Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jaké jméno pro holčičku byste vybrali?

Od: denissa odpovědí: 40 změna:
Dobrý den, které z jmén byste vybrali pro holčičku? Ptám se jen tak pro zajímavost, nakonec si to vybereme podle sebe, i když to bude těžké, líbí se nám všechny. Ve výběru máme: Šarlota, Veronika, Sofie, Nataša, Rozálie, Nikola.

40 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

krtek6
hodnocení

5x

Tohle nejde poradit. Jméno se musí hodit i k příjímení ať to nevypadá jak u našich opálených spoluobčanů. Viz. např. Domingo Horváth nebo Venezuela Lakatošová...

vilik*
hodnocení

3x
No, z dob ne tak dávných, nějakých 200 let, se jmenovaly všechny ženy Marie, Anna, Magdalena, Kateřina, Tereza, Alžběta, Rozálie, Barbora nebo Dorota. Opravdu většina, ještě byla vídána Uršula nebo Markéta, Jana i ta vámi navržená Veronika, ale opravdu spíše zřídka.
Pak přišlo období národního uvědomění a začly se objevovat jiná, vlastenecky znějící jména. A pak další dějinné události, známé ze školy i z vlastní zkušenosti.
Mně osobně Nataša nedělá jakýkoliv problém, i když chápu historickou dehonestaci jména v souvislosti s východním bývalým bratrem. Nechala si tak říkat například Natálie Hodáčová, známá později jako Gollová.
Co bych dítěti nikdy nedal, jsou jména typu Sofie, Šarlota nebo Nikola. Nejen, že zde nemají tradici a působí zde trochu exoticky, což je zřejmě záměr jinak velmi průměrných rodičů, ona jsou prostě divná.
Lidé většinou volí jméno dítěte takové, aby se hodilo k obvyklým příjmením v ČR, aby se dobře vyslovovalo, tedy spíše bez problematických hlásek, a aby bylo dostatečně moderní, ale ne příliš extravagantní. Z vašeho výběru bych proto nejspíš hledal mezi Rozárkou a Verčou, byť by se mi víc líbila třeba Barunka, Maruška nebo Magdalénka, protože jsou znělá a dnes už je nemá každý.
Za mě osobně bych však stejně zvolil Zuzanku.

hodnocení

2x

Tohle je prostě subjektivní, já bych měl jiný výběr... Daniela, Laura, Linda, Sabina, Ema, Eliška, Kristýna...

doplněno 31.08.21 13:15:

A taky záleží na příjmení, odstrašujícím případem je třeba Nicolas Topolánek...

doplněno 01.09.21 10:37:

Taky pozor, ať není stejné poslední písmeno ze jména s prvním z příjmení. Třeba Adam Mišík prostě nejde přes zuby.

joudic*
hodnocení

2x
natasa? chudak dite

hodnocení

2x

Já bych si vybrala Rozálii, z těch co píšete. Ale při vybírání nezapomeňte přihlédnout k příjmení, jak to bude k sobě pasovat, aby holčička nebyla pro smích. Jako když u lékaře volali Miu Štětinovou a pacienti měli hned o smích postaráno.

asd1
hodnocení

1x

Když nevíš tak losuj. Nebo počkej jak bude vypadat a třeba pak bude jasný co sedí nejlíp..

Za mne ani jedno z výběru. A nic podsouvat nebudu, jméno dáváte vy...

maxitroll
hodnocení

1x
Nataša. Až sem zase vtrhnou rusaci, tak se bude takové jméno hodit...
kami123

Anebo Uesa, pro případ, že bychom byli osvobozeni. Ideálně mít dvojčata, lépe trojčata, aby zbylo místo pro Ming.

Za mne je krásné Lilien.

maxitroll
Uesa není jméno, to se ti moc nepovedl vtip.
ciram

V Indii je Ušá.

Indická jména jsou často libozvučná: Prijá, Gájatrí, Lalitá, Umá, Amritá, Málatí, Kišorí, Sítá, Lakšmí, Sávitrí...

hodnocení

1x

Z vámi vybraných: Veronika.

*mimino*

hodnocení

1x

Jednou se mi ve školce sešlo 5 Veronik a 3 Kateřiny. Jen jedenkrát jsem měla Kamilku, jedenkrát Bereniku, jedenkrát Anežku, říkali jsme ji Aninka, pouze jedinkrát Madlénku, jednou Olinku, jednou Alenku. Ale jinak všechna možná i nemožná jména. Vy vybírejte tak, aby jméno, až se vdá, nepůsobio humorně.

Na chodbě na sociálce volala tmavovlasá paní na dítě s plínou v gatích a cumlíkem v puse: Espozíííto! *smich2*

tabletka*
hodnocení

0x

Výběr je na vás. Jen můj subjektivní názor - Šarlota mi vždy připadala zvláštní, jako by to psal někdo, kdo neumí pravopis. Vím, že je to v češtině správně, je to jen pocit. A je důležité příjmení, ona Sofie Vomáčková není nic moc.

hodnocení

0x

S ohledem na dobu dnešní a zejména budoucí, bych navrhoval jméno Karel, nebo Mustafa.

hodnocení

0x

Za mne ani jedno,Stella-jednoduche,prakticke.

Jednoduché a praktické? S těma dvěma "l" zrovna moc ne. Pokaždé, když bude někde diktovat své jméno, bude na to muset upozorňovat.

xxk
hodnocení

0x

Šarlota je takové moc šustivé, Sofie je spíše bulharské město, Nataša mi připomíná heslo "běž domů Ivane..., Jinak by šlo jméno Veronika, Rozálie, Nikola. I když třeba Rozálie Čechová také moc dobře nezní.

liska5

Sofie znamená moudrost. A česky je to vlastně Žofie, Žofka.

hodnocení

0x

Z Vámi vybraných žádné. Třeba Nikola může být TEN nebo TA. Natašu jsme měli v práci. Říkali jsme jí Naty /nic moc, že?/ chlapi jí říkali Taška. :-D Snad jen ta Veronika, ale připadá mi to takové "tvrdé".

