Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak se bránit virům ve vlaku

Od: michala* odpovědí: 39 změna:
Jedu vlakem,chtěla jsem se zrovna napít minerálky.Vedle mne prošel zrovna mladík bez roušky a 2x okolo mne kýchnul.Mám nanoroušku,ale bojím se jí na chvíli sundat a trochu si nápoje loknout,leda jít na WC.Mám v rychlíku rezervaci místa a asi se to nedá vyměnit za jiné místo za jízdy.Na internetu jsem četla,že vir se drží v uzavřeném prostoru až několik hodin.Přemýšlím,že bych kvůli tomu zrušila jízdenku s rezervací a jela dalším volnějším rychlíkem.Jak to řešit,nechci být kvůli nějakému nezodpovědnému mladíkovi nemocná a v samoizolaci?

39 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

9x

Nejhorší je smrt z vyděšení.

Vzal jste mi to z huby, tedy z klávesnice!

Poslední dobou je to tady častá "rada" :-D

Ale pravdivá. Jinak se říká-kdo se bojí s..e v předsíni (dnes kdy má každy už WC v odmě-bytě) a ne na pavlači či jedno kadibudku na dvorku už to tak neplatí!

Jo ještě k dobru jeden spolužák kolegy (ze st. průmky) se bál na ZVS, že to raději podepsal a šel na VVŠ tuším v Brně!

tabletka*
hodnocení

5x

Tak tohle už je poslední stadium paniky, další bude sebevražda, abyste se ochránila před viry. Jednou provždy. Zbuzerujte průvodčího, synovce a pokud možno i nějakého doktora. Že ten kluk mohl kýchnout proto, že je podzim a každý druhý má teď rýmu vás zjevně nenapadlo. Tak hodně štěstí a příště do vlaku vůbec nenastupujte, jezděte svým autem.

tabletka*
hodnocení

4x

Tušíte, kolik asi bakterií a virů je na vašem mobilu, tabletu nebo notebooku či na čem to tak krásně píšete ve vlaku? Kam se hrabe nějaký ukejchaný mladík.

smode*
hodnocení

4x
Dobrý den. Dle toho co píšete zde už nejde o jakékoliv viry, ale o hlavu. Jste bohužel zralá na sezení s psychologem (to myslím vážně) a možná i s nějakým odborníkem který Vám vysvětlí co kolem nás prakticky na každém povrchu i ve vzduchu ve skutečnosti bylo, je a bude.

liska5
hodnocení

4x

Nečetla jsem odpovědi přede mnou, jen že několikrát týdně cestuji vlakem i autobusem, i během corony. Jsem kateg. nad 70. Mokrát jsem zažila polovičaté zakrytí, nebo lidi zcela bez roušek. Když jsem byla sama v kupé nebo při jídle či větší vzdálenosti od ostatních, tak jsem taky roušku sundala. Za celou dobu jsem se nenakazila ničím! Připisuji to dobré imunitě, pestré stravě a pohybu v přírodě.

Teď jste uhodila hřebíček na hlavičku! Vo tom to je dobrá a přirozená imunita je základ!

Samozřejmě v tom také hraje roli ta vyplašenost.

nox®
hodnocení

3x
Spíš bych řekl, že se někdo už moc nudí...

dmnk
hodnocení

2x

Příště bych raději zůstal rovnou doma.

hodnocení

2x

Když právě jedete vlakem, jak můžete zrušit jízdenku s rezervací? Už ji přece využíváte, takže zrušit už nelze.To vystoupíte někde na mezi a budete tam sedět s domněnkou, že brzy přijede další vlak bez bacilů. Myslíte, že takový vlak je? Svatá prostoto! *smich2*

Další "kouzelný" nápad máte, že půjdete pít na WC. Myslíte si opravdu, že na záchodě je sterilnější a zdravější prostředí, než ve vagonu? Na záchodě, kde koná potřebu plno cestujících je prostředí daleko horší. Třeba tam nikdo nekýchal, ale všichni tam pšoukali. :-D A Vy tam chcete pít? To se raději vraťte domů, zalezte do postele, přetáhněte si přes hlavu deku vypranou v dezinfekci a ...ámen.

