Nejste přihlášen/a.
Povšiml jsem si, že sportovci při rozhovorech v médiích používají slovní obrat, který moc nechápu. Např. fotbalisté, nebo hokejisté a jiní, v rozhovoru řeknou "hlavně že se vyhrálo". Nikdy od nich neslyším běžný výraz "hlavně že jsme vyhráli". Nevíte proč používají ten tak trochu odtažitý výraz?
Ještě poznámka, je to po vyhraném zápase.
Zvratne pasivum.
Rekl bych, ze to docela sedi, pac nevyjadruje puvodce deje.
Tedy ne, ze se tym, ktery vyhral, zaslouzil o tu vyhru, ale ze se nejakym zazrakem stalo, ze zkratka vyhrali.
vyhrali jsme - my jsme se zaslouzili o vyhru
vyhralo se - neco zpusobilo, ze nas tym neprohral
Mne zas může dojmout, jak řeknou po prohře: Hlavně, že jsme si to užili. Jela jsem na olympiádu, abych si to užila. ..
Při tomto spojení je jasné, že byly 2 možnosti. Mohli vyhrát "naši" nebo soupeř. Protože "vyhrálo se" neurčuje konkrétního vítěze. Nemají zřejmě na to, aby přiznali pravdu.
Je to podobné, jako příkaz "musí se udělat", "musí se zařídit", "je potřeba sehnat"...ale nikdo už nehovoří o tom, zda to udělá, zařídí, sežene Pepík, Toník, Frantík...Proto podobný neurčitý příkaz bývá často také nesplněn. Není určený nikomu konkrétnímu.
Mistr v tom byla babička- tchyně. Pokaždé, když se jí něco porouchalo, prasklo, rozsypalo, přestalo fungovat, šla za synem /mým mužem/ a stěžovala si: VONO SÉ TO ROZBILO. Nedokázala přiznat, že to rozbila ona. A ti sportovci jsou něco podobného. Ať to bylo, jak to bylo, hlavní věc je, že SE VYHRÁLO. Lhostejno, kdo. Jaga.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.