat zaměstnavatele, policii a školu a na dotyčné se informovat.

A jestli je půl milionu voličů "nikdo"...

dafky,

nezaměstnaný, nezpřizpůsobivý a Vy chcete kontaktovat zaměstnavatele? Kterého.

Pak i školu, jaké mají známky nebo co? A proč policii, jako že ukradl něco a proto již nikdy nedostane dávky?

A jestli je půl milionu voličů "nikdo"...

To nikdo netvrdí, jen jsem sděli, že nikdo nechce nefunkční systém. Nesmíte si přehazovat slova.

Zkuste najít v programu SPD, jak to chtějí řešit, páč Váš postup nelze. Nikoliv jen fráze.

dafky

"nezaměstnaný, nezpřizpůsobivý a Vy chcete kontaktovat zaměstnavatele? Kterého."

Kterého uvede. Pokud neuvede, nic nedostane, dokud pracovat nezačne.
Jako lepší řešení jsem někde viděl dávky jako úlevu z daní.

Za první republiky cikáni nedostávali nic. Kočovali a živili se všelijak. To kočování bych jim umožnil, když jim to vyhovuje. Je to tak např. ve Francii, kde mají kempovací místa s přesně danými pravidly.

"Pak i školu, jaké mají známky nebo co?"

Jestli tam chodí a jak se tam chovají. Problémovým dávky snížit.

"A proč policii, jako že ukradl něco a proto již nikdy nedostane dávky?"

Nejen krádeže, cokoli trestného. Proč nikdy? Dokud se nenapraví. (Teď čekám otázku, jaká bude ta lhůta. Viz níže.)

"A jestli je půl milionu voličů "nikdo"...
To nikdo netvrdí, jen jsem sděli, že nikdo nechce nefunkční systém. Nesmíte si přehazovat slova."

No když nějakou stranu někdo volí, tak mu asi vyhovuje program, byť stručný, ne?

"Zkuste najít v programu SPD, jak to chtějí řešit, páč Váš postup nelze. Nikoliv jen fráze."

Vycházím jen z verze na jejich webu. Jestli mají něco podrobnějšího, nevím.
Ale dokud bude složení sněmovny podporovat současný neutěšený stav a desítky "romských" neziskovek na něm bezvýsledně parazitovat, tak ke změně nedojde a tedy není ani podrobný systém potřeba vytvářet. A zdá se, že to tak ještě dlouho potrvá, protože většině lidí takto vyhozené peníze zřejmě nechybí. Jdou z daní a to není až tak vidět, že.

break
hodnocení

1x

Kde se pod to můžu podepsat?

jurajjuraj*

taky bych se pripojil pokud zbyde misto na papire

hodnocení

1x
Ohledně té sterilizace.. Když mám fenu která žije se psem na jednom dvorečku,tak je postaráno o to,aby byla štěňátka každý rok a následky si domyslíme.A proto jsme rozumem došli k závěru, že je lepší fenu vykastrovat.Jsou to totiž zvířátka a množila by se nám dokud by to šlo.. Zvířátka totiž nepřemýšlí nad tím,jestli se jejich potomstvo uživí atd.. Zvířata si poradí a něco uloví, něco zakousnou a žijí si jak je příroda naučila.Přijde mi, že i někteří lidé by se dali k těm zvířátkům přirovnat.. A proto někdo přišel s tím nápadem, který nesmím napsat..

@doutnak - A proto jsme rozumem došli k závěru, že je lepší fenu vykastrovat.
Což je ovšem genderově nekorektní *smich2*

Jakykoliv druh na Zemi, stejne toho lidskeho, preziva a siri se diky mnozeni se, ne diky rozumovemu dochazeni k zaveru.

Premnozeni je samoregulacni. Pokud neni dostatek zdroju, polupace klesa, pokud je, populace roste.

Rozumove dochazeni k zaveru na druhou stranu muze vest k vymejsleni a nasledne i realizaci pitomosti podobneho nebo i mnohem horsiho razeni.

