Nejste přihlášen/a.
Zdravím, chtěl bych se zeptat jestli jste toho samého názoru, že život bez vysoké školy nemá smysl, co jsem tak slyšel z okolí. Prý se to dá poznat v zaměstnání, že zaměstnavatelé vybírají lidi hlavně podle toho kolika vzděláním si prošla.
To je ale spíš věc výchovy v rodině ( a určitého nadání) než školy. Jak se věnují rodiče dětem, jaké mají děti příklad, tak se v dospělosti ukáže, kdo je použitelný a kdo ne.
Přesně, přijde na to jak je vzdělání ceněné rodinou. Oba mí rodiče měli VŠ technického směru, moje volba v osmé třídě byla VŠ - bez váhání a jakákoli. Nakonec je také technická, protože tam bylo víc přijímaných, a největší štěstí bylo tu VŠ studovat, = cíl. Jednoznačně mi pomohla k vyššímu platu, s náplní práce to občas bylo horší, byla až nebezpečná - někdy. Jedy, hořlaviny, výbušné směsi, práce na drahých přístrojích do pozdních hodin večerních... tj. větší zodpovědnost.
Fram, já spíš myslela na to, že být šikovný a naučit se být použitelný je věc rodiny, ne školy. Ta může jen vycizelovat to, co zaseli rodiče. Když jsou šikovní rodiče a zapojí děti, tak je vyhráno. Mazánek, co nemusí do osmnácti na nic sáhnout a jeho rodiče vše jen nechávají udělat někoho jiného (za peníze) těžko bude v dalším životě použitelný.
Každý nemá na to, vystudovat VŠ. Je to úplně normální. Kdyby každý vystudoval VŠ, nebyl by nikdo, kdo potáhne ekonomiku, totiž dělnické profese. Někdo musí na úředníky vydělat.
Jak jste přišel na to, že co VŠ, to úředník? Tušíte, že i technici, stavaři, lékaři, sestry, učitelé a desítky, možná stovky dalších profesí jsou vykonávány vysokoškoláky?
tabletka® - bylo to trochu nadnesené. Samozřejmě že jsou ty profese důležité, ale ekonomiku netáhnou lékaři, sestry ani policisté a jiní, bez kterých však nemůžeme fungovat. Ekonomiku táhne výroba.
Feraxi, ekonomiku táhne hlavně export, výroba je jistě základ, ale dělníci (byť si jich velmi vážím) jsou jen malá část, leckde už nahrazená roboty. Někdo ty výrobky musí vymyslet, naprojektovat, uvést výrobu do provozu a pak ji řídit, aby se vše dařilo jak má...a pak ty výrobky prodat. A na to už je třeba vzdělání.
tabletka® - ano, já vzdělání nepopírám. Jen jsem uvedl, že na studium nemá každý a i jiné profese jsou potřeba.
Tabletko a nač by byl inženýr stavař, který dokáže nakreslit=vyprojektovat perfektní dům, když nebude zedník, tesař a další manuálové , kteří by toto uvedli v praxi? Toto platí pro všechny ve výrobní sféře.
Jsou profese, kde je VŠ nutná / lékaři, architekti, vědci, právníci,.../. Ale jestli je dneska někdo žádaný a ceněný, tak jsou to kvalitní řemeslníci. Ono je to ošidné. Když máš několik VŠ, tak se zaměstnavatel zdráhá Tě přijmout, že Tě buď nezaplatí, nebo že mu brzo zdrhneš na lepší.
Možná myslíte praxi, kolika pracovišti či pozicemi si člověk prošel. Přesto to neznamená, že má osobnostní předpoklady pro výkon konkrétního povolání.
Smysl má každé vzdělání, jestli vysoké, střední nebo učební obory. Každá práce vyžaduje to své vzdělání. Kdo na to má, jde na vysokou. Zaměstnavatelé vybírají lidi, které zrovna potřebují.Na vedoucí pozice chtějí lidi s VŠ, na účetní stačí SŠ, přihlíží se i ke zkušenostem. Zrovna tak se stát neobejde bez řemeslníků a dalších.
Zdravím. Od koho jste to slyšel, nevím, ale šiřitel nemá pravdu, pokud se jedná o absolventy škol pro pro Bc, BcA a DiS, kterým se obecně říká VŠ, ač jimi nejsou. Zaměstnavatelé vybírají zásadně podle schopností a praxe. Podpora studia na VŠ pochází od "státu", který zřídil fůru škol pro Bc, BcA a DiS, na kterých si i po maturitě rodiče pěkně své potomky ještě 3-4-5 i 6 let živí sami, a ti se nestávají nezaměstnanými a "nesdružují se" na ÚP. Ida
Kde jste přišla na to, že Bc, BcA nejsou absolventi vysoké školy? DiS je vskutku něco jiného, v tom jediném máte pravdu.
Vš není patent na rozum. Měla by hlavně dát rozhled a schopnost se rychle samostatně něco naučit. Protože v praxi se člověk musí naučit hodně rychle to co potřebuje a co se učil ve škole, může klidně zapomenout. A to i když zůstane v oboru (pokud nezůstane učit na té škole, co vystudoval). Mnoho lidí nakonec dělá něco jiného, než vystudovali.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.