Nejste přihlášen/a.
Jsem už sice ve starobním důchodu a mám už své roky dávno odpracované,ale zajímá mne problematika chudých a nepřizpůsobivých občanů naší země.Budou již brzy volby do poslanecké sněmovny a tak mne zajímají programy politických stran a zamyšlení se nad budoucností naší země.Velmi mne udivilo co se v předvolební kampaňi odehrálo v Liberci po příjezdu pana Okamury (hnutí SPD), který se dostal do střetu s rómskou populací lidí, kterým chce odebrat rázně sociální dávky na živobytí v jejich předvolebním programu.Nějaký rómský předák se tam ozval, že zaměstnavatelé nechtějí nikde zaměstnat rómy, pouze na veřejné práce,uklid chodníků-zeleně pro město a že to je pro některé lidi, kteří by chtěli normálně důstojně pracovat s ohledem na jejich věk a jejich zdraví dikriminační.Říkám si, kdyby se slušní rómové začlenili do společnosti, tak mohou vykonávat různé druhy pracovních činností, stejně jako řada běžných obyvatel.Dříve byl u nás v práci róm jako mistr směny, byl to pracovitý a svědomitý člověk, který ještě rád ostatním pomohl.Netvrdím,že je mám v oblibě, ale domnívám se, že by měli dostat stejnou šanci na slušnou práci všichni bez rozdílu rasy a pohlaví.Myslím si, že firmy by měly být ke všem uchazečům o zaměstnání přívětiví, kdo má zájem poctivě pracovat, dát šanci zaškolit nové zaměstnance, aby se vyplatilo více chodit do práce než brát sociální dávky.Jakmile by nastala situace, že by došlo k ráznému řezu a zrušili by politici všechny dávky pomoci pro nejchudší obyvatelstvo, zároveň by takové lidi nechtěl nikdo zaměstnat a byli by opakovaně odmítáni, tak by to mohlo mít vliv na zvýšení kriminality v naší zemi.Podle mne by bylo řešením vytvářet nové pracovní příležitosti, rekvalifikace-školení a podat potřebným pomocnou ruku než je odsuzovat, že jsou všichni nemakačenky schválně.Různé programy na podporu vzdělání a zaměstnanosti z projektů EU.se seberealizovat by mohlo být řešením, jak nevyvolat zbytečné nepokoje.Tomio je v tomto opatření dosti tvrdý, ale nezkusil si to, jak se hledá práce v této době a že zaměstnavatelé dávají přednost mladším ročníkům než 50+.V tom případě,kdo chce pracovat a má smůlu v tom, že nikdo toho člověka nechce zaměstnat a nestojí o něj, tak by neměl být v sebeúctě pošlápáván, že jemu se nechce nic dělat a má nálepku nemakačenko. Všechny hází do jednoho pytle, takto to není objektivní hodnocení.Tady zaměstnavatel odmítá, nikoliv uchazeč a o tom se veřejně nemluví a přehlíží druhá strana. Nelze nastoupit a vnutit se do zaměstnání samovolně bez řádné pracovní smlouvy, protože obě dvě strany sepisují dohodu.Sama ministrině práce a sociálních věcí si jednou zkusila býti v roli uchazeče o zaměstnání a zjistila, že to tak snadné není jak se to na první pohled může někomu zdát.Existují též lidi, kteří se práci vyhýbají třeba ze zdravotních důvodů, že by to ve fabrice nezvládli na 3 směny, ale vše má v životě obě strany mince.Některé pracovní agentury někdy ani nedají výplatu svému zaměstnanci nebo jen malou zálohu,což se stálo mému synovci.Obrazně řečeno jsou tu rozdělené lidi na dva tábory, podobně jako když uvízne horolezec na skále a je v nouzové situaci.Jedni by byli pro záchranu, protože jim ten člověk není lhostejný a druzí by ho kritizovali, že tam neměl lézt a že by mu to urychlili, jak by mu raději přeřízli lano a měl by to rychle za sebou.Tyto dva různé typy názorů lidí v naší společnosti existují a tak očekávám,že i v reakcích na můj příspěvek to bude podobné a vina jen na jedné straně bez solidárního cítění a pochopení problematiky více do hloubky co se skutečně odehrává na trhu práce a kde tkví podstata toho problému.Mělo by se podle Vás jít na nezaměstnané s bičem a trestem jak chce Tomio nebo spíše hledat konstruktivní řešení, jak pro ně vytvářet nové pracovní příležitosti, v rámci projektu jim pomoci a podpořit takové, které mají zájem slušně pracovat?
