Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jednostranné tykání

Od: nevimno odpovědí: 7 změna:

Jaký máte názor na jednostranné tykání? A jak vůbec poznám to, komu mám a komu nemám tykat? Je mi 20 let a setkávám se s tím docela často, s někým se potkám, je viditelně starší třeba o 20, 30 let a většinou mi začíná automaticky tykat (což mi většinou nijak nevadí) s tím, že já mu samozřejmě vykám (neznám ho a ani se nepředstavil).

Další případ je, když se s někým potkám, nebo mě někdo s někým seznámí (opět se starším o 10/20 let nevím..) a on se představí: ,,Ahoj, já jsem Petr" a tyká mi, co to pro mě znamená? Mám mu taky tykat? Z 98% se mi nestalo, že by někdo hned řekl - Budeme si tykat/Můžeš mi tykat já jsem Petr atd... to se stane většinou až po nějaké době, kdy toho člověka se snažím moc neoslovovat, protože je mi to nepříjemný a nebo když ho oslovím po 5. ,,Dobrý den", tak mi potom třeba s úsměvem řekne ať mu tykám, ale jak to mám poznat dopředu? Nebo prostě dál vždy dál vykat a počkat až se takto nabídne? Zatím to tak dělám.

A poslední je, když mi někdo komu je o pár let více třeba o 5 let nebo podobně starý jako já hned tyká, mně většinou vykání nevadí, ale toto je situace, kdy se mi to absolutně příčí mu vykat, tak ho radši neoslovuju (ani nevím jak, když se nepředstaví)

Vždycky jsem všude nejmladší, takže tykání samozřejmně nenabízím, ale když mi ho nikdo nenabídne, tak jak to mám poznat? :) Zlatá angličtina...

Nejčastěji se mi toto stávalo teď přes léto, když jsem s tátou jezdil po kšeftech a on mě někomu představil - To je můj syn David, a já pak nevím co teda, s tím, že on si s nima tyká - když si on s někým vyká, tak by mě nenapadlo mu tykat samozřejmě a taky mu vykám, ale i tady se nabízí otázka, když ten dotyčný, který si s tátou vyká a mně hned tyká je podobně starý jako já - takže teoreticky bych mu mohl taky tykat ne?

Nevím, kde se to vzalo, že se tyká a vyká podle věku, koukal jsem i na videa o etiketě a tam je to pochopitelně o něčem jiném a dnes je to asi nepoužitelné. Ikdyž s tím věkem je to taky sporadické - ve škole podobně starým spolužákům každý samozřejmně hned tyká, ale když nastoupíte do práce a kolegové jsou taky podobně staří nebo klidně mladší, tak jim přece nezačnete hned tykat ne? To by tam člověk asi dlouho nevydržel... Koukám, že nějakou logiku v tom hledat asi nemá smysl, protože tam žádná není :)

To, že mi tykají důchodci vůbec neřeším, ani mě to nějak nepohoršuje, ale jinak v tom mám několik let docela mezery.

Prostě každý mi tyká a já pak nevím, zda a kdy mohu taky, někdy je mi to nepříjemný, někdy mi to nevadí. Když mi někdo hned vyká (což ani nevím, kdy se stalo naposled) tak tam je to samozřejmně jasné, vykám mu také, dokud mi nenabídne tykání.

Budu opravdu HODNĚ rád, když mi to někdo vysvětlí, ať nejsem za blbce :) Děkuji!

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

tabletka*
hodnocení

2x

Je to i vina otce, kdyby vás představil ne "to je můj syn David", což vysloveně vybízí k tykání (to je moje dítě), ale " To je David Vonásek, syn), tak by vám každý automaticky netykal. Já osobně zažila poměrně dlouho tuto situaci v práci (dvě jsme byly dvacetileté, zbytek okolo čtyřiceti a víc), štvalo mě to pekelně, trvalo to, i když mi bylo pětatřicet a to už je fakt otravné. Navíc to automaticky v práci přivádí toho, komu je tykáno (a on vyká) do podřízené pozice. Takže doporučuji hned, pokud půjde o delší styky než jen náhodné setkání jednou a dost, hned vše uvést na pravou míru. Při představení podat ruku a použít příjmení a jasné vymezit hranice, pokud dotyčný dál tyká a není to šéf můj nebo otce, tak začít také tykat. Neměli by si to dovolovat ani důchodci ( a vice versa by nikdo neměl o důchodcích hovořit jako o "babi, děda", pokud to nejsou jeho vlastní příbuzní.

hodnocení

2x

Jednostranné tykání mezi dospělými se vyskytuje jen pokud je společenský rozdíl mezi těmi osobami skutečně velmi výrazný. Třeba ve filmu Vesničko má středisková doktor tyká všem chlapům z vesnice, ale oni mu vykají (a nepůsobí to nepřirozeně).

V práci si s blízkými kolegy tykám vždy, i bez vyzvání, i když jsem byl nový, a všichni to považovali za normální. Stejně tak když na oddělení přijde nový kolega a šéf nám ho představuje, hned mu tykám a dávám najevo, že očekávám totéž (i když je to šušeň hned po škole a mě bude za pár měsíců šedesát). Protože tak mi to připadá přirozené. A je to dobré i pro vzájemnou pracovní komunikaci.

