Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Ako byt dobrou matkou?

Od: jajko odpovědí: 9 změna:
Pozdravuju vás všechny tady dobrí lidi.
Prosím vás o rady, ako být dobrou matkou, mámou. Já jsem nezazila starostlivost a lásku matky..ale asi se snazila jak vedela. Je asi nebudu dobrá máma. Já na to nemám výchovu. Odkukávam id druhých, ako varí, upratujou, ale dál nevím..nemeli jsme doma vzťahy. Nemali sme lásku. Jak to vypadá taková láska matky?
Ja ale chci být dobrá maminka. Já chci být dobrá matka.
Ale nevím jak. Nevím jak to vypadá, jak se to delá, starostlivost a co vsechno okolo toho, a to hlavní..ako má vypadat zblížení s dítetem a prejavy lásky a ako s ním povídat. Ale asi budem vdecná aj za základné veci, co by kazdá dobrá matka mela vedet a ovládat.
Prominte múj styl psaní, jsem Slovenka a snazim se psát česky. Kto by mi chtel pomoct múžem napsat i email.
Dekuji a doufám, že tahle téma a vaše rady a skúsenosti pomohou i druhým.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

liska5
hodnocení

6x

To je smutný vklad do života. Naštěstí hodně z toho mateřského chování máme v sobě instinktivně. Dítě brát do ruky, aby mu nepadala hlavička, krmit, přebalovat, koupat, oblékat, chránit, uklidňovat ho, tisknout ho, aby slyšelo uklidňující tlukot Vašeho srdce, jak ho zná z dob, kdy bylo v břiše, stejně, jako Váš hlas. Tak od prvního dne s ním komunikovat, vnímat jeho projevy radosti i bolesti. Zpívat mu. Později mu vařit, hrát si s ním, učit ho návykům, pořádku, a chodit s ním ven na vzduch i na pravidelné kontroly k děts. lékaři, kde Vám sestra hodně věcí poradí. A tohle všechno soustavně, odpovědně, protože je na Vás plně závislé a je to takové Vaše pokračování. Jednou zase se bude ono starat o Vás. Vy jste ten vzor, který bude kopírovat. Kolik je Vám roků? Je hodně knížek o péči o dítě, kde se řeší plno situací kolem děťátka. Přesto jsou dobré rady od jiných žen, i tet a babiček k nezaplacení. Třeba i tahle poradna je tu k dispozici.

liska5

Osobnost dítěte ovlivníš nejvíc do tří let, někde píšou do pěti. Kolem těch tří nastává 1.období vzdoru / 2. je puberta/. To bývá pro rodiče test trpělivosti. Najednou to není "Pepíček chce papat", ale " chci to a jenom to, a já chci a já a já!" A přitom je třeba, aby si děcko tímhle vztekáním a vyvádění prošlo, aby o stupeń dozrálo. Druhá věc je temperament. To je v podstatě citlivost, dráždivost nervové soustavy. Ten se přísně dědí. Jsou proto miminka klidná a jiná živá. Děti, které někam postavíš a tam zůstanou, i děti jak z divokých vajec. To tak bývá po někom z rodičů a ještě víc z prarodičů a také v důsledku vlivů už v těhotenství. /Akohol, drogy, cigarety... si prostě zakážu!/ Pak to chce líné i divoké děcko zaměstnat přiměřenými úkoly, koníčky i drobnou pomocí doma. Nenechte si od něj diktovat režim dne, to byste se nevyspala. Tam buďte odolná i trochu přísná. I maličké miminko si totiž umí osedlat celou rodinu, když cítí, že skáčou, jak ono si zařve.Tam najít zlatou střední cestu. Trpělivost i důslednost. Taky je dobré vědět, že sladkosti nekazí jen zoubky, ale ovlivňují právě dětský mozek v tom smyslu, že příliš cukru způsobuje u dětí nesoustředěnost, neklid až záchvaty vzteku.// Chodím teď na výlety s posledním vnoučkem /4,5r./. Mohu Vám říct, že to je úžasný věk. To děcko vnímá a učí se nepochopitelně rychle. Když cítí, že se něčeho bojíte, bojí se také. Když vás něco nadchne, nadchne se také. Vnímá a kopíruje rodiče a má už humorné poznámky. A taky se chlubí, co všechno umí táta. Na to myslete, aby otec fungoval! A jednou budete mít z vlastního děcka parťáka na běžky, či pomocnici při zavařování i na pokec u kafíčka...