Zdravím. Váš dotaz jsem si musela přečíst 2x, abych se ujistila, že toto fakt někdo napsal. Nechci se vás nějak dotknout, ale vy jste byl posledních cca 10-20-30 let v kómatu? A dnes ráno jste se probral a přečetl si nějaký bulvární plátek? Nebo si z nás děláte legraci? Legraci, že jo? Ida
Myslím, že je nikdo nevyloučil ze společnosti ale že se oni vyloučili sami. Oni, většina z nich, mají sotva dokončené základní vzdělání, takže těžko je může někdo zaměstnat na takové pozice, když nejsou ani vyučení a středoškolsky vzdělaní asi už vůbec ne. Bez vzdělání prostě nevezmou Roma ani jiného. Takže zbývají pro ně výkopové práce, práce na úklidu města apod..A když se na takové místo přihlásí, berou je všude a potřebují jich hodně. Takže by se měli sami snažit někam se v životě posunout, něco pro sebe udělat, aby se měli lépe.
Kamarád mi též řekl, že to je podobné jako by zrušili všude nevěstince pro nabuzené chlapy, potom by též stouplo riziko pro ženy na ulicích.Na všechno by měla být vhodná strategie a nic není černé nebo bílé.Jak to dopadlo v Německu, asi ne moc dobře a nechtěla bych tam žít.Ono nezáleží, jak daná věc je pojmenována, ale kam směřuje a jakou bude mít skutečnou perspektivu.Raději bych já osobně, kdyby mne někdo na ulici přepadl něco z kabelky dala, než utrpěla těžké zranění nebo se s chlapem prala.Jak říká lidové rčení, že živý pes je na tom lépe než mrtvý lev král zvířat. Proto bych těm nejchudším nechala alespoň něco málo na přežití minimum, než aby zvlčili a potom nikdo neví co by se v nich mohlo probudit.Spíše bych osekala příjmy politikům,výdaje na předraženou armádu, tam by se ušetřilo do státní kasy více.
Řešení by bylo (a je) zcela jednoduché. Ovšem neprošlo by to dnešní společností (tedy její částí, která má rozhodovací pravomoci).
Jednoduché pravidlo: Pokud jsi zdravý a můžeš pracovat, nedostaneš ani korunu, i kdybys měl umřít hlady (tvoje volba).
Co tam máte dál?
OK. Tak pokud někoho zaměstnavatel odmítá (a já jako demokrat připouštím, že na to má plné právo), tak onen "odmítnutý" bude muset vzít svůj osud do vlasních rukou a začít se živit sám. K tomu samozřejmě není potřeba ani vysoká škola, ani střední škola.., ale jen chuť do práce a odvaha vzít svůj život do vlastních rukou.
Zdravím
Jen k těm Rómům, nevím o tom že by neměli šanci získat práci, nebo v tom byli nějak diskriminováni, osobně znám hned několik takových kteří "makají jak broci" a dokonce když teď jedni takoví chtěli dát výpověď, protože už obdrželi lepší místo u jiného zaměstnavatele, máte vidět jak se "cukají" a nechtějí je pustit. S ostatními kolegy i kolegy jiných firem vychází v pohodě, nikdy s nimi nebyl žádný problém nikdo jim nikdy neskřivil ani vlásek nebo jim nedal nikdy pocítit že by "byli cikáni". A zrovna tak já, vztahy s nimi mám výborné bez problémové, možná je takových ve společnosti menšina, ale ti co chtějí pracovat a skutečně dobře pracují nemají vůbec žádné problémy s okolní společností nejsou vůbec v ničem diskriminováni a máme naprosto rovné bezproblémové vztahy. Čili je to o lidech, slušní a pracovití romové které znám třeba já nebudou mít žádné problémy ať nahoře sedí kdokoli. P.S. A to znám i takové romy co mají zaměstnání dvě, takoví se nemají čeho bát...
Problem je v tom, ze takzvana "podradna prace" je malo placena. Pokud bude zametac ulic placen tak jako treba zednik, urcite nebude problem ta mista obsadit. Kdyz to nechces delat, nemusis, ale je to prace jako kazda jina a za obdrzenou mzdu se da slusne zit. Kdyz uklizecka v kancelari prestane uklizet, tak pan reditel si to bude muset udelat sam. Pro neho je to podradna prace a nechce za ni moc platit, na druhe strane kdyz to nebude hotove, tak bud musi priplatit a nebo si to udelat sam. Mesto radeji necha aby se vsude valely po zemi papiry a byl bordel nez aby zaplatili nekomu slusnou mzdu. Proc by nekdo mel pracovat za tu mzdu, ktera je stejna jako socialni podpora. To muzu lezet doma a mam to bez starosti.