Byl to jen příklad.Kdo chtěl,tak pochopil. V kontextu se zvířaty.. Ať už čtyřnohými nebo mluvícími dvounohými.A pro vás..Taky mi nebylo dobře, když jsem dával fenu kastrovat..opravdu ne! Ale je to zodpovědnost, když máte najednou doma o devět psů víc.. Někdo na tom třeba dokáže vydělávat,ale.Je tu pořád ALE..Takhle to prostě nejde a devět psů navíc při zaměstnání JE NEREÁLNÉ udržet do doby předání novým panům..Poenta měla být taková, že zásah člověka je potřeba,aby byla situace"udržitelná". Což zvířata samozřejmě neřeší..A ty dvounohá mluvící také ne! A o tom je ta debata o zásahu někoho "jiného"
Jedubabicka.. genderově ano .Fena moje a pes rodičů, kteří nesouhlasili s kastrací psa.Prý to mění povahu a ostatní psi"to poznají a kastrovaného prý šikanují venku". Tím pádem se kastrovala fena a má tím pádem po problémech ve stáří..Feny "tím" jak známo trpí(problémy s vnitřkem ve stáří) a musejí se obvykle stejně vykastrovat ze zdravotních důvodů.Pes tomu nakonec stejně neušel, protože měl na svých "chloubách" nádor a byl také z tohoto důvodu o "chlouby"připraven..A povaha se nezměnila..To jen pro ty, které to zajímá..a ty,co si myslí, že je to proti přírodě..

hodnocení

0x

Pokud jste napsal, že u nějakých, tak to žalovatelné není.

plesk
hodnocení

A kdybych napsal vsech, dalo by se to žalovat? Popřípadě jaký trest?

Ano, to už je rasismus.

pleska
hodnocení

A trest nevíte?

hodnocení

0x

Evropska komise rasismus definuje jako:

"přesvědčení, že lze na základě rasy, barvy pleti, jazyka, náboženství, národnosti, národnostního či etnického původu ospravedlnit nenávist k osobě nebo skupině osob, nebo představa nadřazenosti osoby nebo skupiny osob".

Tedy jde o splneni dvou podminek. Poukazani na puvod ci odlisnost a zaroven stvani proti tomuto puvodu ci odlisnosti.

-

Tim, ze definujes, ze ma jit ne o jakekoliv matky, ale prave o romske matky poukazujes prave na etnicky puvod. Tedy prvni podminka je splnena.

Tim, ze jim prisuzujes urcite vlastnosti (12 deti a davky) a ze bys na nich z pozice moci chtel provadet lekarke zakroky jiste naplnujes i druhou podminu.

Podle mne to tedy jednoznacne naplnuje vyse uvedenou definici rasismu a mohlo by na Tebe byt podano trestni oznameni napr. podle paragrafu 356 TZ - Podnecovani k nenavisti vuci skupine osob nebo k omezovani jejich prav a svobod

-

Pri tom je jedno, zda Tebou uvedene skutecnosti jsou pouze domele nebo skutecne.

Muzes se branit napr. Pravem na svobodu projevu, tak jak je zakotven v Deklaraci lidskych prav s tim, ze kazdy ma pravo mit nazor.

Tim ovsem nemusis zabranit obvineni z podnecovani k nenavisti, jelikoz i zakonne svobodne vyjadreny nazor muze podnecovat k nenavisti.

A bude pouze na soudu, jak rozhodne. Nelze predjimat a je to jak se pravi jiz vyse - kvalitnejsi pravni zastoupeni muze rozhodnout o vyslednem vyroku viny nebo neviny.

dafky

Tak pozor, svoboda projevu neplatí pro nácky. Říká to Antifa a ta má defaultně pravdu.

Rasismus nebo ne?
Axus! No jo..no.. Paragrafy, kterých se máme všichni leknout a držet ústa..A tak to je a podle toho to všude vypadá! Slušný člověk se lekne a drží pysk.A nepřizpůsobiví znají"své"paragrafy a podle nich si tu vesele a dravě a hravě žijí jako v peřince...Jen tak dál!

axusi - ano. I pravdivý objektivní a přesný popis skutečnosti může vyvolávat nenávist. Proto se některé skutečnosti nesmějí popisovat.

Problém je v tom, že tím, že o skutečnosti nemluvíme, skutečnost nepřestane existovat. Je pravděpodobnější, že taková skutečnost ukončí naši existenci. I beze slov.

Ra.

Pravda vzdy vyvolavala odpor. To neni nic noveho. I proto (a zrejme pouze proto) existuje porekadlo "mlcti zlato".

Jedna vec ale je, kdyz se napise, ze nektere cikanky maji 12 deti a berou na ne davky a zcela neco jineho je, kdyz se napise, ze by se meli povine sterilizovat.

To prece neni o nemluveni o nejake skutecnosti.