Moje rada? S lidmi, kteří jsou zhruba na tvojí úrovni, věkem i postavením, si tykej oboustranně. Ostych není na místě. Já chápu tykání jako výraz přátelství, takže považuji za vhodné ho opětovat.

idanova*
hodnocení

2x

Zdravím. Automatické tykání mladých o generaci starším - ti starší většinou považují za drzé. Pozor, neudělejte si hned nepřátele. Ve vašem případě bych začala u otce. Požádala bych ho, aby mě představoval bez jména = to je můj syn. A vy (jste dospělý mladý muž) si sám rozhodnete, zda si od přítomného 1) chcete nechat vykat => pak pokud A) vám nepodá ruku, řeknete: dobrý den, jsem Dvořák. B) vám ruku podá a představí se, řeknete: těší mě, jsem Dvořák. 2) chcete nechat tykat => pak pokud A) vám nepodá ruku, řeknete: dobrý den, jsem David. B) vám ruku podá a představí se, řeknete: těší mě, jsem David. Pokud u představování vám automaticky začne tykat a vy to nechcete, neztraťte odvahu a zeptejte se: my si budeme tykat? Ti chytří budou vědět, co to znamená.

3) Pokud je někdo o hodně starší (mohl by být vaším rodičem), klidně si od něj nechte tykat, a vy jemu vykejte. Časem, budete-li v častém kontaktu a bude-li přátelský, mu můžete začít říkat křestním jménem (u ženy klidně zdrobněle = děkuji vám, Jarmilko), a zachovejte vykání.

4)...,,Ahoj, já jsem Petr" a tyká mi, co to pro mě znamená?... V podstatě nabízí tykání, protože k vykání je potřeba znát příjmení, které vám ale neřekl. (Viz bod 1 a 2).

5) Přibližně stejný věk (o 5 let starší spolužák) a tykání - automaticky opětujte. Spolužáci si mezi sebou taky nevykají. Přijdete-li mezi nové skoro-spolužáky, kteří si mezi sebou tykají, automaticky tykejte taky.

6) Jen vedoucí/vedoucímu kolektivu či své nadřízené/nadřízenému, i je-li takto mladý => vždycky vykat. Pozor, pokud vám bude jeden takovýto skoro-spolužák vykat, chystá se povýšit, je dobré si ho neznepřátelit => taky vykat.

7) Ve vašem případě může jít ještě o obchodní partnery otce, které otec považuje navíc za přátele, ti vám nejspíš budou tykat, protože syn přítele je i můj přítel. Ale vy jemu budete vykat, protože přátele rodičů chováme v úctě. Asi tak. Ida

markusak
hodnocení

1x

Jednoduše, pokud si nejste jistý, pak určitě VYKAT. Pokud je zřejmé, že osoba je starší než Vy, automaticky vykat i za předpokladu, že oslovuje jménem a její komunikace stojí na neformální nótě. Vykat pochopitelně nemusíte dítěti (0-15 let), pak už bych přecházel na vykání. Záleží také na situaci, modelové situace: Společensky roven muž i žena - vykání nabízí žena / Vy a osoba starší - vykání nabízí opět starší osoba. Na soc. sítích se většinou tyká, já vykám z důvodu úcty.

smode*
hodnocení

1x
Dobrý den. Možností je samozřejmě více. Existuje univerzální pravidlo - tykáš mi = já tykám tobě. Platí u osob které jsou dle vzhledu podobně staří. Vykat lze těm co mi tykají pokud jsou viditelně starší nebo "vyššího" postavení. V práci je dobré alespoň zpočátku vykat všem. Taktéž v práci vykám i těm co mi tykají proto abych si zachoval větší odstup než když si budeme tykat oba. U osob se kterými si chci tykat - ti mi to buď hned nebo časem nabídnou sami a nebo když jsem to i starším navrhl já - nikdy jsem nebyl odmítnut. Ale jak píši, možností je vícero. Že budete za blbce vůbec neřešte, stejně si nepamatuje skoro nikdo jak by se to správně mělo dělat a nebo to vědí a stejně ignorují. Navíc pamatujte že hlupáka urazíte i když k němu budete vrcholně slušný kdežto pohodáři nebudou Vaše občasné překlepy řešit nikdy.

anonymni357
hodnocení

0x

Ja pokud si nepreji,aby mi nekdo tykal a on mi tyka,prestane pro me existovat,nereaguji.Pokud s nekym chci nebo musim komunikovat a on mi tyka,automaticky mu tykam bez ohledu na vekovy rozdil,kdyz se neumi chovat,ma co chtel.Sam vykam vsem,kdo vypada jako dospely dokud se na tykani nedohodneme.

nevimno
hodnocení

S tímto názorem jsem se také setkal, dělá to tak například můj otec, kterému je ale 50, tak nevím zda se to v mém věku hodí.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]