No a když budou všichni brát stejně, tak jako to téměř bývalo za socíku (toho předchozího), tak budou všichni, doslova všichni řvát, že "proto přeci nestudovali, aby měli stejně jako nevzdělaná uklízečka, která nemá prakticky žádnou zodpovědnost", "že učitelé a doktoři a letečtí dispečeři a politici atd. musí mít aspoň trojnásobek takové nivelizované mzdy, aby mohli dobře učit a léčit...". Takže z tohoto pekla je jediné východisko - Jižní Korea. A to by se nám asi taky moc nelíbilo, koneckonců ani tam nemají všichni stejně.
Takže jestli není spíš problém v těch velkorysých (zdánlivě) sociálních podpor, na které má nárok i ten, komu se chce raději ležet doma (i když já si tedy nemyslím, že by takových lidí byla většina, naopak, většina poctivě maká).
ad Danek: Já s vámi souhlasím. Tomio Okamura jistě vystihl poptávku prostších lidí po rázném řešení, které je neuskutečnitelné a které by mnozí z těch, co po něm volají nechtěli, kdyby jim došlo, že se týká i jich, všech těch zadlužených neplatičů, samoživitelek na podporách a podobně. Pro mne je to primitivní populista (znám ho z dob jeho působení v cestovkách, které spoluvlastnil, jedna byla ve větší ztrátě než druhá, sám moc úspěšný tedy nebyl). Víc se nemá smysl rozepisovat, sám jste to zvládl velmi dobře.
Vidíte vše jenom v úzkém koridoru.
Romové pracují. Sice na obyčejných pozicích, ale jich jich zaměstnáno hodně. Dělali u nás silnici a mohu Vám napsat, že 50 procent byli muži a mladí chlapci tmavé pleti.
Takže mě to mile překvapilo. Neházejte je do jednoho pytle. Ten, který něco umí /je vyučen/ tak práci vždycky najde.
Nepište, že nedostanou příležitost. Dostanou, ale pokud mají špatnou pracovní morálku, jednou příjdou, některé dny nepřijdou a o tom, že pracovní nástroje mnohdy poztrácejí, tak se nelze divit, že mnohý zaměstnavetel nad nimi tzv. zlomí hůl a už je nenabere.
tabletka - Ať je to Rom, nebo bílý, nebo fialový a něco umí, je šikovný, je vyučen, má maturitu, nebo vysokou školu, nebo začne podnikat, tak si může najít práci, může být zaměstnán, nebo jet na svoje triko. Mám kamarádku, která má tři práce, její manžel má zakázky pokryté jako řemeslník zámečník do konce roku. Nezastaví se. Jde o to, že záleží, jestli člověk umí, chce, má možnost a příležitost a kapičku štěstí.
Jak správně píšete, někomu, kdo bydlí někde na Vysočině a nic neumí, nebo nemá auto, nebo neřídí, tak se do práce 50 km daleko nedostane, protože nemá jak, nebo mu to zdravotní stav nedovolí. Těch překážek a proměnných je spousta. Mnohde je padesátník odepsaný, není perspektivní. Takoví skončí na tom ÚP.
Je to jenom příklad, ale v dnešní době, když bude Rom vyučen řezníkem, tiskařem, klempířem, pokrývačem, elektrikářem, zedníkem, obkladačem, dlaždičem, dobrým kuchařem, tak práci vždycky najde. Na Ú. práce najdeme mnoho lidí, kteří nic moc z fyzické práce neumí, hledají kancelářskou práci, nebo celý život dělali jednotvárnou práci u pásu. Pro takové se potom nějaké zaměstnání shání těžko. A úklid je pro ně ponižující?
Klobouk dolů před Romem, který vystudoval vysokou školu, právnickou fakultu. Takový člověk je poplatný naši společnosti a o takového člověka bych starost neměla, že by si nedokázal práci najít.
Jestli jsem to pochopila dobře, co jste měla na mysli.
Proč to píšu - protože potřebuji vyměnit okap a nemohu nikoho najít, kdo by. Pokud někdo vyjde z 8. třídy, tak jakou práci může zastávat? Vyměnit okap mi asi nedokáže, případně vyměnit vodovodní trubky. A jsme zase na začátku ve školní výuce. Znamenalo by to vstávat v sedm hodin a mít nad sebou dohled -na odpolední přípravu do školy na druhý den.