hodnocení

2x

Dobrou matkou jistě budete, protože vám na tom záleží. Vaše rodiče jsou pro vás odstrašující příklad a vy se budete snažit chovat naprosto opačně, než jací byli oni. Přeji vám v tom hodně štěstí.

gordon
hodnocení

0x

Tak predevsim aby dite melo otce nablizku. Tak budes dobra matka. \Pokud nejakym zpusobem zaridis abys byla na dite sama...muze ti to potom v dospelosti spocitat a mit jako krivdu. A to nechces

jaka
hodnocení

0x

Už to je dobře, že to tak cítíš, že dobrou matkou být chceš. I když jsi dítě své matky, nemusíš podědit takové myšlení jako měla ona. Už jenom to, jak své dítě přitiskneš k sobě, pohladíš ho a políbíš, bude to už ono pozitivně vnímat. Pozná tvou tvář, bude se tě dožadovat, bude ti dávat radost. Samozřejmě bude muset být čisté, syté, mít hezké prostředí, mít si kde hrát, až bude větší. Dítě je šťastné když má oba rodiče. Je třeba ho vychovávat ke slušnosti, učit ho co smí a nesmí. Umět mu poradit, být mu oporou jako rodič. Píšeš, že nevíš jak se to dělá, starat se o dítě, možná ještě nejsi na to dost zralá mít vlastní dítě, ale je dobré, že už se na to připravuješ, přemýšlíš, uvažuješ. Hlavně nepřijít do jiného stavu s nějakým halabala pakem.

tabletka*
hodnocení

0x

Podle mne stačí to dítě mít opravdu ze srdce rád. Vše ostatní přijde samo.

hodnocení

0x

Už proto, že se ptáte - máte základ pro to být dobrou matkou. Máte to v sobě. To, co se dá odkoukat je jen technika. Lásku musíte mít v sobě a Vy ji máte. Ostatní přijde samo. Nebojte se dítě obejmout, pohladit. Mluvit na něj, zpívat mu. Sežeňte si knížky říkadel, lidové písničky. Klidně slovenské. Potom pohádky. Buďte mu kamarádem, ale nezapomeňte, že Vy určujete pravidla, Vy velíte. Ovšem nemusíte to dělat jen zákazy nebo naplácáním. Děti neprokouknou, když odvedete pozornost, buďte trochu psycholog, laskavý intrikán ..

hodnocení

0x

Líbí se mi velice příspěvky přede mnou. *palec* Včera jsem potkala mladou ženu, řvala, stěžovala si do telefonu, že už "ho" má plné zuby, že se po ní jen věší a chce se mazlinkat. A to všechno, když už je veliký a buou mu 3 roky. *plac*Nedovedete si představit, jak jsem toužila jí lísknout přes celou hlavu. *alene* Karma je mrcha. Nic nezapomíná a neodpouští. Kluk jí to vrátí i s úroky.

minsk
hodnocení

0x

Pokud budete milovat celým srdcem manžela - otce dítěte, tak budete nadevše milovat i vaše společné dítě.

Láska k muži se přenáší na dítě. A půjde to samo, nebudete se muset ptát lidí, cit a láska Vás povede. Dítě od milovaného muže přinese naplnění, štěstí a překonáte všechno. Budete jenom vy tři a pro rodinu uděláte i nemožné.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]