Proc misto toho dotycny treba nenapise, ze to chce zmenu v systemu vyplaceni socialnich davek. To by ale spolecnost nerozdelovalo, nevyvolavalo plamenne diskuze a nebylo zkratka to prave, co pritahne pozornost.

max*
To uz teda muze rovnou tvrdit, ze kdyby..,
mozna.., v pripade.., proste prida nejaka ta citoslovce, pridavna jmena nebo podminovaci zpusoby a nerozseka to zadny zalobce. Teda posledni slovo ma vzdy soudce.., podle toho, jak se zrovna vyspal.
Jinak zeny mely, no.

lkjh
hodnocení

0x

Na východě Moravy se používá slovo cigánit ve smyslu lhát.

A taky se dříve říkalo.."Co komunista,to cigán a co cigán,to komunista",

pleska
hodnocení

0x
Děkuji všem za odpovědi
Tento názor již nemám. Komentář jsem smazal.
Byl jsem hlupák.
doplněno 14.12.21 22:16: Rozhodně jsem tím nechtěl nikoho podněcovat k nějaké nenávisti k nim. Byl jsem hloupý, napsal jsem to z nerozvážnosti.
pleska
Když jsem ten komentář viděl, tak si myslím, že to ani moc rasistické nebylo, ale stejně je to názor který už nemám.

tabletka*
hodnocení

0x

Nucené sterilizace se dělaly za bolševiků, někdy do roku 1980 (přibližně), od té doby ne. Určitě se nedělaly kvůli "dávkám", cikáni museli pracovat stejně jako všichni ostatní a ta chamraď ze Slovenska tu ještě nebyla, tu sem pozvali chytráci při rozdělení republiky se zvláštním režimem se Slovenskem, což byla obří chyba. Kromě toho byly takto sterilizovány občas i bílé ženy, například po druhém císaři. Takže vaše poznámka není ani tak rasistická, jako úplně pitomá.

pleska
Děkuji za odpověď
Vím že to bylo pitomé.
Přepískl jsem to, ale naštěstí jsem to už smazal.
Nejsem rasista, tohle byl pouze takový nekontrolovaný výstřelek.

Nucené sterilizace se dělaly leckde. Kde četl "Stoletého staříka" si možná povšimnul, že se někde týkaly i lidí s nevhodnými názory ..

tabletka*

Nejspíš ano, ra, ale co bylo jinde nevím, romány neberu tak úplně vážně, zde to znám z praxe v nemocnicích.

Ten román byl jen nesmělý náznak. Samosebou se dají dohledat i regulérní podklady. Ono to s tím severským demokratickým rájem nebylo a není až takové, že ..

A pokud jde o přizpůsobivé etnikum - řešit se to jednou bude muset. Zatím to etnikum přišlo na to, že příbuzenskou plemenitbou vyprodukují potomstvo s nárokem na vyšší dávky. Jejich praxe předávání potomstva do státem placené péče příbuzným je nově poněkud redukována, ale poradci z "neziskovek" jistě brzo přidou na něco jiného ..

To by mě zajímalo kde odborník na historii Tabletka vzal argument že sem kočovníky někdo pozval až po rozdělení republiky. První vlna přesídlování slovenských cikánů proběhla v době, kdy po odsunu Němců z pohraničí neměl kdo dělat v nově vznikajících JZD a druhá vlna proběhla když se Husák rozhodl zrušit některá ghetta ( dnes vznešeně nazývané romské osady) na východě Slovenska, tím způsobem že se přistavila vlaková souprava a celá vesnice se vyvezla na západ. Po rozpadu federace jsme pouze prošvihli jedinou možnost jim co by občanům se slovenskou národnosti nepřidělit občanství (To se bohužel nestalo) a trvat na tom aby si vyřídili pracovní povolení. To by vzhledem na okolnost, že neexistuje povolání "profesionální čerpani sociálních dávek" mohlo být velice zajímavé.
tabletka*