Vidím to u vnuka 3. třída, od 1. třídy jsou to denně hodiny učení a vypracování domácích úkolů.
Docházka do školy je povinná už mnoho desetiletí /když pominu Marii Terezii/. Jsem ročník 1956 a v té době musel každý do školy a do práce. Tak kde se stala chyba, že mnozí nemají specializaci, že mají pouze základní vzdělání? Že desítky let jsou na dávkách? Opravdu je to chyba jenom státu? Chyby se staly. Jak na jedné, tak na druhé straně.
Znamená to tedy, že každý, kdo je aspoň vyučen, bez ohledu na jakékoliv okolnosti, práci vždycky najde? Proč tedy vůbec máme nějaké Úřady práce, proč je tolik lidí bez ohledu na původ, věk, bydliště, stav atd. nezaměstnaných, platíme za ně pojistné, jsou na všemožných dávkách?
Ne každý, kdo ví že něco umí a má na to potenciál, by šel za minimální mzdu zametat chodník.Znám róma bývalého spolužáka ze školy, který je nyní právník a koště by do ruky na ulici nikdy nevzal, jak jsme se jednou na to téma bavili. Nejde o to, že by ho v ruce neunesl nebo to neuměl, ale pro zdravé a inteligentní jedince je to sociální nedůstojné stigma.Ale to neplatí jen o této skupině lidí, ale všeobecně pro všechny vzdělané a inteligentní lidi, kterým ÚP veřejně prospěšnou službu místo plnohodnotné práce nabízí, jenom proto,že se jim v době pandemie, kdy se hodně propouští nedaří nikde uplatnit.Kolik firem v rámci vládních opatření šlo do kopru nebo musely snížit stavy zaměstnaců.Další skupinou jsou lidi, které zaměstnavatel propustí z důvodu, že se nedali očkovat proti covidu a údajně ohrožují zdraví dalších spolupracovníků.Ve světě už to začíná být podmínkou certifikát o bezinfekčnosti na pracovišti.Dal bych šanci pracovat tomu,kdo o práci stojí a vážil by si ji.Očkování bych nechal jako dobrovolné na každém z nás.Vždyť 50 letí zaměstnanci mají mnoho pracovních zkušeností-praxi v oboru jsou svědomití, proto nepatří ještě do starého železa, jak si mnozí zaměstnavatelé myslí.Vždy existuje ještě zkušební lhůta, kde se ukáže jak kdo se snaží nebo ulejvá.Nedá se soudit člověka dopředu co v něm skutečně je.
Něco jiného je to dělat doma, na chalupě, u známých štípat dříví na táborák, než před zraky široké veřejnosti ve svém městě chodit s koštětem a ještě když Vás bývalí spolupracovníci nebo spolužáci ze studijních let znají a vědí, že třeba máte z jazyků státnice nebo nějaký titul.V tomto případě to stigma nejspíše bude.Myslíte,že veřejnoprospěšné práce jsou vhodné opravdu pro každého občana bez rozdílu např.pro manažéra,soudce,bývalého starostu,náměstka,politika,ekonoma, vědce,bankéře,úředníka? Dělala byste to skutečně i Vy ve městě se žlutou vestou a cítila se dobře?
hroncik - v něčem máte pravdu - Myslím, že inženýr, soudce, advokát, doktor mají tolik kontaktů a známostí, že si vždycky nějakou práci najdou, že u toho koštěte neskončí.
Výjimky se najdou - ale to zapřičíní alkohol, drogy, psychika, špatný výběr životního partnera atd...
V Praze v Žitné ulici kdysi pracoval advokát a když se dostal do potíží, myslíte, že skončil na ulici? Ne, to vyřešil jinak, samozřejmě fatálně, raději ukončil svůj život, než by šel mydlit schody. Také řešení.
Minsku, jistě, souhlas. A já to psala právě o všech, nejen Romech. Protože naše společnost je extrémně tolerantní k lidem, kteří jsou neochotní podstoupit vše, co píšete, ale přitom je bílej jak sníh.
No, řekl bych, že na trhu práce je mimořádná poptávka po nekvalifikovaných silách kvůli výpadku Ukrajinců.
Jenže naši přizpůsobiví se přizpůsobili. Příbuzenskou plemenitbou vyrábějí postižené děti a ty si navzájem vyměňují v rámci "pěstounské péče" (teď kvůli nim snižovali odměnu příbuzným pěstounům).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.