Ještě bych poradila, když se tolik bojíte, na chvíli otevřít v kupé okno. Bacily od kýchala vyletí ven, dovnitř vletí jiné. Prostě se to vymění. A je to. Jaga.

pna

*palec*

Ne v každém vlaku jsou v kupé okna otevírací, např. Regiojet.

michala*
Kapénky infekce se podle odborníků drží v blízkosti místa toho nemocného člověka až několik hodin i když už třeba vystoupil z vlaku.Ptala jsem se průvodčího,jestli mohu vystoupit dříve a přestoupit do jiného vlaku.Odpověděl mi,že sice mohu,ale pokuď mám zakoupenou víkendovou síťovou jízdenku celorepublikovou tak by to neměl být problém,ale od hranic dál je už další jízdenka na Slovensko vázána s rezervací na konkrétní spoj a ta by neplatila na další vlak.Přemýšlela jsem,že bych v Českém Těšíně vystoupila a zavolala synovci,který tam bydlí a mohl mne do Košic raději dopravit autem a ta jízdenka druhá od hranic do cílové destinace mne bohužel propadne.Takto narvaný vlak jsem snad ještě neviděla,to je strašný a nevím,kdo může tam být ještě další nemocný.
minsk

babajaga - Tazatelka bude teprve přestupovat na rychlík. Také jsem to tak měla. Dojet obyčejným vlakem do Prahy a tam nastoupit třeba na Hlavním n. na EC. A rezervaci/jízdenku lze zrušit 15 minut před odjezdem. Přes aplikaci.

-------------------

Ale vidím, že tazatelka to už vysvětluje konkrétně.

Mám pocit, že to už je případ pro Chocholouška.

minsk

Celý život jsme vedeni k tomu, abychom dodržovali zákony a nařízení. Když jsme nyní v této covidové situaci někteří lidé nedokáží přepnout a používat zdravý rozum. A navíc, věříme médiím. Bohužel, tohle už neplatí.

strst

Tak to si synovec teda dá, autem z Č.Těšína až na Slovensko. To vám nebude líto ho tam tahat, zvláště musí-li zítra do práce.A co test, stihne? Přece jste musela vědět, že když vlezete do dálkového vlaku, že tam nebudete sama. Tak proč až teď panikaříte, také přece víte, že je dost lidí co ochranu úst nenosí a nikdo s nimi nehne. .Měla by jste dřepět tam kde jste, dojet trasu a příště se dát radši očkovat . Ten kýchající mladík vás už okýchal, jak píšete, tak ještě můžete nakazit synovce.

hodnocení

2x

Jeste nedavno nikdo nevedel kdo cim je a neni nakazeny a zili jsme si krasne...a v tom pokracuji, proste na to kaslu...

st
hodnocení

2x
Mladík nesmí být ve vlaku bez roušky.
Je lepší sednout si do jiného vagónů.
nox®
Mladík může být ve vlaku bez roušky.

hodnocení

1x

Asi z toho děláte velké drama... Je to osud! Třeba v tom volnějším vlaku zrovna pojede někdo infikovaný?! Dennodenně jezdíme v přeplněné hromadné dopravě a nějak to neřešíme. Spíš bych si pečlivě nasadil respirátor a koupil pitíčko ze slámkou... Pokud se tomu všemu chcete vyhnout, tak se nechte odvézt třeba někým známým autem...

kami123
hodnocení

0x

V dalším rychlíku může být mladík, který kýchne 3x.

Můžeš použít dezinfekci vrozprašovači.