Odborník si to pamatuje a protože do roku 1980 žil v obci, kam bylo nacpáno snad nejvíc z těch dovezených po válce ví, že tito byli poměrně dobře asimilováni, rozfrkáni po domech tak, aby nemohli vytvářet slumy a žádné velké potíže s nimi nebyly. Do práce chodili všichni a rozhodně kradli méně než bílí řezníci, taxikáři, zelináři atd. Dokonce ani na Smíchově v Grafické, což byla enkláva těch nejhorších to nebylo nic ve srovnání s dneškem kdekoli. Ale po rozdělení republiky se k těmto pomrně slušným cikánům nakvartýrovaly tisíce příbuzných ze Slovenska, z těch šílených osad, které snad i Totak viděl v televizi ( Slováci se s tím nepářou a prostě je nechají hnít bez pomoci, když tam byly povodně, nechala je slovenská vláda prostě pochcípat po desítkách, takže tím sami vytvářejí velké skupiny naprosto ztracených rodin, které objektivně nemají šanci na vůbec nic). A myslím, že ani Totak by nezůstal slušný a pracovitý, kdyby mu v bytě 2+1 přibylo dvacet Totaků ze Slovenska, kteří nikdy neviděli tekoucí vodu a do práce by je nevzali ani na čistění latrín.

K tomu mám jednu úsměvnou historku. Kamarád se nějak ocitl na večírku českého velvyslance ve Švédsku a u skleničky se s ním dala do řeči ministrině zahraničních věcí. Bylo to zrovna v době kdy naši kočovníci táhli na Británii za lepšími dávkami. Paní ministrině nadhodila téma, proč se těm chudákům u nás ubližuje. Že oni ve Švédsku s nimi žádné problémy nemají. Kamarád se zmohl pouze na dotaz - a kolik jich ve Švédsku máte? Odpověď že asi 1200 ho rozesmála. Tak prý.. až jich tam budete mít 300-400 000 tak si o těch problémech znova popovídáme.
A perlička na závěr : při prvnim poválečném sčítání lidu udělalo do kolonky národnost cikánská fajfku 370 obyvatel české části federace.

Já tvrdím, že "cikán" je problém sociální, nikoli etnický.

Právo na práci bylo nahrazeno právem na dávky.

K tomu se z dětí stali živitelé rodin. Hluché, slepé, chromé či debilní jsou nejlepší.

V tom je vychovávána pomalu už třetí generace. Za pomoci poradců z "neziskovek".

Nejhorší na tom je, že generace která teď dosahuje plnoletosti nikdy neviděla že by řidiče pracovali takže se ani nedá počítat s tím že by chtěla žít jinak.
To jsem ale neřekl já. To veřejně přiznal nějaký etno odborník v televizi. ( to jen v rámci obecného alibismu - já nic, ja muzikant)

Já samosebou taky. I v rodokmenu - kam matrika dohlédne samý kapelník nebo regenschori ..

pleska
hodnocení

0x
Ještě jednou všem děkuji za odpověď
To co jsem sem na poradnu napsal jsem nemyslel nijak rasisticky. Původní komentář jsem smazal a poučil jsem se. S tím co jsem napsal absolutně nesouhlasím a stydím se za to.
Tento dotaz tedy uzavírám

kubaa
hodnocení

0x

Rasismus je hnus, bohužel se ale v dnešní době dost často nachází i tam, kde není. Tohle Vaše tvrzení se mi zdá ale už trochu moc přehnané a jak je to z hlediska zákona netuším. Být vámi bych šel ale na to trochu diplomatičtěji, a z tohoto tvrzení vypustil slovo romské a spíš řekl tak nějak obecně, že u nějakých matek s chybějícím vzděláním, podprůměrným příjmem a šesti dětmi by měla být zavedena sterilizace, aby těch dětí pak neměly dokonce dvanáct."

tabletka*

a u otců jakbysmet, samozřejmě

kubaa

Ano samozřejmě, děkuji moc za doplnění <3

serpen
hodnocení

0x
Hele, rasismus je relativní pojem a v dnešní době nesprávně podáván. Za “bílou mrdku” jeste nikdy nikdo nikoho nesoudil. Ale za “černou svini” lidé sedí. Nejvyšší moc nas tímto rozděluje, kdyby totiž brali všechny stejne (bez dávek. Bez rasismu, bez diskriminace, bez výhod) tak by nikoho nenapadlo označovat cigány za prizivniky, protoze by pracovat museli.
Bohužel je to pravda, kterou se nikdo neodváží říct nahlas, a to je podle me diskriminace. Vsichni by měli byt označováni jako Lidé, a ne jako rom, běloch, negr, šikmovokej atd..
tabletka*
Do určité míry. Líných bílých, kteří zneužívají systém státní pomoci je spousta, ale nikdo do nich nevandruje (kromě mě).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]