Vzhledem k typicky českým příjmením, kterých je většina, Novákem a Svobodou počínaje, Tvarohem a Vošáhlíkem konče...bych byla spíš pro nějaké české jméno. Líbí se mi Hana, Jana, Dana, Eva, Petra, Magda, Helena, Milada, Milena, Anna, Anežka, Eliška, Lada...A hodí se i k někdy úsměvným českým specifickým příjmením.

Nelíbí se mi jména s uměle přidaným L. Nevadí mi Ema či Ela, ale Emma nebo Ella už na dálku zavání snobismem. Proč jsem nikdy neslyšela Evva nebo Janna? *smich*

A co takhle Marcelku? ;) Jaga.

idanova*
hodnocení

0x

Zdravím. Nejvíc ze všeho záleží na příjmení. Pokud jste např. Leinweberovi a holčička bude Veronika, Nataša nebo Rozálie, bude to dost děsný. Ida

hodnocení

0x
Jak zde jít bylo několikrát zmíněno, nelze hodnotit,jake jméno z uvedených bychom zvolili,kdyz neznáme příjmení. Melo by to ladit. Jinak za mě- Šarlota- napsáno takto se mi to nelíbí, Veronik je hodně, Sofie- vzpomenu si na město, Nataša se mi líbí v jiných podobách,ne však v základním tvaru. Nikola- tak těch je také celkem dost. Z uvedených bych volila Rozárku.

jm
hodnocení

0x
Vlasta. Kdyby se holka rozhodla být klukem...
sametka

V tom případě to múže být i Nikola, Alex, Jindra.

hodnocení

0x

Hodně záleží i na příjmení. Taky můžete vybrat jméno a pak zjistíte až se hočička narodí, že se k ni nehodí.

To se stalo, před lety kamarádce. Holčičku pojmenovali Agáta. Po dvou dnech měnili na Mia. Celou dobu se rozhodovala mezi těmito dvěma jmény no a vlastně až když ji viděla zvítězilo to "měkčí" jméno.

Z vašeho výběru bych si nevybrala. Pokud bych přesto musela, tak zde zavrhovaná Nataša.

Sofie a Nikola je teď každá druhá. Ostatní jména mi kvůli R příjdou moc tvrdá.

mate59
hodnocení

0x

Jestli sedí ke jménu bych neřešil,vdá se a možná si jméno změní.Vyhl bych se jmémům s obsahem písmen ě,č,š,ž,ř,moc dlouhým a taky né kde je ll a pod. Sofie a Nikola je ok.

liska5
hodnocení

0x

Luisa, Denisa, Vanda, Tatiana, Daria, Karin, Gabriela, Edita, Martina

hodnocení

0x

Mně se líbí Irma. A to tam vůbec nemáte. :(*co*A Vy jste opravdu Denissa, se dvěma es?

liska5

Ona bude Denisa s jedním s, ale takový nick už tu nejspíš je.

music*
hodnocení

0x

Z tohoto výběru se mi osobně nejvíc líbí Veronika nebo Nikola.

id
hodnocení

0x

Vše už bylo napsáno. jen upozorním na jedno. Pokud máte dlouhé příjmení, mělo by být jméno krátké a obráceně. Pokud máte v příjmení R, nesmí být ve jménu v případě ráčkování. I bez ráčkování je R tvrdé.

Měla jsem spolužáka který ráčkoval a chudák se jmenovat Petr Ritter.

liska5

A ještě dodám, že by se neměly setkat stejné slabiky. Monika Kalná, Karla Lašková, Klára Raková. A když je příjmení tvrdé a suché, tak jménem ho změkčit Petra Tvrdá x Milena Tvrdá, Vlasta Suchá X Lenka Suchá

sametka
hodnocení

0x

Lada, Meda.

sametka

Tamara, Valentýna.

sametka
31.08.21 21:18

Eva.

liska5

Jindra, Ester, Linda

hodnocení

0x

Myslím, že by se mělo dát přednost českým jménům, třeba Šarlota česky psaná je docela děsný pasquil, je plno pěkných staročeských jmen a ne anby byli plné třídy Patriků a Anne- Marií.Vopršálkových.

lee*
hodnocení

0x
Souhlasím s tím, že jméno by mělo ladit k příjmení. Když jsem Novák, tak děvče nebude Sofie atp. Stejně tak je-li příjmení dlouhé nedám dlouhé jméno. Pozor na hodně R, Š atp. v celém jméně. Mně osobně se nelíbí jména Linda, Nikola, Monika... Jsou strašně tvrdá. A naopak také Eliška, Štěpánka... Zní moc zdrobněle.
Veronika i Rozalie se mi líbí. Jinak také Ema, Julie... A nebo i Markéta, Tereza, Marie, Anna

liska5
hodnocení

0x

A což stará dobrá jména, jako Jana, Dana, Hana, Alena, Anna, Marie, Jitka, Věra, Zdenka, Milada, Marta, Kateřina, Petra...To k ryze českému příjmení.

nejjmeno
hodnocení

0x

[ Obsah příspěvku byl skryt moderátorem @kapkanadeje z důvodu porušení pravidel poradny. ]

výtka
Upozornění od sys kapkanadeje 01. 09. 2021 13:42:08
Mírněte se!
kami123

Skvělá volba. Vaše rodinná tradice?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]