Doporučil bych použít vynález přítele Brčka.

strst
hodnocení

0x

Moc tomu nevěřím. Píšete, že jedete ve vlaku a chcete se napít. Dále zase píšete, že uvažujete o zrušení jízdenky s rezervací, když už vlakem jedete.

michala*
hodnocení

Napít se, když má člověk žízeň je asi přirozená lidská potřeba.Ano dá se žízeň a hlad potlačit a počkat s tím až po výstupu z vlaku.Vy nemáte pane někdy potřebu se napít v autě nebo ve vlaku, co je na tom k nevíře?Vy máte křišťálovou kouli a vidíte kdo má zrovna potřebu jídla, pití nebo toalety? Zkuste si jet z Prahy do Košic a vydržte několik hodin.
strst

Paní, nikdo vám nepíše, aby jste se nenapila...

michala*
hodnocení

Proč mi nevěříte,že mám žízeň a chci se napít a též to,že chci vystoupit na nejbližší stanici a jet jiným spojem do cílové stanice?Mne na svém zdraví záleží a nerada bych kvůli mladíkovi musela jít do samoizolace nevinně, jenom proto že si neumí ve vlaku nasadit mladý student roušku nebo dát na nos alespoň kapesník.Podmínky jsou snad v přepravním řádu pro všechny stejné.Tohle hygienické trasování kvůli nezodpovědnosti jedince a uvržení kvůli kýchání do izolace mi příjde nefér.Tak nemocní mají být správně doma a neroznášet viry na zdravé cestující.
minsk

Chápu to tak - Jede ve vlaku a bude přesedat na rychlík, kde má rezervaci.

Jinak od nás denodenně vlaky směr Kolín - Praha tisíce a tisíce lidí do Prahy /škola, práce, nákupy/. Pochybuji, že každý si nechá dělat nějaké testy před jízdou vlakem. Ty testy jsou nespolehlivé a nejsou k tomuto účelu vhodné.

Není to o zodpovědnosti, ale o normálním žití.

Není důvod se hroutit, když někdo kýchne 2krát za sebou. Něco ho zašimrá v nose. Nachlazený občan má teplotu, červené oči, pořád poptahuje, či smrká. Asi to nebyl tenhle případ.

Ani respirátor nezabrání vniknutí viru. Máte stejně okolo tváří a podbradku větrací a nedoléhající místa.

Nepanikařte, jste zřejmě mladá, odolná a nějaké nachlazení zvládnete.

Křen, cibule, česnek, zázvor, echinacea, grepy, chilli atd. to jistí.

dasa*
hodnocení

0x
Moje rada je buď se nechat naočkovat nebo sedět doma. Začíná podzim, takže kýchat bude kde kdo...
michala*
hodnocení

Jsem zodpovědná,tak jsem si před nástupem do vlaku na dálkovou trasu nechala udělat antigenní test s výsledkem negativním,tak i to samé očekávám od ostatních cestujících nějakou ohleduplnost.Do letadla by Vás ani bez roušky nepustili a nechali bez náhrady ochrankou vyvést ven.Tak nevidím důvod v době pandemie kašlat na vládní opatření,které by se mělo správně dodržovat.Těch neposlušných už je víc jak jsem si všimla a nedodržují ani rozestupy při nastupování do hromadného dopravního prostředku.
minsk

Dodržovat rozestupy při nastupování nemá smysl, když potom budueme sedět v kupé těsně vedle sebe.

Jela jsem do Děčína z Prahy a vlak - kupé plný a domluvili jsme se a byla pohoda. Žádný problém, žádná nemoc.

Sice jsou nařízení, ale jsou na hlavu, kolikrát to už soud shodil ze stolu jako neplatná.

lee*
Michalo, ale v tom letadle jste evidentně neseděla, že ne? Ta vaše představa je pouze z médií. Letěla jsem přes prázdniny na 2 místa, takže 4x a žádné drama s respirátory se nekoná. Upozorní vás, zazní to při startu a tím to končí. Každý si celou cestu žmoulá láhev s pitím atp. a každý celou cestu "konzumuje" nebo právě dokonzumoval. Světe div se, stejně jsme nic nechytli. A to ani v tom příšerném červeném Řecku

pna
hodnocení

0x

Doporučil bych koupit si třeba toto a použít to v tom vlaku. Pokud se chceš loknout nápoje tak před jízdou než do vlaku nastoupíš nebo po jízdě a vystoupení z vlaku. Jít si loknout třeba na WC si myslím, že je ten nejhorší nápad. Pokud máš tak veký panicky strach z nákazy tak bych doporučil nikam necestovat, uzavřít se doma, utěsnít všechny okna a dveře a vůbec nevycházet ven, protože všude okolo nás může být ve vzduchu plno různých virů a někdo na tebe může kýchnout.
:) :-D :)
V srpnu jsem jel vlakem kde asi nikdo neměl roušku nebo respirátor a to i přes to, že to několikrát hlásili, že je to třeba ve vlaku používat. Nikdo to ani nekontroloval a myslím, že to snad nikomu z cestujících nevadilo. Ono sedět 4 hodiny v horku ve vlaku se zakrytými ústy a nosem není nic příjemného a tak se ani nedivím těm kteří to nedodržují. Možná mi nebudeš věřit, ale po několika dnech mi PCR test zjistil negativní výsledek.

hodnocení

0x

Lidé se dnes buď bojí nákazy a nechávají se očkovat, nebo se nebojí nákazy, ale bojí se očkování. Vy se zřejmě bojíte nákazy i očkování. To je v dnešní době docela nepříjemná situace *nevi*. To se pak snad ani nemá člověk vydat na nějaké dlouhé cesty :). Ale když už musíte za těchto podmínek cestovat vlakem, jistě máte v kabelce tu vodičku, která před viry alespoň trochu chrání. Otřete si s ní víčko lahve. Nebo v rychlíku využijte jídelní vůz, případně si vyberte z nabídky vlakového stevarda, který projíždí vagony s různým občerstvením.

Radím, ale v duchu si myslím, že provokujete. Budiž :).

72mona
hodnocení

0x
Člověk by neměl spoléhat na zodpovědnost druhých. To platí všude, třeba i při řízení auta. Evidentně máte velký strach, takže buďte zodpovědná vy. Místo vymýšlení si nejhorších scénářů, rušení jízdenek atd., si pořiďte místo nanoroušky takovou tu polomasku s filtry po stranách. Když se budete chtít napít (vysmrkat, poškrábat...), zadržíte dech. Nebo si dojdete k otevřenému oknu. Vaši paniku všichni nesdílí, takže je to na vás. Já třeba mám nutkání kýchat docela často. Je to docela nepříjemné, ty vražedné nebo vyděšené pohledy některých lidí (naštěstí je takových "Monků" stále méně a méně). Těžko jim budu vysvětlovat, že mám citlivou nosní sliznici a nemocná nejsem. M.

fram
hodnocení

0x

MHD je nejryzikovější, můžu potvrdit bus 119 z letiště - plný delty, respirátor není nic platný.

Ve vlaku po případném mladíkovi ihned vyvětrejte, kdyby zmrzlíci nadávali, vysvětlete jim to o aerosolu s viry ve zduchu. Opravdu se drží několik hodin až dní. Jako tabákový kouř, pro představu.

Volnější rychlík - jedině.

tabletka*

Ale vysvětlovat by to měl nějaký odborník, ryzykové faktori jsou dost složitá záležitost.

A rizikové taky.

fram

No jo, tak nejrizikovější - tenhhle přednášející má faktory už rok v malíčku:

rel="noopener noreferrer" >

Moc se to nepřehrává, zdroj: https://www.icpf.cas.cz/tak-siri-se-to-kapenkami-nebo-aerosolem-a-neni-to-jedno/

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]